gröna blad fyrklöver

Sankt Patrick – Irlands nationalhjälte

Sankt Patrick var en hyvens kille. Inte nog med att han kristnade hela Irland, läste lusen av alla hedningar, och gav Irland sin treklöver, ”Shamrocken”. Han drämde också sin vandringsstav i marken med sådan kraft att alla ormar omedelbart ringlade ut i havet för att aldrig mer återvända, och ondskan och djävulen och alla mörksens makter försvann samma väg. Men viktigast av allt – han lärde irländarna hur man kokar whiskey.

Det finns fler legender om S:t Patrick än det finns irländare som dricker Guinness. Merparten av dessa mustiga krogskrönor som tillskriver helige Patrick de mest osannolika bedrifter är nog dessvärre lika verklighetsförankrade som Pellefant. Men S:t Patrick är en historisk person vars minne värnas på ett sätt som icke-irländare har svårt att förstå.

S:t Patrick föddes omkring år 385 e.kr och dog år 461. Han kidnappades av irländska rövare och såldes som slav till en hövding. Man vet att han var i fångenskap under många år innan han rymde och utbildade sig till präst vid ett franskt kloster. Han återkom till Irland, kristnade hela ön, anlade mängder med kyrkor och blev irländarnas nationalhelgon.

Hans dödsdag den 17 mars är irländarnas stora helgdag och dagen firas på närmast kontinentalt vis med fest, musik, dans och floder av öl och whiskey.

Den 17 mars är en dag att fira med irländarna. Klassikern Tullamore Dew är ett stycke irländsk historia, som destillerats i staden med samma namn sedan S:t Patrick hade vägarna förbi och visade hur det gick till för snart 2 000 år sedan, åtminstone sägs det så.

Läs mer om irländsk whiskey här

Grön öl – enkelt och kul på St Patrick’s Day

Att göra grönt öl för Saint Patrick’s Day är både enkelt och roligt! Det kräver bara två ingredienser: ljust öl och grön livsmedelsfärg.

Så här gör du:

Välj ett ljust öl: Guinness i all ära men ett ljust öl, som en lager, fungerar bäst eftersom den klara färgen lättare tar åt sig den gröna färgen. Med mörkare öl, som stout eller porter, blir det svårare att se den gröna färgen.

Droppa färgen i glasen: Använd flytande livsmedelsfärg för bäst resultat. Tillsätt 3-5 droppar direkt i glaset. Kom ihåg att använda färgen med måtta för att undvika att det påverkar smaken på ölet.

Häll i öl: Häll försiktigt ölet i glaset, gärna från en lägre höjd för att minska skummandet. Ölets rörelse kommer att blanda färgen med ölet, men du kan använda en sked för att röra om lite försiktigt om det behövs.

Servera på en gång: Grönt öl är bäst när det serveras direkt efter att det har blandats, så skummet fortfarande är friskt och färgen är klar!