Bayreuther Hell

en flaska öl med imma på

Bayreuther Hell

Bayreuther Hell är en fräsch lager som passar utmärkt en varm sommardag. Det är en förträfflig öl till många klassiska tyska rätter som bratwurst, schnitzel och den tyska nationalrätten sauerbraten – en mustig köttgryta. Prova gärna till de klassiska kringlorna ”Brezel” som oktoberfestivalen gjort världsberömda. Bayreuther Hell är också ett utmärkt val till svensk husmanskost, och till sommargrillen. Hell passar även till vegetariska rätter och till fisk och skaldjur av det lite saltare slaget som kräftor och inlagd sill.

Bayreuther Hell är en lageröl med ljus gyllene färg och luftigt skum. Doften kommer med bröd och citrus, jäst och havre. Smaken är humlearomatisk och brödig med söta toner som honung, apelsin och örter. Det finns också inslag av tropiska frukter som rundas av i en frisk och behaglig avslutning.

Beska
Fyllighet
Sötma
Betyg
0 Kommentarer
Skriv ut
Art. nr.
1075
Storlek
50 cl
Alkohol
4,9 %
Land
Tyskland
Typ
Lager
Producent
Bayreuther Bierbrauerei

Helles är en omtyckt öltyp som har sina rötter i Bayern i södra Tyskland. Namnet helles kommer från det tyska ordet för ljus, vilket kännetecknar ölets färg, som ibland kan vara nästan genomskinlig. Helles är en typ av lageröl som jäser och lagras vid låga temperaturer. Under 1800-talet var alla bayerska lageröl mer eller mindre mörka. Den främsta orsaken till det var att vattnet i Bayern är hårt, vilket resulterar i mörkare öl. Den första ljusa Helles-ölen bryggdes den 21 mars 1894 på Spatenbryggeriet i München. Även om färgen på ett Helles-öl är ljus så har den ändå samma karaktär som Bayerns traditionella mörka lager. Helles är stilbildande för de flesta europeiska ljusa lageröl. Helles görs på pilsnermalt, tysk lagerjäst och smaksätts med inhemska lätt bittra humlesorter som Hellertau och Mittelfrüher. Helles är en mycket populär ölsort i södra Tyskland och serveras ofta på de berömda oktoberfesterna.

Kort om Bayreuther Bierbrauerei

När Hugo Bayerlein återvände till sin hemstad Bayreuth i Nordfranken 1857 hade han utbildat sig vid bryggerier i södra Bayern. Han ville starta ett eget bryggeri. Han var 24 år gammal och fast besluten att göra sådan öl han själv tyckte om. Vid Herzog, en kulle väster om floden Red Main, köpte han lite mark och ansökte om att bygga mälteri, brygghus, kylhus och bostadshus. Med stöd av sin familj kunde han investera i för tiden modern teknik och han byggde en av de första ölfabrikerna. Det fanns mycket gott om bryggerier i trakten, men de var mestadels små ”hembryggerier” på bagerier och hos krögare. Tack vare en stor källare under bryggeriet fick Hugo Bayerlein utmärkta lagrings- och kylmöjligheter vilket bidrog till ölet snabbt blev populärt och efterfrågades långa vägar från Bayreuth. Hugo Bayerleins bryggeri blev en symbol för hela staden. 1872 sålde Hugo Bayerlein sitt bryggeri till lokala finansiäer. Bolaget ombildades till ett publikt aktiebolag och det som varit en symbol för staden fick snart många lokala ägare. Med friskt aktiekapital fortsatte bryggeriet att växa. 1965 förvärvade familjen Maisel en stor del av aktierna i Bayreuther Bierbrauerei. Maisel hade ett eget familjebryggeri bara hundra meter bort. De två bryggerierna gick in i ett framgångsrikt samarbete och drivs nu under gemensam flagg vid sidan av varandra.

·      Helles är en förbild för många ljusa lager, när en tysk beställer en helles serveras han en ljus lager

·      Helles är som all lageröl underjäst

·      Helles har ofta en alkoholhalt runt 4,5 % och en lätt och len kolsyra

·      Bayreuther Bierbrauerei fokusera på underjästa öltyper, medan Maiselbryggeriet gör de toppjästa

·      Under andra världskriget närmast totalförstördes Bayreuhter Bierbrauerei

·      Bayreuth Bierbrauerei ligger i Oberfranken, i Tysklands bryggeritätaste område med 200 bryggerier

Kommentarer

Bayreuth Bierbrauerei ligger i Oberfranken, i Tysklands bryggeritätaste område med nästan 200 bryggerier. Bayreuther, som nu drivs i fjärde generationen Maisel, är ett av Tysklands mest berömda bryggerier och den största producenten av veteöl.

Bayreuther Bierbrauerei har en lång historia som tar sin början 1857 då Hugo Bayerlein återvände till sin hemstad Bayreuth för att börja brygga öl. Han hade skaffat sig bryggerierfarenhet i södra Bayern och ville nu, 24 år gammal, grunda ett eget bryggeri – för att göra öl han själv tyckte om.

Vid Herzog, en kulle väster om floden Red Main, köpte Hugo Bayerlein lite mark och ansökte om att bygga mälteri, brygghus, kylhus och bostadshus. Det bryggeri han lät uppföra var ovanligt på sin tid eftersom de flesta bayerska bryggerier drevs av bagare eller krögare som bryggde sin egen öl med enkla förutsättningar. Hugo Bayerlien tog i rejält från början. Han satsade på ny teknik och såg till att skaffa rejäl lagrings- och kylkapacitet i källarna under bryggeriet. Framgången lät inte vänta på sig. Försäljningen växte snabbt i Bayreuth, men också långt bort längs de otillgängliga bayerska bergsvägarna. Snart var Hugo Bayerleins bryggeri en symbol för staden och hela Bayerns öllanskap.

År 1934 var Bayreuther Bierbrauerei det största bryggeriet i regionen, då hade Hugo Bayerlein sålt sitt livsverk till lokala finansiärer som med kraft och finansiella muskler investerade stort och utvecklade verksamheten. Man fick också göra en omfattande återuppbyggnad då destilleriet skadades svårt under andra världskriget. 1965 förvärvade familjen Maisel en stor del av aktierna i Bayreuth. Maisel drev ett eget familjebryggeri bara hundra meter bort. De två bryggerierna gick in i ett framgångsrikt samarbete. De båda bryggerierna fungerar självständigt, men samarbetet och synergieffekterna är många. Bland annat har man ett gemensamt brygghus och en gemensam tappningsanläggning. Dock låter man Bayreuther fokusera på underjästa öltyper, medan Maiselbryggeriet gör de toppjästa. Vid Bayreuther ansvarar bryggmästare Horst Weiß för produktionen. Han säkerställer kvalitetsstandard och brygger frankiska och bayerska ölspecialiteter enligt traditionella hantverksmetoder.

Alla ölsorter som produceras vid Bayreuther är baserade på den bayerska renhetslagen från 1516. Den slår fast att endast fyra ingredienser får användas. Vatten, korn, humle och jäst. Man använder också den urgamla Bayerska metoden ”Edelreifung” där ölet i likhet med champagne får en andra jäsning på flaska.

I dag säljer Bayreuther sina öl under två namn: Bayreuther Bierbrauerei och Bayreuther Brauhaus. I sortimentet finns klassiska bayerska ölstilar som helles, pilsner och weissbier samt frankiska stilar som zwickel och landbier.

Bayreuth (1813–1883) är kanske mest känt för den store operakompositören Richard Wagner, som 1870 gift sig med Franz Liszts dotter Cosima och flyttat till Bayreuth. I Bayreuth lät Wagner bygga ett operahus och han har sin vila i parets trädgård under en sten utan inskription – ”ty alla vet vem som ligger där”. Till staden med sina 75 000 invånare vallfärdar både öl- och operaentusiaster från hela världen. Inte minst för att se den årliga uppsättningen Nibelungenlied – ett upp till 16 timmar lång Opera som räknas till musikhistoriens stora mästerverk.

Inspiration