När man brygger öl är kornmalt det överlägset vanligaste sädesslaget, men i veteöl är en stor del av kornet i batchen utbytt mot vetemalt, i Bayern är mängden vete i regel kring 50 %. Beroende på den smakintensitet som eftersträvas görs veteöl i många stilar. De vanligaste är tyska Weizenbier och belgiska Witbier, det sistnämnda är ofta smaksatt med citrus, pomerans eller koriander. I Tyskland talar man också om Hefe, ett veteöl som har kvar en del jästfällning, och Kristall som är filtrerat. Dessutom förekommer både ljusare och mörkare varianter. Weizenbier har uråldriga traditioner i Bayern, men när pilsnerölet revolutionerade bryggerindustrin kring mitten av 1950-talet sjönk tillverkningen till någon enstaka procent av Bayerns totalproduktion, i dag utgör den en fjärdedel. I princip är bayerskt veteöl ett överjäst öl där mängden vete ligger runt 50 %. Det som främst kännetecknar ett veteöl är friskheten och den höga syran. Veteöl har i regel en lägre beska än traditionella kornmaltöl, vilket medför att sötman blir mer framträdande. Maisel’s Weisse Original är framställt enligt en den Bayerska metoden ”Edelreifung” där ölet i likhet med champagne får en andra jäsning på flaska med jäststammar som odlats fram på bryggeriet. Metoden är gammal, men har delvis fallit glömska och återupptogs 2019. Maisel’s Weisse Original är ett mycket prisbelönt öl. Vid World Beer Awards 2018 tilldelades det den ädlaste medaljen. Samma valör vann man också 2022 och förärades ”Meinigers International Craft Beer Award”. I prisskåpet finns också en lång rad andra utmärkelser.
· Ett veteöl bör alltid vändas upp och ner före servering, så att bottensatsen kommer med, vilket förstärker smakupplevelsen
· I dag är veteöl Maisel’s huvudprodukt
· Maisel’s ligger i Bayreuth känt för den store operakompositören Richard Wagner. Varje år reser tiotusentals operaentusiaster till den världsberömda Wagnerfestivalen
· Alla ölsorter som produceras hos Maisel’s är baserade på den bayerska renhetslagen från 1516
· Maisel’s är det fjärde största veteölsbryggeriet i världen
· Produktion uppgår till 410 000 hektoliter och omkring 160 personer arbetar vid bryggeriet
Kommentarer