Maisel’s Weisse Original

Nyhet
en flaska veteöl

Maisel’s Weisse Original

Få ölsorter är så matvänliga som veteöl. Den höga sötman och friskheten tillsammans med den låga beskan gör att ölet matchar en stor mängd maträtter. Maisel’s Weisse Original är gott till sydtyska rätter som bratwurst, sauerkraut och charkuterier. Det fungerar också mycket bra till kryddiga maträtter, som det asiatiska köket. Särskilt till indiska och thailändska smaker och till rätter med syra från citrus eller balsamvinäger. Prova Maisel’s Weisse till sushi, moules frittes, fish and chips eller svenska kräftor. Det är också ett spännande val till en ost- och charkbricka.

Maisel’s Weisse Original har en lätt beslöjad bärnstensfärg. Doften är kryddig och fruktig. Där finns banan, päron, vete och färska jäst-estrar. Smaken är mjuk och len med en muskulös kropp och en lite fet munkänsla. I kryddigheten framträder kryddnejlika och en ton av muskot, söt mogen banan, päron och persika. Eftersmaken är maltig och fyllig och klingar av i söt vanilj.

Beska
Fyllighet
Sötma

Passar till

Betyg
0 Kommentarer
Skriv ut
Art. nr.
86574
Storlek
50 cl
Alkohol
5,1 %
Land
Tyskland
Passande mat
asiatisk mat Fågel Fläsk Grill
Typ
Veteöl
Övrigt
Nyheter
Producent
Maisel’s

När man brygger öl är kornmalt det överlägset vanligaste sädesslaget, men i veteöl är en stor del av kornet i batchen utbytt mot vetemalt, i Bayern är mängden vete i regel kring 50 %. Beroende på den smakintensitet som eftersträvas görs veteöl i många stilar. De vanligaste är tyska Weizenbier och belgiska Witbier, det sistnämnda är ofta smaksatt med citrus, pomerans eller koriander. I Tyskland talar man också om Hefe, ett veteöl som har kvar en del jästfällning, och Kristall som är filtrerat. Dessutom förekommer både ljusare och mörkare varianter. Weizenbier har uråldriga traditioner i Bayern, men när pilsnerölet revolutionerade bryggerindustrin kring mitten av 1950-talet sjönk tillverkningen till någon enstaka procent av Bayerns totalproduktion, i dag utgör den en fjärdedel. I princip är bayerskt veteöl ett överjäst öl där mängden vete ligger runt 50 %. Det som främst kännetecknar ett veteöl är friskheten och den höga syran. Veteöl har i regel en lägre beska än traditionella kornmaltöl, vilket medför att sötman blir mer framträdande. Maisel’s Weisse Original är framställt enligt en den Bayerska metoden ”Edelreifung” där ölet i likhet med champagne får en andra jäsning på flaska med jäststammar som odlats fram på bryggeriet. Metoden är gammal, men har delvis fallit glömska och återupptogs 2019. Maisel’s Weisse Original är ett mycket prisbelönt öl. Vid World Beer Awards 2018 tilldelades det den ädlaste medaljen. Samma valör vann man också 2022 och förärades ”Meinigers International Craft Beer Award”. I prisskåpet finns också en lång rad andra utmärkelser.

·      Ett veteöl bör alltid vändas upp och ner före servering, så att bottensatsen kommer med, vilket förstärker smakupplevelsen

·      I dag är veteöl Maisel’s huvudprodukt

·      Maisel’s ligger i Bayreuth känt för den store operakompositören Richard Wagner. Varje år reser tiotusentals operaentusiaster till den världsberömda Wagnerfestivalen

·      Alla ölsorter som produceras hos Maisel’s är baserade på den bayerska renhetslagen från 1516

·      Maisel’s är det fjärde största veteölsbryggeriet i världen

·      Produktion uppgår till 410 000 hektoliter och omkring 160 personer arbetar vid bryggeriet

Kommentarer

Producent Maisel’s

Oberfranken är med sina 200 bryggerier Bayerns och södra Tysklands mest bryggeritäta distrikt. Familjebryggeriet Maisel’s grundades 1887 av bröderna Hans och Eberhard Maisel, de kom från en bryggarfamilj som varit verksamma i Bayern sedan mitten av 1700-talet. I dag ansvarar Jeff Maisel, som är fjärde generationen bryggare för produktionen. Vid mitten av 1950-talet introducerades Maisel’s Weisse som på många sätt blev en föregångare för det mer kommersiella veteölet. I slutet av 1970-talet byggdes ett helt nytt bryggeri intill den gamla K-märkta bryggeribyggnaden som ställdes om till ett ölmuseum, som enligt Guiness rekordbok är världens mest omfattande i sitt slag. 1965 förvärvade familjen Maisel en stor del av aktierna i grannbryggeriet Bayreuther Bierbrauerei. De två bryggerierna gick in i ett framgångsrikt samarbete och drivs nu under gemensam flagg vid sidan av varandra. Bayreuther Bierbrauerei fokuserar på underjästa öltyper, medan Maiselbryggeriet gör de toppjästa. Maisels bryggeri räknas till Tysklands ledande specialbryggerier och veteölet exporteras till mycket stort antal länder.