D Argentum

en flaska snaps argentum dill

D Argentum

D Argentum är en klassisk dansk dillsnaps som tillverkas utifrån ett rigoröst kvalitetstänk med yttersta omsorg i valet av destillationsteknik och råvaror. Sedan 2014 är den unika metoden patenterad. D är resultatet av ett gemensamt forskningsprojekt mellan De ny Spritfabrik, Köpenhamns universitet och det danska forskningsinstitutet Agrotech. I synnerhet har man studerat olika arter av dillört, hur, var och när den ska skördas och hur dess smaker bäst macereras i ren sädessprit.

För att smakerna bäst ska komma till sin rätt bör D Argentum serveras vid rumstemperatur. Den är ett utsökt komplement till klassiska snapsrätter som kräftor, sill, gubbröra och andra rätter på ett klassiskt smörgåsbord. D Argentum har på grund av sin rena smak också blivit en omtyckt drinkingrediens i moderna innovativa drinkblandningar.

Betyg
Skriv ut
Art. nr.
86296
Storlek
50 cl
Alkohol
40 %
Land/Område
Danmark
Typ
Akvavit
Producent
Den ny Spritfabrik

En ren och klar smak av krondill, finstämd och elegant, utan spritighet med en varm och lång eftersmak. Färgen är kristallklar, vilket givit akvaviten dess namn – Argentum betyder silver på latin.

Det finns inget som förenar skandinavisk mat- och dryckeskultur lika mycket som akvavit. Svensk, norsk och dansk akvavit är inte bara bäst i världen, den är själva portalen till skandinavisk gastronomi. På senare år har flera små hantverksproducenter förnyat traditioner och börjat producera akvavit utifrån ett rigoröst kvalitetstänk. En sådan är danska Den ny spritfabrik A/S och deras dillsnaps ”D Argentum” – den enda patentskyddade akvaviten i världen.

Att kryddat brännvin har blivit en så omistlig del av den skandinaviska kulturen hänger samman med att man på våra breddgrader aldrig kunnat odla vin. De rusdrycker som stod tillbuds i det gamla bondköket var mjöd, öl och brännvin. Men konsten att destillera ett absolut rent brännvin är mycket sentida. För att dölja orenheter och finkelsmak lärde man sig därför tidigt att krydda brännvinet. De kryddor som var de allra bästa maskörerna var sådana som gav kraftig smak som malört, pors, kummin och dill. Med tiden utvecklades i synnerhet dill- och kumminet till kungskryddor för det skandinaviska brännvinet.

  • Förutom sädessprit (företrädesvis av vete) används bara en enda ingrediens i D Argentum – dill
  • För att göra tio liter D Argentum krävs ett kilo dillkronor
  • Efter skörd körs dillen omgående till destilleriet i kyltankar
  • Dillens blad används inte
  • Efter flera års forskning föll valet på krondill av typen Mammut
  • Krondillen får före destillationen dra (macerera) i minst 50-procentig sprit i två veckor

 

SPRITFABRIKKEN.DK

Destilleriet uppfördes vid sjön Esrum på norra Själland. Redan 2010 påbörjades ett forskningsprojekt för att utvärdera dillsorter, växtplatser och skördetid. Valet föll slutligen på ekologiska dillodlingar i skånska Vellinge och på danska Fyn. Parallellt med detta utarbetades en unik metod för maceration och tillverkning, som patentskyddades 2014. I dag ägs Den ny Spritfabrik av bland andra Hans Just-koncernen, som är en av Europas ledande distributörer av vin och spritdrycker.

SPRITFABRIKKEN.COM

Produkter från Den ny Spritfabrik

Inspiration