D Aurum

en flaska snaps dill D

D Aurum

De ny Spritfabrik A/S har tagit konsten att tillverka akvavit in i en ny era. Med utgångspunkt i den anrika skandinaviska dryckestraditionen har det unga danska företaget utvecklat en helt egen och patenterad metod för att förädla och förenkla dillsnapsens smak och karaktär.

D Aurum har en fin avrundad smak av ren krondill. Ekfatslagringen ger snapsen mer kropp och mogenhet, toner av vanilj, sötma och en lätt kryddighet. Den långa tiden på ekfat ger också snapsen en gyllene färg – aurum är guld på latin.

Betyg (1 röst)
5
Skriv ut
Art. nr.
86260
Storlek
50 cl
Alkohol
40 %
Land/Område
Danmark
Typ
Akvavit
Producent
Den ny Spritfabrik

De mest förnämsta destillat som mänskligheten frambringat har en sak gemensamt, de lagras på ekfat. Såväl cognac, whisky som calvados, rom och en lång rad andra ädla spritdrycker når sin fulländning först när de fått tillbringa en längre tid på ekfat. D Aurum från Den ny Spritfabrik är en av världens första ekfatslagrade dillsnapsar.

D Aurum är resultatet av ett flerårigt forskningsprojekt där Den ny Spritfabrik, Köpenhamns universitet och det danska forskningsinstitutet Agrotech gemensamt studerat maceration, växtplatser, plantarter och optimal skördetid för dillörten. Ur forskningsprojektet kom helt ny kunskap som kommit till användning i utvecklingen av ”silversnapsen” D Argentum. Med utgångspunkt i denna fortsatte innovationsarbetet där omfattande experiment med ekfatslagring ledde fram till den skimrande, gyllene och smakrika dillsnapsen D Aurum. Eken tillför färg, struktur och tanniner, samt hundratals smakämnen som öppnar mängder med gastronomiska användningsområden.

D Aurum har en fin avrundad smak av ren krondill. Ekfatslagringen ger snapsen mer kropp och mogenhet, toner av vanilj, sötma och en lätt kryddighet. Den långa tiden på ekfat ger också snapsen en gyllene färg – aurum är det latinska namnet för guld. D är idealisk till klassiska smörgåsbordsrätter, som sill, kräftor, midsommarmat och ett omistligt sällskap till danska smørrebrød. Den har även ett rikt användningsområde inom modern drinkblandning och uppskattas av många nytänkande bartenders. D Aurum bör serveras rumstempererad, om alla smakerna ska komma fram, eller iskall i immiga glas för traditionens skull.

  • Förutom sädessprit (företrädesvis av vete) används bara en enda ingrediens i D Aurum – dill
  • Ekfatslagrad akvavit är mycket ovanligt, men har blivit vanligare i premiumsegmentet på senare år
  • För att göra tio liter D Aurum krävs ett kilo dillkronor
  • Efter skörd körs dillen omgående till destilleriet i kyltankar
  • Dillens blad används inte
  • Krondillen får dra (macerera) i minst 50-procentig sprit i två veckor, därefter destilleras spriten

 

SPRITFABRIKKEN.DK

Destilleriet uppfördes vid sjön Esrum på norra Själland. Redan 2010 påbörjades ett forskningsprojekt för att utvärdera dillsorter, växtplatser och skördetid. Valet föll slutligen på ekologiska dillodlingar i skånska Vellinge och på danska Fyn. Parallellt med detta utarbetades en unik metod för maceration och tillverkning, som patentskyddades 2014. I dag ägs Den ny Spritfabrik av bland andra Hans Just-koncernen, som är en av Europas ledande distributörer av vin och spritdrycker.

SPRITFABRIKKEN.COM

Produkter från Den ny Spritfabrik

Inspiration