Gullmun Akevitt Fleur-de-Lis

Gullmun Fleur-de-Lis akvavit snaps flaska

Gullmun Akevitt Fleur-de-Lis

Gullmunn Fleur de Lis är en mild, delikat och lätt akvavit gjord av noggrant utvalda norska örter som kummin, ljungblomma, johannesört, kamomillblomma och irisrot. De fina integrerade oljorna kommer från 10 månaders mognad på nya bourbon-fat. Denna typ av fat producerar milda, söta ek toner och exotisk frukt. Gullmunn Fleur de Lis är helt naturlig och utan tillsatser av färg och socker vilket gör denna lätta akvavit ljus i färgen. Den har också en något lägre alkoholprocent för en mildare smak och stil. Lanseringarna är i en begränsad upplaga och det produceras endast 5000 flaskor per år. På baksidan av flaskan finns en illustration av en irisblomma som är inspirerad av botanikern Marie Sibylla Meria. Detta speglar även tonerna av irisrot i drycken smak och karaktär.

Passar till

Betyg (3 röster)
5
Skriv ut
Art. nr.
81767
Storlek
50 cl
Alkohol
38 %
Land/Område
Norge
Passande mat
Fisk
Typ
Akvavit
Producent
Oslo Hantverksdestilleri

I en konservativ destillerikultur utmanar nu den kvinnliga destillatören Marte Bohn tillsammans med Matt Ensor den hårt mansdominerande sprittillverkningsbranschen. Den nya norska akvaviten Gullmunn Fleur-de-Lis tar avstamp bland nordisk natur och en blomstrande femininet.

Akvavit översätts från latin till “livets vatten” och har historiskt sett präglat den skandinaviska dryckeskulturen sedan urminnes tider. Det norska tillskottet Gullmunn Fleur-de-Lis och dess kvinnliga tillverkare utmanar nu den sedvanligt mansdominerande branschen. Detta med en mild och delikat akvavit gjord på noggrant utvalda örter från vår skandinaviska natur. Gullmunns resa började 2019 när Marthe Bohn tillsammans med Matt Ensor på Oslos hantverksdestilleri bestämde sig för att låta deras brinnande intresse för natur, dryck och lokala råvaror få ta form. Med mer än 25 års erfarenhet inom yrket vill Marthe att Gullmunn stolt ska representera passion och femininitet.

Oslos hantverksdestilleri grundades 2015 av Marius Vestnes, Marcin Miller, Martin Krajewski. Dessa tre män har tidigare varit med och lanserat öl- och spritimportören Cask i våra nordiska grannländer. De har också varit med byggt upp de Japanska whisky segmentet och etablerat Kyoto Distillery i Norden. Ett flertal av deras produkter har vunnit internationella priser och deras produkt Vidda Torr gin och blev 2020 nominerad till världens bästa gin av The Gin Masters i Storbritannien.

Norge har en lång tradition av hantverksdestillering och under en tid fanns det nästan 10 000 registrerade destillerier i Norge. 1927 infördes ett förbud mot sprit vilket innebar slutet för dessa destillerier att fortsätta sin produktion. Staten bestämde sig för att kontrollera spritkonsumtionen och grundade Vinmonopolet. Under de närmaste 80 åren var denna typ av produktion öde för norsk dryckeskultur men genom småskalig framställning vill nu Oslos hantverksdestilleri väcka liv i detta igen. Gullmunn Fleur de Lis är ett resultat av kärlek till norsk kultur, nordiska smaker och gamla traditioner för hantverksdestillering.

Inspiration