Amerikansk whiskey

tecknad destillationspanna bourbon

Amerikansk whiskey

När irländare och skottar slog sig ner i den nya världen fann de snart att korn var svårodlat, medan majs växte som ogräs på fälten. Man ville ha öl och whiskey och enligt principen ”man tager vad man haver” började man destillera majs istället. Amerikansk Whisky skiljer sig från skotsk på flera punkter. Den viktigaste är att man i mycket större utsträckning använder andra råvaror än korn i produktionen. Man gör rågwhiskey, vetewhiskey, majswhiskey och man lyder under strikta produktionslagar. Den mest kända amerikanska whiskyen är bourbon som ursprungligen bara fick göras i Bourbon County i Kentucky. Bourbon måste ha minst 51 procent majs i mäsken och får bara lagras på nytillverkade ekfat (amerikansk vitek). Lagringstiden får inte understiga två år. I USA återanvänds inte fat, vilket har haft en enorm betydelse för övriga världens whiskytillverkare som gladeligen använder de begagnade faten. Det irländska ursprunget märks i stavningen ey i whiskey.

Amerikansk whiskey