Westland Single Malt Whiskey American Oak

Westland Single Malt Whiskey American Oak

Westland Single Malt Whiskey American Oak

Westland American Oak har lagrats på både bourbonfat och fat av ny amerikansk ek. Det är en mjukt rökig whiskey med en frisk vaniljton från den nya amerikanska rostade eken. I doften möter citrus och blommiga toner. I smaken kommer mer frukt, choklad, nötig mandel och fruktiga gräddiga toner.

Rökighet
Betyg (11 röster)
3.5
Skriv ut
Art. nr.
40639
Storlek
70 cl
Alkohol
46 %
Land/Område
USA
Typ
Amerikansk whiskey Maltwhisky
Producent
Westland Distillery

Westland Distillery utanför Seattle i staten Washington längst upp i USA:s nordvästra hörn har på kort tid vuxit fram som ett ledande destilleri bland världens nya whiskytillverkare. Inte någon annanstans är man lika experimentell, fri från regelverk och vågar testa nya sätt att utveckla fantastisk whisky. Sedan 2015 har priserna haglat över Westland – American Oak är inget undantag.

Amerikansk whiskey har sedan förbudstiden varit synonymt med bourbon, den whiskeytyp som växte fram i Mellanvästern där skotska och irländska nybyggare slog sig ner på 1700-talet. Här växte inte korn som hemma i Skottland, men majs frodades som ogräs i det varma klimatet. Amerikanska destillatörer började därför jäsa sin mäsk på majs. Amerikansk maltwhiskey var länge en kuriositet så den skotska whiskyn kunde i lugn och ro bygga en gigantisk marknad för sina varumärken. Skotska märken växte så till den grad att USA blev världens största marknad för singelmaltwhisky. Mot den bakgrunden startade Matt Hoffman och Emerson Lamb Westland Distillery 2011. I dag finns det hundratals och åter hundratals amerikanska hantverksdestillerier som gör singelmaltwhiskey på skotskt vis. Westland var inte det första, men har blivit en föregångare.

Med en frenetisk energi och nybyggaranda blev Westland närmast en experimentverkstad. Man började odla eget korn, destillera whiskey på egna typer av malt, använde bryggarmalter som rostades hårt före mäskningen ända in till svartmalt. Dessutom valde man att laborera med olika fatlagringar, kastanjefat, ny ek och kanske främst med den lokala nordamerikanska ektypen Quercus garryana som de inkluderade i ett program för lagring på lokal ek.

Till Westland American Oak har man använt fem lokala kornsorter. Kornet har odlats i Washington där klimatet är optimalt för kornodling. En del av malterna har rostats till karamellisering. Dessutom ingår en liten del rökig malt som man importerat från Skottland.

Westland startade 2011 som ett litet hantverksdestilleri med totalt fokus på amerikansk maltwhiskey. Malten hämtade man från ett närbeläget bryggeri, men kapaciteten var liten och ägarfamiljen Lamb och medgrundaren Matt Hoffman valde därför att flyta destilleriet till en annan plats. Matt Hoffman fick ansvaret för att utveckla whiskeyn. Han hade tidigare arbetat nära ölbryggerier och fascinerades av de lokala kornsorterna som användes till att göra öl. Detta tog han fasta på när han utvecklade Westlands recept, liksom lagring på lokal ek och torv från trakten.

  • Westland har utsetts till Whiskey of the Year av American Distilling Institute
  • Att använda fem olika maltsorter, varav rostad och karamelliserad malt är Westland ensamma om
  • 2019 var Westland värd för World Whisky Forum, en konferens som samlar världens ledande craft-destillerier
  • Matt Hofman har utsetts till American Master Distiller of the Year
  • Amerikansk whiskey stavas på irländskt vis med ey på slutet, en språkhistorisk kvarleva från gamla tiders gaeliska ”uisge”

Mer info om Westland

Westland på Facebook