Westland Single Malt Whiskey Peated

Westland Single Malt Whiskey Peated

Westland Single Malt Whiskey Peated

Westland Peated är destillerad på Westlands unika ”5-malt barley mash bill”, det vill säga en unik blandning av fem lokala maltsorter, varav en del rostade och karamelliserade. Den har dessutom fått ett betydande inslag av rökig malt från Skottland. Doften är stillsamt torvig med toner av rostade hasselnötter, apelsin och örter. I smaken kommer mer rök, jod, pistaschnötter och en behaglig söt och fruktig ton från den nya amerikanska eken som whiskeyn har lagrats på.

Rökighet
Betyg (0 röster)
0
Skriv ut
Art. nr.
40638
Storlek
70 cl
Alkohol
46 %
Land/Område
USA
Typ
Amerikansk whiskey Maltwhisky
Producent
Westland Distillery

USA är världens största marknad för skotsk singelmaltwhisky. Varje år konsumeras nästan 20 miljoner liter skotsk singelmalt I USA. Det är nästan dubbelt så mycket som Frankrike och Storbritannien tillsammans, som är de näst största marknaderna. Försäljningen ökar dessutom för varje år. Som en följd av det stora intresset har mängder med amerikanska singelmalt-tillverkare dykt upp. Störst uppmärksamhet har Washingtondestilleriet Westland fått. Deras Peated, är en rökig amerikanare gjord på ett helt nytt sätt.

USA har, åtminstone sedan förbudstiden, varit synonymt med bourbonwhiskey, det vill säga whiskey som i huvudsak görs på majs och som följer ett strikt regelverk. Singelmalt och traditionell blended whisky har helt dominerats av skotska märken. Vid millennieskiftet har började detta förändras och i dag räknar man antalet amerikanska maltwhiskeydestillerier i flera hundratal. Inget land i världen är i närheten av att ha lika många maltdestillerier. Kännetecknande är att de är små, innovativa och att de producerar en experimentell och intressant whiskey. Så intressant att flera av världens största dryckesjättar köpt in sig i de främsta av dem, som till exempel Rémy Cointreau som 2017 förvärvade Westland.

Westland ligger utanför Seattle i USA:s nordvästra hörn. Här har ölindustrin ett Mecka. Odlingsmarkerna väster om Kaskadbergen anses vara några av världens bästa för kornodling. Här finns USA:s största humleodlingar och ölindustrin sysselsätter tiotusentals människor. Vid Seattle University forskar man på både humle och korn och har professurer knutna till öltillverkarna. Denna miljö präglar i hög grad också Westland Distillery som experimenterar med nya kornsorter, nya fattyper och gör en whiskey som inte görs någon annanstans.

Westland Distillery är mer prisbelönt än något annat amerikanskt singelmaltdestilleri. Trots att destilleriet ännu inte fyllt tio år har whiskeyn utsetts till Whiskey of the Year och master distiller Matt Hoffman till ”amerikansk mästare”.

 

WESTLANDDISTILLERY.COM

WESTLAND INSTAGRAM

Westland startade 2011 som ett litet hantverksdestilleri med totalt fokus på amerikansk maltwhiskey. Malten hämtade man från ett närbeläget bryggeri, men kapaciteten var liten och ägarfamiljen Lamb och medgrundaren Matt Hoffman valde därför att flyta destilleriet till en annan plats. Matt Hoffman fick ansvaret för att utveckla whiskeyn. Han hade tidigare arbetat nära ölbryggerier och fascinerades av de lokala kornsorterna som användes till att göra öl. Detta tog han fasta på när han utvecklade Westlands recept, liksom lagring på lokal ek och torv från trakten.

  • Westland har utsetts till Whiskey of the Year av American Distilling Institute
  • Att använda fem olika maltsorter, varav rostad och karamelliserad malt är Westland ensamma om
  • 2019 var Westland värd för World Whisky Forum, en konferens som samlar världens ledande craft-destillerier
  • Matt Hofman har utsetts till American Master Distiller of the Year
  • Amerikansk whiskey stavas på irländskt vis med ey på slutet, en språkhistorisk kvarleva från gamla tiders gaeliska ”uisge”

Mer info om Westland

Westland på Facebook