Westland Single Malt Whiskey Sherry Wood

Westland Single Malt Whiskey Sherry Wood

Westland Single Malt Whiskey Sherry Wood

Westland har det största lagret av sherrylagrad whiskey av alla amerikanska singelmaltdestillerier. Att lagra whisky på använda spanska sherryfat är ”old School” och den metod som än i dag anses vara den mest klassiska, och av många den främsta. Till skillnad från skotska destillerier, som nästan alltid får sina sherryfat fraktade i stavar, så skeppas Westlands fat obrutna till USA. Det gör att de utvecklar en mycket intensiv och fyllig sherrywhiskey.

Westland Sherry Wood har en djup röd bärnstensfärg och bjuder på dofter som russin, vin, torkade frukter och choklad. Här finns också söta toner av lönnsirap, malt och honung. Smaken bjuder på tropiska frukter och söt choklad i en elegant sherrystil som klingar av i en lätt kryddig eftersmak med örter och en stillsam ton av rostad ek.

Rökighet
Betyg (0 röster)
0
Skriv ut
Art. nr.
40637
Storlek
70 cl
Alkohol
46 %
Land/Område
USA
Typ
Amerikansk whiskey Maltwhisky
Producent
Westland Distillery

I USA:s västligaste hörn ligger staten Washington. Det är en delstat som har ett skiftande och ovanligt klimat. Från regnskog till regnskugga, från öken till bördiga fält. Väster om den 4 000 meter höga bergskedjan Cascade Range skapar fuktiga Stillahavsregn ett odlingslandskap som är unikt. Här finns USA:s humleodlingar, en stor ölindustri och gigantiska kornarealer. Från öl till whiskey är steget inte långt. Utanför Seattle grundades Westland Distillery 2011 och deras Sherry Wood är ett exempel på vad detta fascinerande destilleri förmår.

Västra Washington anses vara ett av världens bästa lägen för kornodling och vid Seattle University pågår omfattande forskning och utveckling av nya och variationsrika kornsorter. Detta har grundaren och destillerichefen Matt Hoffman tagit fasta på när han skapat sina recept. Till skillnad från andra destillerier laborerar Westland med olika kornsorter. Bland annat nyutvecklade varianter som inte odlas någon annanstans, men också malt som rostats före mäskningen, vilket kristalliserar en del av sockerämnena och utvecklar egna smaker. Inspirationen kommer från ölindustrin som ofta använder sådan malt för att brygga tyngre öltyper som ale och stout. Mixen av fem kornsorter ”5-malt mash bill” har blivit Westlands signaturrecept.

Westland är ett mycket innovativt destilleri. Matt Hoffman söker ständigt nya vägar och har även utvecklat lagringar på lokala ekarter, bland annat den nordamerikanska Garry-eken, Quercus garryana, som endast växer i ett smalt band längs USA:s västkust.

Westland startade 2011 som ett litet hantverksdestilleri med totalt fokus på amerikansk maltwhiskey. Malten hämtade man från ett närbeläget bryggeri, men kapaciteten var liten och ägarfamiljen Lamb och medgrundaren Matt Hoffman valde därför att flyta destilleriet till en annan plats. Matt Hoffman fick ansvaret för att utveckla whiskeyn. Han hade tidigare arbetat nära ölbryggerier och fascinerades av de lokala kornsorterna som användes till att göra öl. Detta tog han fasta på när han utvecklade Westlands recept, liksom lagring på lokal ek och torv från trakten.

  • Westland har utsetts till Whiskey of the Year av American Distilling Institute
  • Att använda fem olika maltsorter, varav rostad och karamelliserad malt är Westland ensamma om
  • 2019 var Westland värd för World Whisky Forum, en konferens som samlar världens ledande craft-destillerier
  • Matt Hofman har utsetts till American Master Distiller of the Year
  • Amerikansk whiskey stavas på irländskt vis med ey på slutet, en språkhistorisk kvarleva från gamla tiders gaeliska ”uisge”

Mer info om Westland

Westland på Facebook