I USA:s västligaste hörn ligger staten Washington. Det är en delstat som har ett skiftande och ovanligt klimat. Från regnskog till regnskugga, från öken till bördiga fält. Väster om den 4 000 meter höga bergskedjan Cascade Range skapar fuktiga Stillahavsregn ett odlingslandskap som är unikt. Här finns USA:s humleodlingar, en stor ölindustri och gigantiska kornarealer. Från öl till whiskey är steget inte långt. Utanför Seattle grundades Westland Distillery 2011 och deras Sherry Wood är ett exempel på vad detta fascinerande destilleri förmår.
Västra Washington anses vara ett av världens bästa lägen för kornodling och vid Seattle University pågår omfattande forskning och utveckling av nya och variationsrika kornsorter. Detta har grundaren och destillerichefen Matt Hoffman tagit fasta på när han skapat sina recept. Till skillnad från andra destillerier laborerar Westland med olika kornsorter. Bland annat nyutvecklade varianter som inte odlas någon annanstans, men också malt som rostats före mäskningen, vilket kristalliserar en del av sockerämnena och utvecklar egna smaker. Inspirationen kommer från ölindustrin som ofta använder sådan malt för att brygga tyngre öltyper som ale och stout. Mixen av fem kornsorter ”5-malt mash bill” har blivit Westlands signaturrecept.
Westland är ett mycket innovativt destilleri. Matt Hoffman söker ständigt nya vägar och har även utvecklat lagringar på lokala ekarter, bland annat den nordamerikanska Garry-eken, Quercus garryana, som endast växer i ett smalt band längs USA:s västkust.