Wild Turkey 101 proof

en flaska wild turkey 101 proof

Wild Turkey 101 proof

Trots sin höga alkoholhalt är Wild Turkey 101 proof förbluffande mjuk, har en söt och vanilj-len honungssötma med lätta toner av brun farin och cigarrtobak.  Genom lagringen på hårt kolade, färska ekfat får Wild Turkey 101 många kryddiga toner och en livlig ek- och vaniljkaraktär.

Bourbon whiskey är både historiskt och i modern tid intimt förbundet med sin skotska och irländska förebild. Ändå är bourbon en helt annan dryck, med andra förutsättningar, annan tillverkningsmetod och helt andra smaker. En av de mest berömda sorterna är ”the dirty bird” – Wild Turkey.

Rökighet
Betyg (11 röster)
4.5
Skriv ut
Art. nr.
85849
Storlek
70 cl
Alkohol
50.5 %
Land/Område
USA
Typ
Amerikansk whiskey Bourbon
Producent
Wild Turkey

De första som destillerade whiskey i USA var de irländare och skottar som slog sig ner i Bourbon County, senare Kentucky, i mitten av 1700-talet. Vajande sädesfält med solmogen korn och fuktdrypande torvmossar lämnade de dock bakom sig. De började istället destillera sin hemlands whisky på det som växte i det nya landet, majs och råg. Så småningom drev driftiga markägare och fatbyggarindustrin genom en lagändring som slog fast att bourbon whiskey bara fick lagras på nya ekfat. Detta kom att förändra hela whiskyvärlden i grunden eftersom den enormt stora tillgången på begagnade bourbonfat plötsligt skapade helt nya lagringsmöjligheter.

Det var de irländska bröderna James och John Ripy som i mitten av 1800-talet började destillera whiskey utanför Lawrenceburg i Kentucky på en liten höjd som kallades Wild Turkey Hill. Whiskeyn Wild Turkey lanserades långt senare av en vin- och spritkedja, som så småningom köpte bröderna Ripys destilleri på Wild Turkey Hill.

Wild Turkey 101 har fått sitt namn av att den har en alkoholstyrka på 101 proof 101 proof (50.5 % vol). Whiskeyn blandas av i huvudsak av 6-, 7-, och åttaåriga fat. När whiskeyn töms ur faten har den en alkoholhalt på 109 proof (ca 55 % vol). Trots sin höga alkoholhalt är whiskyen förbluffande mjuk, har en söt och vanilj-len honungssötma med lätta toner av brunt farin och cigarrtobak. Genom lagringen på hårt kolade, färska ekfat får Wild Turkey 101 många kryddiga toner och en livlig ek- och vaniljkaraktär.

Visste du att:

  • Bourbon måste innehålla minst 51 procent majs i batchen, resten är i regel råg och korn.
  • Amerikansk whiskey får bara lagras en gång på nya ekfat.
  • Amerikansk whiskey har irländskt/gaeliskt ursprung därför stavas den med ett extra e, som i gaeliskans uisque.
  • Wild Turkey görs enligt sour mash-metoden, det vill säga att mäsken får jäsa med tillsatts av föregående mäsk, ungefär som surdegsbröd.
  • Wild Turkey var president Dwight D. Eisenhowers favoritwhiskey
  • Den nordamerikanska vilda kalkonen kan bli 120 centimeter och flyga i 90 kilometer i timmen. Förr jagades den hårt för sitt vita kött, men odlas numera i kalkonfarmer.

Wild Turkey 101 är en whiskey som kan njutas både som den är eller tillsammans med is och vatten. Det är en traditionell straight Kentucky Bourbon utan några omvägar. En naken, elegant och välsmakande whiskey, såsom den smakade förr. Wild Turkey 101 kan med fördel vattnas ner till lägre alkoholhalter, vilket utvecklar smakerna ännu mer. Den kan också användas som drinkbas i berömda amerikanska whiskeydrinkar som Manhattan och Mint Julep.

Lär dig mer om whiskey i vår dryckesskola.

WILDTURKEY.COM

WILD TURKEY FACEBOOK

Producent Wild Turkey

Wild Turkey lanserades av vin- och spritkedjan Austin Nichols efter förfrågan av en kund som ville ha en whiskey att imponera på sina vänner med under kalkonjakten. Whiskeyn sålde bra, kedjan växte och fick fler och fler betydande varumärken. I mitten av 1800-talet kom de irländska bröderna James och John Ripy till den lilla staden Lawrenceburg i Kentucky. De slog sig ned vid floden, byggde ett destilleri och började tillverka whiskey. Efter ett par översvämningar flyttade de upp destilleriet på ett litet berg som kallades Wild Turkey Hill.  1971 tog Austin Nichols över bröderna Ripys familjedestilleri på Wild Turkey Hill, och whiskeyn som mycket länge köpts in från andra destillerier fick märkligt nog ett hem med samma namn.

När irländare och skottar slog sig ner i det nya landet och började bruka jorden i Bourbon county, som senare skulle bli Kentucky, stod whiskey lika högt upp på önskelistan som ett vajande sädesfält. Eftersom korn visade sig svårodlat började man istället odla majs som trivdes som ogräs på fälten. Det sägs att den första som destillerade whiskey gjord på majs var baptistpastorn Elijah Craig. Det lär ha skett samma dag som Bastiljen föll i Frankrike, den 14 jul 1789.

Jimmy Russell är den längst aktiva Master Destiller i världen. I över 60 år har han bevarat traditionen hos Wild Turkey som går tillbaka i generationer. Han beskrivs som den ultimata hantverkaren och den sanna ambassadören för Amerikas inemska sprit. Jimmy Russell är för vissa till och med känd som Buddha of Bourbon. Hans legendariska status är ingen överraskning och inom communityt av bourbontillverkare kallas han ofta för "the master distiller's master distiller ". 2005 tog hans son, Eddie Russell över som Master Destiller.

I tillverkningen av Wild Turkey använder man vatten som kommer från floden Kentucky River. Vattnet filtreras naturligt genom kalksten som tar bort järn och andra orenheter. Destilleriet använder fortfarande sin ursprungliga jäststam som har blivit ägandeskyddad av Wild Turkey och som har skapat deras signatur smak i över 60 år.

Lär dig mer om whiskey i vår dryckesskola.

WILDTURKEY.COM

WILD TURKEY FACEBOOK

 

Inspiration