Wild Turkey 101 proof

en flaska wild turkey 101 proof

Wild Turkey 101 proof

Trots sin höga alkoholhalt är Wild Turkey 101 proof förbluffande mjuk, har en söt och vanilj-len honungssötma med lätta toner av brun farin och cigarrtobak.  Genom lagringen på hårt kolade, färska ekfat får Wild Turkey 101 många kryddiga toner och en livlig ek- och vaniljkaraktär.

Bourbon whiskey är både historiskt och i modern tid intimt förbundet med sin skotska och irländska förebild. Ändå är bourbon en helt annan dryck, med andra förutsättningar, annan tillverkningsmetod och helt andra smaker. En av de mest berömda sorterna är ”the dirty bird” – Wild Turkey.

Vill du blanda en klassisk Whisky Sour så hittar du ett recept här!

Rökighet
Betyg
Skriv ut
Art. nr.
85849
Storlek
70 cl
Alkohol
50.5 %
Land/Område
USA
Typ
Amerikansk whiskey Bourbon
Producent
Campari Group Wild Turkey

De första som destillerade whiskey i USA var de irländare och skottar som slog sig ner i Bourbon County, senare Kentucky, i mitten av 1700-talet. Vajande sädesfält med solmogen korn och fuktdrypande torvmossar lämnade de dock bakom sig. De började istället destillera sin hemlands whisky på det som växte i det nya landet, majs och råg. Så småningom drev driftiga markägare och fatbyggarindustrin genom en lagändring som slog fast att bourbon whiskey bara fick lagras på nya ekfat. Detta kom att förändra hela whiskyvärlden i grunden eftersom den enormt stora tillgången på begagnade bourbonfat plötsligt skapade helt nya lagringsmöjligheter.

Det var de irländska bröderna James och John Ripy som i mitten av 1800-talet började destillera whiskey utanför Lawrenceburg i Kentucky på en liten höjd som kallades Wild Turkey Hill. Whiskeyn Wild Turkey lanserades långt senare av en vin- och spritkedja, som så småningom köpte bröderna Ripys destilleri på Wild Turkey Hill.

Wild Turkey 101 har fått sitt namn av att den har en alkoholstyrka på 101 proof 101 proof (50.5 % vol). Whiskeyn blandas av i huvudsak av 6-, 7-, och åttaåriga fat. När whiskeyn töms ur faten har den en alkoholhalt på 109 proof (ca 55 % vol). Trots sin höga alkoholhalt är whiskyen förbluffande mjuk, har en söt och vanilj-len honungssötma med lätta toner av brunt farin och cigarrtobak. Genom lagringen på hårt kolade, färska ekfat får Wild Turkey 101 många kryddiga toner och en livlig ek- och vaniljkaraktär.

Visste du att:

  • Bourbon måste innehålla minst 51 procent majs i batchen, resten är i regel råg och korn.
  • Amerikansk whiskey får bara lagras en gång på nya ekfat.
  • Amerikansk whiskey har irländskt/gaeliskt ursprung därför stavas den med ett extra e, som i gaeliskans uisque.
  • Wild Turkey görs enligt sour mash-metoden, det vill säga att mäsken får jäsa med tillsatts av föregående mäsk, ungefär som surdegsbröd.
  • Wild Turkey var president Dwight D. Eisenhowers favoritwhiskey
  • Den nordamerikanska vilda kalkonen kan bli 120 centimeter och flyga i 90 kilometer i timmen. Förr jagades den hårt för sitt vita kött, men odlas numera i kalkonfarmer.

Wild Turkey 101 är en whiskey som kan njutas både som den är eller tillsammans med is och vatten. Det är en traditionell straight Kentucky Bourbon utan några omvägar. En naken, elegant och välsmakande whiskey, såsom den smakade förr. Wild Turkey 101 kan med fördel vattnas ner till lägre alkoholhalter, vilket utvecklar smakerna ännu mer. Den kan också användas som drinkbas i berömda amerikanska whiskeydrinkar som Manhattan och Mint Julep.

Lär dig mer om whiskey i vår dryckesskola.

WILDTURKEY.COM

WILD TURKEY FACEBOOK

Producent Campari Group

Campari Group är ett italienskt företag med en lång och anrik historia inom sprit- och dryckesindustrin. Företaget grundades år 1860 av Gaspare Campari i Milano, där det snabbt etablerade sig som en innovatör inom skapandet av spritdrycker. Ursprungligen var Campari känd för att producera en specifik aperitif, en bitter röd dryck som fortfarande är en av deras mest ikoniska produkter. Denna aperitif, som idag helt enkelt kallas Campari, blev snabbt populär och satte grunden för företagets framgång.

Under årens lopp har Campari Group vuxit betydligt genom en kombination av organisk tillväxt och strategiska förvärv. Genom att köpa upp andra spritföretag och varumärken har Campari utökat sitt produktsortiment avsevärt och har etablerat sig som en av världens största aktörer inom spritindustrin. Företaget har en omfattande portfölj av välkända och älskade varumärken. Bland dessa finns Campari själv, en bitter aperitif som används i klassiska cocktails som Negroni och Americano, men också andra globala varumärken som Aperol, en ljusorange aperitif som har blivit särskilt populär genom den ikoniska Aperol Spritz.

Campari Group äger även SKYY Vodka, ett av de mest framgångsrika vodkamärkena i USA, samt Wild Turkey, en högt ansedd bourbon från Kentucky. Ett annat framstående varumärke i deras portfölj är Grand Marnier, en lyxig likör som kombinerar konjak och bitter apelsin, och som ofta används i såväl cocktails som i matlagning.

Företaget har sitt huvudkontor i Sesto San Giovanni, en förort till Milano, men har en närvaro över hela världen. Campari Group säljer sina produkter i över 190 länder, och dess internationella räckvidd har gjort det till en av de ledande globala spelarna inom spritbranschen. Företaget är noterat på den italienska börsen, Borsa Italiana, och har under åren fått ett starkt rykte för sitt fokus på kvalitet och innovation.

Campari Group är också känt för sitt engagemang i att skapa starka och igenkännliga varumärken, ofta genom kreativ marknadsföring och noggrant arbete med att bibehålla en känsla av premiumkvalitet i alla sina produkter. Med sin djupa historia och globala inflytande fortsätter Campari Group att vara en central aktör inom spritindustrin, och deras varumärken är älskade av konsumenter världen över.

Inspiration