De första som destillerade whiskey i USA var de irländare och skottar som slog sig ner i Bourbon County, senare Kentucky, i mitten av 1700-talet. Vajande sädesfält med solmogen korn och fuktdrypande torvmossar lämnade de dock bakom sig. De började istället destillera sin hemlands whisky på det som växte i det nya landet, majs och råg. Så småningom drev driftiga markägare och fatbyggarindustrin genom en lagändring som slog fast att bourbon whiskey bara fick lagras på nya ekfat. Detta kom att förändra hela whiskyvärlden i grunden eftersom den enormt stora tillgången på begagnade bourbonfat plötsligt skapade helt nya lagringsmöjligheter.
Det var de irländska bröderna James och John Ripy som i mitten av 1800-talet började destillera whiskey utanför Lawrenceburg i Kentucky på en liten höjd som kallades Wild Turkey Hill. Whiskeyn Wild Turkey lanserades långt senare av en vin- och spritkedja, som så småningom köpte bröderna Ripys destilleri på Wild Turkey Hill.
Wild Turkey 101 har fått sitt namn av att den har en alkoholstyrka på 101 proof 101 proof (50.5 % vol). Whiskeyn blandas av i huvudsak av 6-, 7-, och åttaåriga fat. När whiskeyn töms ur faten har den en alkoholhalt på 109 proof (ca 55 % vol). Trots sin höga alkoholhalt är whiskyen förbluffande mjuk, har en söt och vanilj-len honungssötma med lätta toner av brunt farin och cigarrtobak. Genom lagringen på hårt kolade, färska ekfat får Wild Turkey 101 många kryddiga toner och en livlig ek- och vaniljkaraktär.
Visste du att:
- Bourbon måste innehålla minst 51 procent majs i batchen, resten är i regel råg och korn.
- Amerikansk whiskey får bara lagras en gång på nya ekfat.
- Amerikansk whiskey har irländskt/gaeliskt ursprung därför stavas den med ett extra e, som i gaeliskans uisque.
- Wild Turkey görs enligt sour mash-metoden, det vill säga att mäsken får jäsa med tillsatts av föregående mäsk, ungefär som surdegsbröd.
- Wild Turkey var president Dwight D. Eisenhowers favoritwhiskey
- Den nordamerikanska vilda kalkonen kan bli 120 centimeter och flyga i 90 kilometer i timmen. Förr jagades den hårt för sitt vita kött, men odlas numera i kalkonfarmer.
Wild Turkey 101 är en whiskey som kan njutas både som den är eller tillsammans med is och vatten. Det är en traditionell straight Kentucky Bourbon utan några omvägar. En naken, elegant och välsmakande whiskey, såsom den smakade förr. Wild Turkey 101 kan med fördel vattnas ner till lägre alkoholhalter, vilket utvecklar smakerna ännu mer. Den kan också användas som drinkbas i berömda amerikanska whiskeydrinkar som Manhattan och Mint Julep.
Lär dig mer om whiskey i vår dryckesskola.