Wild Turkey Rye

Wild Turkey Rye flaska

Wild Turkey Rye

Rye Whiskey brukar beskrivas som den första amerikanska whiskeyn. Sådan som nybyggarna som slog sig ner i det nya landet först av allt började destillera. Korn växte dåligt, men råg slog rot och det stod inte länge på förrän pannorna puttrade som hemma. Wild Turkey Rye Whiskey är en hyllning till denna, den mest ursprungliga av amerikanska whiskysorter.

Wild Turkey Rye har en mycket kraftfull doft av råg och kummin, nästan nötig ovanpå en elegant frisk ton av gräs och kolad ek. Smaken är kryddig, mer kummin, fänkål och en angenäm karamellsötma. Kryddigheten följer med in i eftersmaken som är lång och värmande.

Rökighet
Betyg (1 röst)
5
Skriv ut
Art. nr.
85504
Storlek
70 cl
Alkohol
40,5 %
Land/Område
USA
Typ
Amerikansk whiskey
Producent
Wild Turkey

Det brukar diskuteras var traditionen att bränna råg till whiskey uppstod. Många menar att det var tyska emigranter som slog sig ner i Pennsylvania som var först. Tyskarna hade med sig konsten att bränna råg till schnapps och vodka. Andra menar att det var irländare i Bourbon County som enligt principen ”man tager vad man haver” drog i gång whiskeytillverkning på andra sädesslag än korn. Före förbudstiden var rågwhiskeyn dominerande och det fanns mängder med små destillerier som brände sprit till de allt populärare drinkarna Old Fashioned, Manhattan och många fler. Förbudstidens dystra tretton år sopade i stort sett rent bland destillerierna och när produktionen kom igång igen hade tiderna förändrats, stora destillerier byggdes upp och man satsade mer och mer på majswhiskey (bourbon) istället för att destillera den mindre effektiva rågen.

Ryewhiskey har blivit allt populärare på senare år och upplever nu en renässans både i cocktailvärlden och som singelwhiskey. Rye lyder under samma bestämmelser som bourbon, den måste innehålla minst 51 % råg, resten är i regel en betydande mängd majs och en mindre mängd kornmalt som behövs för att få igång jäsningen. Den måste också lagras på kolade ekfat av ny amerikansk ek.

Wild Turkey Rye Whiskey lagras på särskilt hårt kolade ekfat, så kallad alligator skin. Det innebär att faten har fått stå och brinna under öppna lågor i flera minuter så att det bildas ett tjockt kolskikt som liknar krokodilskinn på fatens insidor. Detta tjocka kolskikt har två funktioner, dels renar det spriten under lagringen, dels öppnar det ekens porer och ökar smakutvecklingen under mognaden.

Lär dig mer om whiskey i vår dryckesskola.

WILDTURKEY.COM

WILD TURKEY FACEBOOK

Producent Wild Turkey

Wild Turkey lanserades av vin- och spritkedjan Austin Nichols efter förfrågan av en kund som ville ha en whiskey att imponera på sina vänner med under kalkonjakten. Whiskeyn sålde bra, kedjan växte och fick fler och fler betydande varumärken. I mitten av 1800-talet kom de irländska bröderna James och John Ripy till den lilla staden Lawrenceburg i Kentucky. De slog sig ned vid floden, byggde ett destilleri och började tillverka whiskey. Efter ett par översvämningar flyttade de upp destilleriet på ett litet berg som kallades Wild Turkey Hill.  1971 tog Austin Nichols över bröderna Ripys familjedestilleri på Wild Turkey Hill, och whiskeyn som mycket länge köpts in från andra destillerier fick märkligt nog ett hem med samma namn.

När irländare och skottar slog sig ner i det nya landet och började bruka jorden i Bourbon county, som senare skulle bli Kentucky, stod whiskey lika högt upp på önskelistan som ett vajande sädesfält. Eftersom korn visade sig svårodlat började man istället odla majs som trivdes som ogräs på fälten. Det sägs att den första som destillerade whiskey gjord på majs var baptistpastorn Elijah Craig. Det lär ha skett samma dag som Bastiljen föll i Frankrike, den 14 jul 1789.

Jimmy Russell är den längst aktiva Master Destiller i världen. I över 60 år har han bevarat traditionen hos Wild Turkey som går tillbaka i generationer. Han beskrivs som den ultimata hantverkaren och den sanna ambassadören för Amerikas inemska sprit. Jimmy Russell är för vissa till och med känd som Buddha of Bourbon. Hans legendariska status är ingen överraskning och inom communityt av bourbontillverkare kallas han ofta för "the master distiller's master distiller ". 2005 tog hans son, Eddie Russell över som Master Destiller.

I tillverkningen av Wild Turkey använder man vatten som kommer från floden Kentucky River. Vattnet filtreras naturligt genom kalksten som tar bort järn och andra orenheter. Destilleriet använder fortfarande sin ursprungliga jäststam som har blivit ägandeskyddad av Wild Turkey och som har skapat deras signatur smak i över 60 år.

Lär dig mer om whiskey i vår dryckesskola.

WILDTURKEY.COM

WILD TURKEY FACEBOOK

 

Inspiration