Yellow Rose Outlaw Bourbon

en flaska outlaw yellow rose whiskey

Yellow Rose Outlaw Bourbon

Outlaw Bourbon är en whiskey för den som vill prova en bourbon som är gjord på ett annorlunda sätt. Potstill-destilleringen och råvaran med 100 procent majs ger en whiskey som är mer smakrik och intensiv än traditionell bourbon. Det är en whiskey för den som gillar gräddiga, söta och blommiga smaker. Utmärkt att dricka som den är, men också perfekt som drinkbas i klassiker som Old Fashioned och Mint Julep.

Stor och intensiv doft av gräddkola, vanilj och blommighet. Mycket smakrik, ganska söt och fruktig med lång eftersmak av kola och vanilj.

Rökighet
Betyg (1 röst)
5
Skriv ut
Art. nr.
81535
Storlek
70 cl
Alkohol
45 %
Land/Område
USA
Typ
Amerikansk whiskey Bourbon
Producent
Yellow Rose

Om whiskeyn

Efter förbudstiden infördes lagar som reglerade den amerikanska whiskeyn. De skiljer sig på flera sätt från de skotska whiskylagarna och har bidragit till att amerikansk whiskey och skotsk whisky har större skillnader än stavningen. Dock är amerikanska whiskeydestillatörer inte alltid laglydiga. I synnerhet har den nya generationens whiskeytillverkare en benägenhet att tolka lagarna på alternativa sätt. Yellow Rose Distilling är inget undantag, deras mest kända whiskey heter till och med Outlaw Bourbon.

Den enorma mängd med hantverksdestillerier som har startats i USA under de senaste decennierna har i många fall valt att prova egna vägar. De federala lagarna är anpassade för en storindustri, men i skydd av garage och skjul har de unga smådestillerierna kunnat experimentera och utveckla nya whiskeytyper. Man gör whiskey på hirs och vete, lagrar på kastanj och päronträ och man provar grepp som är i utkanten av vad som egentligen är tillåtet. I dag växer dock en rörelse bland destillerierna som vill bringa mer ordning och skapa ett gemensamt regelverk utan att begränsa innovationslustan och nybyggarandan.

Yellow Rose Outlaw Bourbon har fått sitt namn för att whiskeyn bryter mot traditionerna. Till skillnad från annan bourbon görs den i potstill istället för kolonn. Råvaran är uteslutande majs, man blandar inte vete i mäsken och istället för lagkravet på två års lagring är Outlaw Bourbon lagrad i minst sex månader.

Om Yellow Rose Distilling

Yellow Rose Distilling föddes 2008 en kväll i en trädgård i Houston när de två grannarna Ryan Baird och Troy Smith satt och pratade om livet. De hade båda karriärer inom industrin, men kände att de ville göra något roligare med sina liv. De beslutade att börja destillera whiskey. De köpte en potstill-panna från Italien och installerade den i ett nedlagt garage i Houston. Det blev det första lagliga destilleriet i mångmiljonstaden. Namnet Yellow Rose tog man från Texas inofficiella nationalsång The Yellow Rose som handlar om en slavkvinna som spelade en avgörande roll i slaget vid San Jacinto i frihetskriget mot Mexiko. Enligt legenden förförde hon en mexikansk befälhavare i hans tält varpå Texas försvarsstyrkor kunde vinna slaget på bara 18 minuter. 2014 hade Yellow Rose Distilling fått ekonomi i projektet och flyttade till nya och större lokaler, också dessa i centrala Houston. I dag är spanska Zamora, bolaget bakom storsäljaren Licor 43, en stor delägare och Yellow Roses prisbelönta whiskey sprids nu över hela världen.

 • Houston har ett mycket varmt klimat med stora temperatursvängningar mellan dag och natt, som ger en angel share på 15 %
 • Temperaturskillnaderna påskyndar också mognaden eftersom aktiviteten i faten ökar
 • I dag har Yellow Rose en omfattande besöksverksamhet med provningslokaler och en presentbutik i centrala Houston
 • Yellow Rose har tre produkter i sin core range, blended whiskey, Rye Whiskey och Bourbon Whiskey
 • Yellow Rose dubbeldestillerar i potstill av koppar, och i kolonn
 • Outlaw Bourbon har bland annat tilldelats dubbla guld i den ansedda amerikanska ”Fifty Best Bourbon”

Producent Yellow Rose

Yellow Rose Distilling startades av några vänner 2010. Trots att Houston är en stor metropol blev Yellow Rose det första lagliga destilleriet i staden. För ovanlighetens skull etablerade man sitt destilleri mitt i centrala staden, whiskytillverkning sker nästan alltid på landsbygden. Namnet Yellow Rose tog man från Texas inofficiella nationalsång- ”The Yellow Rose” berättar legenden om hur Emily West, en före detta slavkvinna, spelade en avgörande roll i Texas frihetskrig. Vid slaget vid San Jacinto 1836 förförde hon en mexikansk befälhavare i hans tält och medverkade till att Texas försvarsstyrkor kunde krossa fiendearmén på 18 minuter. Sången är insjungen av mängder med countrystjärnor och av självaste Elvis Presley. Den första whiskeyn från Yellow Rose lanserades 2012 och har sedan dess blivit mycket uppmärksammad med bland annat dubbla guld i San Fransisco Artisan Spirits Awards.

 • I likhet med nästan samtliga amerikanska destillerier stavar Yellow Rose whiskey på irländskt vis med ey
 • Houston har ett mycket varmt klimat, vilket ger en Yellow Rose en angels share på 15 %
 • Yellow Rose dubbeldestillerar i potstill av koppar och i kolonn
 • All buteljering sker för hand
 • Yellow Rose har tre produkter i sin core rang, blended whiskey, Rye Whiskey och Bourbon Whiskey

Inspiration