Yellow Rose Premium American Whiskey

en flaska whiskey yellow rose

Yellow Rose Premium American Whiskey

Yellow Rose Premium American whiskey är en mjuk och fruktig blendwhiskey av bourbontyp. Det är framförallt en utmärkt drinkbas som kan användas i en lång rad klassiska drinkar som Mint Julep och Old Fashioned. Men det är också en bra drickwhiskey som med fördel kan serveras med is. Det är framförallt en whiskey för den som vill upptäcka Yellow Rose, en av den främsta representanterna i den nya vågen med amerikanska hantverksdestillerier.

Stor generös doft som är fruktig med inslag av bakade äpplen med farinsocker, lemon curd, banan och en lätt ek-ton. Smaken är mjuk av mogen banan, gräddkola och vanilj med inslag av nygräddat bröd. Eftersmak av körsbärssylt och skumbanan i en fruktig avslutning.

Rökighet
Betyg (0 röster)
0
Skriv ut
Art. nr.
80171
Storlek
70 cl
Alkohol
40 %
Land/Område
USA
Typ
Amerikansk whiskey
Producent
Yellow Rose

Whiskey

Amerikansk whiskey har haft en makalös utveckling. För ett par decennier sedan fanns nästan bara en handfull mycket stora bourbonfabriker. I dag finns flera hundratals små destillerier som bryter normer, utvecklar smaker och producerar mycket intressant whiskey. Ett av dessa hantverksdestillerier är Yellow Rose Distilling, som ligger mitt i mångmiljonstaden Houston. Från dem kommer blendwhiskeyn Premium American.

USA:s whiskeyscen är på många sätt en vilda-västernfilm. Den är råbarkad, laglös, fylld av nybyggaranda och starka personligheter. Bland de många smådestillerierna är det få som varit i drift i mer än tio år, ännu färre har nått utanför den egna hemstaten. De destillerier som korsat Atlanten kan räknas på ena handens fingrar. Yellow Rose Distilling är ett undantag. Det lilla entusiastdriva destilleriet har skördat stora framgångar i olika dryckestävlingar i USA och 2017 gick den spanska vin- och spritkoncernen Zamora in som ägare. Det mest kända varumärket i Zamoras portfölj är storsäljaren Licor 43, men bolaget har också mycket vin och andra drycker. Med Yellow Rose fick Zamora sitt första whiskymärke i portföljen.

Yellow Rose Premium American är en blended whisky med en stor andel bourbon, alltså mer än 2 år gammal majssprit som lagrats på hårt kolade nya ekfat.

Producent Yellow Rose

Yellow Rose Distilling startades av några vänner 2010. Trots att Houston är en stor metropol blev Yellow Rose det första lagliga destilleriet i staden. För ovanlighetens skull etablerade man sitt destilleri mitt i centrala staden, whiskytillverkning sker nästan alltid på landsbygden. Namnet Yellow Rose tog man från Texas inofficiella nationalsång- ”The Yellow Rose” berättar legenden om hur Emily West, en före detta slavkvinna, spelade en avgörande roll i Texas frihetskrig. Vid slaget vid San Jacinto 1836 förförde hon en mexikansk befälhavare i hans tält och medverkade till att Texas försvarsstyrkor kunde krossa fiendearmén på 18 minuter. Sången är insjungen av mängder med countrystjärnor och av självaste Elvis Presley. Den första whiskeyn från Yellow Rose lanserades 2012 och har sedan dess blivit mycket uppmärksammad med bland annat dubbla guld i San Fransisco Artisan Spirits Awards.

  • I likhet med nästan samtliga amerikanska destillerier stavar Yellow Rose whiskey på irländskt vis med ey
  • Houston har ett mycket varmt klimat, vilket ger en Yellow Rose en angels share på 15 %
  • Yellow Rose dubbeldestillerar i potstill av koppar och i kolonn
  • All buteljering sker för hand
  • Yellow Rose har tre produkter i sin core rang, blended whiskey, Rye Whiskey och Bourbon Whiskey

Produkter från Yellow Rose

Inspiration