Yellow Rose Rye

en flaska yellow rose rye whiskey

Yellow Rose Rye

Generös doft av vanilj, tallbarr och farinsocker. Smaken är fruktig med inslag av mynta, vitpeppar och lönnsirap. Lång eftersmak med en ovanlig pepprighet för att vara rye.

Yellow Rose Rye Whisky är en traditionell och klassisk straight rye. Det är ett passande val för alla som vill prova en tämligen ovanlig whiskeysort och uppleva hur rågwhisky smakade före förbudstiden. Det är en whiskey för alla som uppskattar pepprig och kryddig whisky med vaniljtoner, och ett perfekt val för den som vill blanda berömda amerikanska drinkar med traditionella smaker.

Betyg (1 röst)
5
Skriv ut
Art. nr.
81500
Storlek
70 cl
Alkohol
45 %
Land/Område
USA
Typ
Amerikansk whiskey
Producent
Yellow Rose

Whiskey

Flera av de mest omtyckta amerikanska drinkarna har rye whiskey som bas. Traditionen att göra whisky av råg är alltjämt stark i USA. För många av de hantverksdestillerier som på senare år har skapat en ny amerikansk whiskeyvåg är traditionen viktig, för dem är det självklart att lägga stor omsorg på rågwhisky. Ett av dessa nya destillerier är Yellow Rose Distilling från Houston city. Deras prisbelönta rye whiskey sprids nu över världen.

När européerna kom till USA slog de sig ner i olika områden. Många svenskar bosatte sig i norr, fransmän runt New Orleans och i delar av södern, medan irländare och skottar i hög grad etablerade sig i Kentucky. Öl och whiskey var lika viktigt, om inte viktigare än mat på borden, men korn trivdes inte på de sydliga breddgraderna, däremot frodades majs och råg på fälten. Det dröjde inte länge förrän bruket att göra majs- och rågwhisky fick fäste och kunskapen spred sig till snart sagt varenda farm i Södern. Med sig till USA tog irländarna sitt sätt att stava whiskey, med ey på slutet. Detta är alltjämt norm för den amerikanska whiskeyn och en ständig källa till förundran världen över. Rent språkligt är stavningen en kvarleva från gaeliskan som irländarna i hög grad talade vid den här tiden.

I dag är rye whiskey en mycket populär whiskeysort i USA och en omistlig drinkbas i till exempel klassiska Manhattan eller Old Fashioned. Efter förbudstiden stramades regelverket kring whiskeyproduktionen upp. Rye whiskey måste sedan dess göras på minst 51 % råg och lagras på nya kolade ekfat under minst två år.

Yellow Rose Distilling gör en mycket traditionell straight rye whiskey i sådan stil som gällde före förbudstiden. I receptet ingår hela 95 % råg, vilket är ovanligt mycket när det gäller den moderna råwhiskyn.

Om Yellow Rose Distilling

Yellow Rose Distilling är ett ungt destilleri. Idén till att starta ett destilleri föddes 2008 då två grannar satt ute i trädgården och pratade om livet över ett glas öl. Ryan Baird och Troy Smith hade båda framgångsrika jobb inom industrin, men kände att de ville göra något mer spännande med sina liv. Två år senare rann de första dropparna ur kopparpannorna i en fabriksbyggnad mitt i Houston. Fastigheten var liten, utan luftkonditionering och i takt med att produktionen ökade växte man ur lokalerna. 2014 flyttades destilleriet till nya och större lokaler, också dessa i centrala staden. Trots att Houston är en stor metropol blev Yellow Rose stadens första lagliga destilleri. Namnet Yellow Rose tog man från Texas inofficiella nationalsång. Sången berättar legenden om hur en slavkvinna spelade en avgörande roll i frihetskriget genom att förföra en mexikansk befälhavare. The Yellow Rose är insjungen av mängder med countrystjärnor och av självaste Elvis Presley. Den första whiskeyn från Yellow Rose lanserades 2012 och har sedan dess blivit mycket uppmärksammad med bland annat dubbla guld i San Fransisco Artisan Spirits Awards.

  • Yellow Rose är ett destilleri som strävar efter att göra whiskey i en egen stil, och inte sällan i regelverkets gråzon
  • Houston har ett mycket varmt klimat, vilket ger en Yellow Rose en angels share på 15 %
  • Yellow Rose dubbeldestillerar i potstill av koppar, och i kolonn
  • I dag har Yellow Rose en omfattande besöksverksamhet med provningslokaler och en presentbutik
  • Yellow Rose har tre produkter i sin core range, blended whiskey, Rye Whiskey och Bourbon Whiskey

 

Producent Yellow Rose

Yellow Rose Distilling startades av några vänner 2010. Trots att Houston är en stor metropol blev Yellow Rose det första lagliga destilleriet i staden. För ovanlighetens skull etablerade man sitt destilleri mitt i centrala staden, whiskytillverkning sker nästan alltid på landsbygden. Namnet Yellow Rose tog man från Texas inofficiella nationalsång- ”The Yellow Rose” berättar legenden om hur Emily West, en före detta slavkvinna, spelade en avgörande roll i Texas frihetskrig. Vid slaget vid San Jacinto 1836 förförde hon en mexikansk befälhavare i hans tält och medverkade till att Texas försvarsstyrkor kunde krossa fiendearmén på 18 minuter. Sången är insjungen av mängder med countrystjärnor och av självaste Elvis Presley. Den första whiskeyn från Yellow Rose lanserades 2012 och har sedan dess blivit mycket uppmärksammad med bland annat dubbla guld i San Fransisco Artisan Spirits Awards.

  • I likhet med nästan samtliga amerikanska destillerier stavar Yellow Rose whiskey på irländskt vis med ey
  • Houston har ett mycket varmt klimat, vilket ger en Yellow Rose en angels share på 15 %
  • Yellow Rose dubbeldestillerar i potstill av koppar och i kolonn
  • All buteljering sker för hand
  • Yellow Rose har tre produkter i sin core rang, blended whiskey, Rye Whiskey och Bourbon Whiskey

Inspiration