flaskor på en barhylla

Aperitif - Bitter

Aperitif, fördrink, starter, aptitretare, föråkare, välkomstdrink; kärt barn har många namn. En sådan kan egentligen vara vilken dryck som helst. En aperitif är något som man främst dricker i sociala sammanhang, en sällskapsdryck man tar före måltiden, hemma med gäster, eller på krogen med vänner. Ordet kommer från latinets aperire som betyder ”att öppna”. Tanken är att en drycken öppnar uppå måltiden, mjukar upp smaklökar och förhöjer upplevelsen av den kommande middagen. Det finns en äldre historieskrivning som menar att aperitifen från allra första början var något romarna drack för att öppna upp mag- och tarmkanalerna. De gjorde då avkok på växtdelar, blandade med vin och drack som laxermedel för att underlätta kommande excesser.

Aperitifens historia och betydelse

Aperitif har länge varit populärt i fina salonger, men under 1800-talet spreds bruket att dricka aperitifer i bredare samhällsskikt. Den allra vanligaste aperitifen är förmodligen ett glass bubbel. Ingen fördrink har samma klang och status som ett glas champagne serverad som välkomst- eller mingeldrink före en bättre middag. Även prosecco, cava, crémant och andra mousserande viner är svåra att överträffa som fördrink. En väl blandad, arbetad och färgsprakande fördrink i vackra glas är också en imponerande aperitif som visar att man lagt ner omsorg på sina gäster. Fördrinkar med hög fruktsyra sägs vara särskilt lämpliga som aperitifer, syran ökar salivproduktionen och man blir helt enkelt hungrigare och sugen på mat. Aperitifer kan vara alltifrån en nubbe vid ett svenskt midsommarfirande, till ett glas sangria i Spanien, en spritz i Italien, en ouzo eller en raki längre österut. I USA är whiskydrinkar som Manhattan och Old Fashioned vanliga, medan britterna föredrar gindrinkar eller lite whisky före maten.

En imponerande kombination

Många av de klassiska aperitiferna är drinkar som förenar beska med sötma. I synnerhet i Italien är Campari och Aperol-drinkar omåttlig populära som exempel på dessa, gärna serverade till några små plockrätter, antipasti. Vermouth, som betyder malört, är en vanligt ingrediens i dessa vindrinkar. En aperitif med samma klang som champagne är Dry Martini, som odödliggjorts av personligheter som Winston Churchill och Ernest Hemingway och i populärkulturen av James Bond och en lång rad andra filmstjärnor. Om det var Arma di Taggia på Knickerbocker hotell i New York som blandade den allra första Dry Martinin i början av 1900-talet – han sägs ofta ha varit först – må vara en sanning med modifikation. Men en mer upphöjd och ståndsmässig aperitif finns knappast.

En modern klassiker

På senare år har den italienska drinken Negroni blivit en stormande succé. Enligt den senaste statistiken är Negroni numera världens mest sålda drink. Negroni är en klassisk aperitif som är omgiven av historier om den excentriske patron Camillo Negroni som sägs ha skapat drinken. Patron Negroni var äventyrare, globetrotter, spelare och cowboy. Han lär ha arbetat som clown på en kringresande västernrodeo i sydstaterna och där funnit sin passion för rejält starka drinkar. Själva Negronidrinken lär ha tillkommit 1919 när han bad bartendern att hetta upp sin Americano med en skvätt gin istället för sodavatten. Varje land har som sagt sin egen historia när det gäller aperitifer. I södra Frankrike är den intensivt lakritssmakande pastisen en vanlig fördrink, medan man i norr, som i Alsace gör mycket fruktbaserade destillat på mirabelle, päron, körsbär och en lång rad andra frukter och bär. I Tyskland är Underberg och Jägermeister vanliga aperitifer och längre norrut fyller snapsen samma funktion.

Aperitif - Bitter