Salvatore Averna påbörjade omedelbart tillverkning i mycket liten skala enligt munkarnas gamla recept vid familjens sommarbostad i Xiboli. Signore Averna visste, om någon, vilka undergörande egenskaper denna gamla klosterlikör hade. Den botade tungsinne, lindrade magbesvär och gjorde så att man kom närmare gud i sin bön – en icke obetydlig egenskap i tidens mycket fromma och varmt religiösa sicilianska samhälle.
När Salvatore Averna gick ur tiden tog hans son Francesco över verksamheten och påbörjade ett triumftåg över Italien och världen som på några år skulle rendera Averna Amaro mängder med medaljer och utmärkelser samt hederstiteln kunglig hovleverantör.
Receptet till Averna Amaro är lika hemligt som telefonnumret till påven och det är bara de främsta bland de få som står allra närmast infusionsutrustningen som känner till det. Receptet innehåller ett mycket stort antal ingredienser, de enda offentliga är granatäpple samt citron- och apelsinolja.
Med sin söta karamelliga smak är Averna Amaro är en mycket populär bitter och brukar sägas vara en ögonöppnare och en inkörsport för dem som i vanliga fall brukar välja bort bitter. Det är en avec som i Italien anses vara välgörande för matsmältningen. I Italien serveras den ofta i ett så kallat Womb-glas som påminner om en cognacskupa. Det förekommer också att man serverar Averna tillsammans med färska örter som rosmarin och timjan. Averna Amaro är även användbar i drinkar när man vill tillföra en bitter citruston.