Averna Amaro

averna amaro bitter flaska nigab

Averna Amaro

Averna Amaro har en mycket sammansatt doft.. Först välkomnar de klassiska citrustonerna men under dem kommer lager på lager med myrten, enbär, rosmarin, russin och salvia. Smaken domineras av apelsin men där finns hela den karga sicilianska landsbygdens alla solvarma örter i en enda lång smaksymfoni som tonar ut i en lätt bitter balanserad sammetsmjuk citronlakrits.

I hjärtat av soldränkta Sicilien levde för 150 år sedan Salvatore Averna, en tämligen förmögen köpman som engagerade sig i utvecklingen av sin hembygd. Vid den lilla staden Caltanissetta, låg ett benediktinkloster. Salvatore Averna handlade med textilier och såg till att munkarna fick de tyger de behövde till kläder och annat. Han skänkte också pengar till klostret. Som tack för hjälpen gav en av benediktinerna, Broder Girolamo, honom ett recept på ett elixir man tillverkat i klostret längre än någon mindes. Året var 1868, det var svåra tider på Sicilien, men en världsstjärna hade tänts.

Betyg (8 röster)
4.5
Skriv ut
Art. nr.
86146
Storlek
70 cl
Alkohol
29 %
Land/Område
Italien
Typ
Aperitif - Bitter
Producent
Averna

Salvatore Averna påbörjade omedelbart tillverkning i mycket liten skala enligt munkarnas gamla recept vid familjens sommarbostad i Xiboli. Signore Averna visste, om någon, vilka undergörande egenskaper denna gamla klosterlikör hade. Den botade tungsinne, lindrade magbesvär och gjorde så att man kom närmare gud i sin bön – en icke obetydlig egenskap i tidens mycket fromma och varmt religiösa sicilianska samhälle.

När Salvatore Averna gick ur tiden tog hans son Francesco över verksamheten och påbörjade ett triumftåg över Italien och världen som på några år skulle rendera Averna Amaro mängder med medaljer och utmärkelser samt hederstiteln kunglig hovleverantör.

Receptet till Averna Amaro är lika hemligt som telefonnumret till påven och det är bara de främsta bland de få som står allra närmast infusionsutrustningen som känner till det. Receptet innehåller ett mycket stort antal ingredienser, de enda offentliga är granatäpple samt citron- och apelsinolja.

Med sin söta karamelliga smak är Averna Amaro är en mycket populär bitter och brukar sägas vara en ögonöppnare och en inkörsport för dem som i vanliga fall brukar välja bort bitter. Det är en avec som i Italien anses vara välgörande för matsmältningen. I Italien serveras den ofta i ett så kallat Womb-glas som påminner om en cognacskupa. Det förekommer också att man serverar Averna tillsammans med färska örter som rosmarin och timjan. Averna Amaro är även användbar i drinkar när man vill tillföra en bitter citruston.

Producent Averna

  • Averna Amaro är starkt förknippat med Sicilien och sägs ha samma färg som den sicilianska solnedgången, etiketten har däremot tagit sin färg från Siciliens berömda apelsiner.
  • De gamla munkarnas recept tros ha vandrat ner till Sicilien från Normandie
  • Amaro betyder på bitter på italienska
  • I dag är Averna Amaro närmast en basvara i många italienska hem
  • En TV-reklam från 1984 har blivit kultstämplad i Italien, och melodin som användes är än i dag förknippad med varumärket
  • I dag tillverkas en rad varianter av Averna, familjens egendomar omfattar även vinodlingar

Inspiration