Fakta
- Ursprung Veneto
- Råvara Vetesprit
- Recept Hemligt, 13 stycken varav kronärtskockblad är den mest framträdande.
Gott att veta
Cynar är den yngsta av de italienska berömda aperitiferna. Den uppfanns 1952 av den italienska affärsmannen och filantropen Angelo Dalle Molle. Det skedde vid G.G Pezziol, ett destilleri i Padova som han och hans bror hade tagit över. Cynar blev snabbt populär i Italien, mycket tack vare att den vände sig till den växande unga befolkningen i de stora städerna med parollen ”Contro il logorio della vita moderna" (ungefär: mot stressen i det moderna citylivet). Med hjälp av intensiv marknadsföring och tv-reklam, särskilt i den berömda långköraren Carosello som sändes av RAI mellan 1957 och 1977 blev Cynar 1950- och 1960-talens innedrink på trattoriorna i norra Italien. I TV-reklamen såg man stjärnan Ernesto Calindri dricka Cynar mitt i den hektiska Milanotrafiken.
Cynar görs genom infusion där 13 örter och kryddväxter infunderas i alkohol, sötas med socker och blandas med vatten. Den dominerande ingrediensen är kronärtskocksblad.
Angelo Dalle Molle var en fascinerande person. Han var mycket framgångsrik i affärslivet och byggde upp en ansenlig förmögenhet som han investerade i forskningsinstitut och olika sociala och kulturella projekt. Bland annat ansåg han att informationsteknologi skulle vara framtiden och han initierade och finansierade forskning inom artificiell intelligens redan i början av 1970-talet.
· Namnet Cynar kommer från den latinska benämningen för kronärtskocka - Cynara scolymus
· Av de 12 övriga ingredienserna är bland annat bittra apelsiner och malört kända
· Kronärtskocka har odlats av människor i minst 5 000 år
· Cynar är en Amaro, vilket närmast betyder bitter, ordet finns också i Amarone
· Cynaro är mycket populärt i Sydamerika och tillverkas bland annat på plats i Brasilien och Argentina
· Vill man vara noga ska Cynar uttalas chee-nar