Luxardo Bitter Bianco

luxardo bitter flaska

Luxardo Bitter Bianco

Luxardo Bitter Bianco kan drickas på egen hand som aperitif med is eller användas som en bas i många olika drinkar och cocktails. En bitter är i det närmaste helt omistlig i ett barskåp. Luxardos bitter är mycket god till Negroni Bianco och Paloma Bianco, eller som en enkel drink med tonic och is. Luxardo rekommenderar att skaka den kraftigt i en shaker med is och sedan sila upp den i ett glas och avnjuta den som den är med ett citronskal.

Luxardo Bitter Bianco har en ljusgul elfenbensfärg och en mycket distinkt blommig och örtig doft, bland aromerna märks mörk choklad och citrus. Smaken är bittersöt med malörtstoner, men också apelsinskal, timjan och en liten touch av brödkryddor. I eftersmaken ligger bitterheten kvar länge och balanserar mot söta apelsiner och rabarber.

Betyg (2 röster)
4
Skriv ut
Art. nr.
80301
Storlek
70 cl
Alkohol
30 %
Land/Område
Italien
Typ
Aperitif - Bitter
Producent
Luxardo

Gott att veta

Att krydda drycker med malört och andra bittra örter och balansera dem med honung har antika rötter. Spår av malört har hittas i 5 000 år gamla egyptiska amforor som innehållit vin. De äldsta recepten går tillbaka till Hippokrates (läkekonstens fader) som på 400-talet före Kristus, ordinerade bittra mixturer mot allehanda åkommor. Det var just som medicin som bitter kom att användas under lång tid. Bitter ansågs lindra en rad sjukdomar som exempelvis malaria och fallandesjuka. Malörtstinktur har till och med föreskrivits som bot mot sjösjuka, depression och alkoholism. Främst ansågs, och för all del även anses, bittra örter underlätta vid vissa mag- och tarmproblem. Som dryck slår bittern igenom i och med det sena 1800-talets barkultur. Campari och Vermouth (malört på tyska) blev omåttligt populära och en lång rad klassiska drinkar föddes vid denna tid. Luxardo Bitter Bianco tillverkas genom separat maceration av de flesta ingredienserna. Dessa destilleras sedan var för sig vilket ger en starkt smakande och färglös essens. De olika essenserna blandas sedan till den färdiga Luxardo Bitter Bianco.

Kort om Luxardo

Familjen Luxardo har en dramatisk och bitvis ohygglig historia att berätta. Den tar sin början i Dalmatien 1817 dit Girolamo Luxardo kommit som konsul för kungadömet Sardiniens räkning. I Dalmatien gjorde husmödrarna sedan länge en likör på sötsura Maraschinokörsbär. Girolamos hustru Maria Caneva tog seden dit hon kommit och började tillreda en sådan likör hemma i köket. Girolamo tyckte att den var så enastående god att han beslutade sig för att börja producera den kommersiellt. 1821 stod familjens destilleri klart och kort därpå var likören vida berömd, ändå upp i Europas hovsalar. Luxardos verksamhet blomstrade med körsbärslikören som flaggskepp. 1913 byggde familjen ett nytt destilleri i staden Zara. Det var ett imponerande byggnadskomplex som på sin tid var ett av världens största destillerier. Efter första världskriget tillföll Dalmatien Jugoslaviska kungadömet, förutom Zara som på grund av sin stora italienska befolkning förblev en italiensk enklav. Under andra världskriget var stora tyska truppstyrkor förskansade i Zara och staden bombades hårt av de allierade. Det ståtliga destilleriet totalförstördes. Efter krigsslutet anfölls Zara av jugoslaviska partisaner som hårdfört avrättade alla italienare som kom i deras väg. De som inte lyckades fly mördades av Titos trupper. Flera av Luxardos familjemedlemmar dränktes. Den enda överlevande brodern lyckades fly till Norditalien där han 1947 kunde bygga ett nytt destilleri och återuppta verksamheten. Det berättas att han i flykten fick med sig en körsbärsplanta och att den har givit upphov till de 20 000 träd som odlas vid destilleriet. I dag är Luxardo känt i hela barvärlden, deras likörer och cocktailbär anses vara de allra bästa till cocktails och longdrinks på toppbarer och stjärnrestauranger världen över.

·      Det italienska namnet för bitter är amaro, vilket går igen i ord som amaretto, amarone och aperitif

·      I Italien delas bitter in i tre kategorier efter bitterhet, minst bittra China, därefter Amaro och slutligen Fernet

·      Enligt den första definitionen av cocktail (1806) ska alltid en bitter ingrediens ingå

·      Vid destilleriet i Torreglia arbetar tre generationer Luxardo sida vid sida och hela kedjan från bärodling till buteljering sker vid fabriken

·      Luxardo är världens största producent av maraschinokörsbär (cocktailbär) och familjens likörer exporteras till fler än 80 länder

 

 

Producent Luxardo

Det italienska varumärket Luxardo är känt över hela världen för körsbärslikören Maraschino, och för en mängd andra produkter. Familjeföretaget grundades för mer än 200 år sedan i den historiska staden Zara, (eller Zadar som den heter numera) i Dalmatien, som är en 60 mil lång kuststräcka med land och vackra öar utmed Adriatiska havets östra kust. Under den venetianska tiden var Zara huvudstaden i furstendömet Dalmatien. Sedan dess har Dalmatien tillhört Frankrike, Österrike och Italien, fram till 1947 då den italienska befolkningen fördrevs av partisaner och Dalmatien införlivades med det som skulle bli Jugoslavien.

Luxardos historia

År 1817 kom Girolamo Luxardo med sin familj till Zara som konsul för kungadömet Sardinien. Vid den tiden stod Dalmatien under Österrike-Ungern. I Dalmatien gjordes sedan medeltiden en körsbärslikör på de sötsura Maraschinobären. Hemma i köket tillverkade Girolamos hustru Maria Canevari en likör på dessa bär, enligt ett recept hon hade experimenterat sig fram till. Girolamo var så förtjust i likören att han insåg att det fanns affärsmöjligheter. Han beslutade sig för att skala upp verksamheten och grundade ett destilleri. År 1821 stod destilleriet klart. Luxardo hade rätt. Efter bara några år blev likören populär över hela Dalmatien och konsul Luxardo fick god hjälp med spridningen av sina konsulära vänner inom adeln och statens absoluta toppskick. Redan 1829 utsågs Luxardo till hovleverantör av kejsar Frans II av Österrike.

Ryktet om Luxardos kvalitet spreds alltmer och företaget tillverkade snart flera sorters likörer och handlade med konjak och viner. Maraschinolikören spreds snabbt till grannländerna och företetagets övriga produkter, som limoncello och andra fruktlikörer hängde med. Maraschinolikören blev en omistligt ingrediens, precis som cocktailbären den gjordes av, i många av 1800-talets drinkar i salonger och på barer i Europas storstäder, och ända bort till New Orleans och den amerikanska östkusten. År 1913 byggde, Michelangelo Luxardo, Girolamos barnbarn, en stor fabrik i Zara. Den var vid den tiden det största destilleriet i kejsardömet Österrike-Unger, och kanske till och med det största i Europa. Den ståtliga kontorsbyggnaden och familjen residens står alltjämt kvar vid hamnen i Zadar.

Som en följd av händelserna under första världskriget blev Zadar en italiensk enklav 1918, eftersom 85 procent av invånarna var av italienskt ursprung. Mot slutet av andra världskriget var tyska trupper förskansade i Zadar och staden bombades hårt av de allierade. Familjen Luxardos destilleri förstördes nästan helt. När tyskarna kapitulerat anföll Titos partisaner och den italienska befolkningen fördrevs eller dödades, bland dem flera av Luxardos familjemedlemmar, som dränktes av partisanerna.

De i familjen som lyckades fly till Italien lämnade allt de ägde bakom sig – förutom en planta av ett maraschinokörsbärsträd och familjereceptet. Destilleriet konfiskerades liksom alla tillgångar, och den nu sekelgamla likören var dödsdömd. Men 1947 lyckades den enda överlevande brodern Giorgio Luxardo återuppbygga destilleriet i Torreglia, en liten by strax utanför Padova i nordöstra Italien. Långsamt lyckades familjeföretaget resa sig igen, och några år in på 1950-talet stod åter Luxardos körsbärslikör i barer över hela världen. Av den enda plantan den flyende familjen sig ha fått med sig har det idag blivit över 22 000 körsbärsträd.

Luxardo idag

I dag drivs Luxardo av den sjätte generationen, och den sjunde är på väg att ta över. Bolaget ägs alltjämt av familjen och produktionsmetoderna och recepten är desamma som hemma i Maria Canevaris kök för mer än 200 år sedan. Vid destilleriet i Torreglia arbetar tre generationer sida vid sida och hela verksamheten är samlad till anläggningen, från destillering i traditionella kopparpannor till lagring och buteljering. Den omfattande produktfloran med Maraschinolikör, Sambuca, Bitters, Amaretto och mycket annat exporteras till över 80 länder.