Gott att veta
Att krydda drycker med malört och andra bittra örter och balansera dem med honung har antika rötter. Spår av malört har hittas i 5 000 år gamla egyptiska amforor som innehållit vin. De äldsta recepten går tillbaka till Hippokrates (läkekonstens fader) som på 400-talet före Kristus, ordinerade bittra mixturer mot allehanda åkommor. Det var just som medicin som bitter kom att användas under lång tid. Bitter ansågs lindra en rad sjukdomar som exempelvis malaria och fallandesjuka. Malörtstinktur har till och med föreskrivits som bot mot sjösjuka, depression och alkoholism. Främst ansågs, och för all del även anses, bittra örter underlätta vid vissa mag- och tarmproblem. Som dryck slår bittern igenom i och med det sena 1800-talets barkultur. Campari och Vermouth (malört på tyska) blev omåttligt populära och en lång rad klassiska drinkar föddes vid denna tid. Luxardo Bitter Bianco tillverkas genom separat maceration av de flesta ingredienserna. Dessa destilleras sedan var för sig vilket ger en starkt smakande och färglös essens. De olika essenserna blandas sedan till den färdiga Luxardo Bitter Bianco.
Kort om Luxardo
Familjen Luxardo har en dramatisk och bitvis ohygglig historia att berätta. Den tar sin början i Dalmatien 1817 dit Girolamo Luxardo kommit som konsul för kungadömet Sardiniens räkning. I Dalmatien gjorde husmödrarna sedan länge en likör på sötsura Maraschinokörsbär. Girolamos hustru Maria Caneva tog seden dit hon kommit och började tillreda en sådan likör hemma i köket. Girolamo tyckte att den var så enastående god att han beslutade sig för att börja producera den kommersiellt. 1821 stod familjens destilleri klart och kort därpå var likören vida berömd, ändå upp i Europas hovsalar. Luxardos verksamhet blomstrade med körsbärslikören som flaggskepp. 1913 byggde familjen ett nytt destilleri i staden Zara. Det var ett imponerande byggnadskomplex som på sin tid var ett av världens största destillerier. Efter första världskriget tillföll Dalmatien Jugoslaviska kungadömet, förutom Zara som på grund av sin stora italienska befolkning förblev en italiensk enklav. Under andra världskriget var stora tyska truppstyrkor förskansade i Zara och staden bombades hårt av de allierade. Det ståtliga destilleriet totalförstördes. Efter krigsslutet anfölls Zara av jugoslaviska partisaner som hårdfört avrättade alla italienare som kom i deras väg. De som inte lyckades fly mördades av Titos trupper. Flera av Luxardos familjemedlemmar dränktes. Den enda överlevande brodern lyckades fly till Norditalien där han 1947 kunde bygga ett nytt destilleri och återuppta verksamheten. Det berättas att han i flykten fick med sig en körsbärsplanta och att den har givit upphov till de 20 000 träd som odlas vid destilleriet. I dag är Luxardo känt i hela barvärlden, deras likörer och cocktailbär anses vara de allra bästa till cocktails och longdrinks på toppbarer och stjärnrestauranger världen över.
· Det italienska namnet för bitter är amaro, vilket går igen i ord som amaretto, amarone och aperitif
· I Italien delas bitter in i tre kategorier efter bitterhet, minst bittra China, därefter Amaro och slutligen Fernet
· Enligt den första definitionen av cocktail (1806) ska alltid en bitter ingrediens ingå
· Vid destilleriet i Torreglia arbetar tre generationer Luxardo sida vid sida och hela kedjan från bärodling till buteljering sker vid fabriken
· Luxardo är världens största producent av maraschinokörsbär (cocktailbär) och familjens likörer exporteras till fler än 80 länder