Det finns många berättelser om var och när den första Limoncellon skapades. En ofta berättad legend är att det skedde på Värdshuset Blue Island på Capri, där Maria Antonia Farace odlade citroner på sin bakgård som hon sedan tillredde en likör av enligt sin farmors gamla recept. Det var i alla fall detta värdshus som 1888 registrerade varumärket Limoncello för första gången. Men detta är bara en av många legender. Nästan var och varannan by utmed Amalfikusten gör anspråk på att vara platsen där Limoncello skapades, också Sicilien och Apulien vill ha ett ord med i historieskrivningen. Det berättas bland annat att fiskare i Syditalien styrkte sig inför långa vistelser till havs med hjälp av en citrussprit, ty sådan var bra för fiskelyckan och sades bota förkylningar. Vad som är sant går inte veta, men det är en kvalificerad gissning att citroner mycket tidigt kom att användas för att smaksätta den sprit som tillverkades vid kloster och vingårdar lite varstans. Mot slutet av 1900-talet blev Limoncello en stor internationell succé och många producenter började kopiera likören. Därför infördes en ursprungsmärkning IGP, som bland annat förutsätter att Limoncello måste göras av citroner från Sorrento.
Kort om Villa Massa
Villa Massa har en både gammal och ung historia. Den tar sin början i Piano di Sorrento på Amalfihalvön strax söder om Neapel. Där odlade familjen Massa citroner vid sitt lantgods, som en gång var familjens sommarresidens. Enligt familjetraditionen bjöds alltid gäster som besökte egendomen på familjens citronlikör. Ingen vet var receptet kommer ifrån, men det har vandrat genom generationerna ända till 1991 då de två bröderna Stefano och Sergio Massa beslutade sig för att börja sälja familjeklenoden och producera den i stor skala. Mot slutet av 1990-talet blev limoncello en verklig innedrink och exporten ökade. I dag säljs Villa Massa i fler än 50 länder. Familjeföretaget Villa Massa såldes 2017 till den spanska dryckeskoncernen Zamora som producerar och marknadsför vin- och spritdrycker i fler än 80 länder. Zamora har 4 500 anställda och är nära förknippat med Licor 43.
- Citronerna som används till Villa Massa odlas i tre meter höga pergolasystem tillverkade av valnötsträ
- Till Villa Massa används citronskalen och inga andra ingredienser än citroner, socker, sprit och vatten förekommer
- På grund av det inte finns några tillsatser kan Villa Massa få en lätt fällning av citronolja
- På senare år har flera varumärken knutits till Zamora och exporten har ökat markant.
- Zamora har ett ambitiöst miljöprogram och stort socialt engagemang. Varje år avsätts 2,5 % av vinsten i sociala projekt.
Hur gör man limoncello?
Citronerna odlas i pergolasystem som tillverkas av valnötsstörar. Pergolan är tre meter hög och skuggar citronerna på sommaren samtidigt som det skyddar träden från köld på vintern. Villa Massa Limoncello görs av skalen från citronerna som odlas på egendomen och inom det geografiskt begränsade tillåtna Sorrento PGI. Villa Massa görs enbart av citroner, alkohol, vatten och socker. Likören är inte alltid helt klar p.g.a. den naturliga processen. Vanligt är att man kan hitta spår av citronolja från skalen i likören.
Hur dricker man limoncello?
Villa Massa kan drickas som aperitif, från mycket kall (0-gradig) till rumsvarm eller som bas till en mängd drinkar. Varför inte prova en underbar fräsch Limoncello Spritz? Receptet hittar du här. Dessutom alldeles utmärkt som ingrediens i många desserter, såsom pajer och glass.
Hur länge håller en flaska limoncello?
En flaska limoncello håller nästan hur länge som helst. Den har tillräckligt mycket socker och alkohol för att i princip inget händer med drycken. Dessutom om du förvarar den i kylskåpet så är det ingen fara alls.