Agitator Rye Rye

en flaska whisky från sverige med grön etickett agitator

Agitator Rye Rye

Rye Rye är en triptyk komponerad av maltwhisky, grainwhisky och rågwhisky. Det är en whisky som tagits fram i samarbete med stjärnbartendern Emil Åreng. Syftet har varit att skapa en whisky som fungerar som drinkbas i alla typer av whiskydrinkar från klassiker som Manhattan och Mint Julep till Old Fashioned och Irish Coffee. Tack vare Agitators vakuumdestillerade och mjuka destillat, och att man har använt en kombination av whiskytyper, varav en del kastanjefat, har man kunnat skapa en helt unik produkt. Det är kort sagt en whisky som är omistlig i barskåpet för alla som uppskattar whiskydrinkar och vill experimentera med smaker.

Rökighet
Betyg
0 Kommentarer
Skriv ut
Art. nr.
85138
Storlek
70 cl
Alkohol
40 %
Land/Område
Sverige
Typ
Blended Whisky
Producent
Agitator

Fakta

  • Råvaror Rågwhisky, grainwhisky, maltwhisky
  • Fat Flera fattyper, däribland kastanjefat
  • Master blender Emil Åreng, Oskar Bruno

Smaknot

Agitator Rye Rye är en lätt sötaktig whisky med råg i doften och inslag av ny ek. Där finns också mogna frukter, plommon, aprikos, rågbröd, vanilj och nougat. Smaken är mild och rund med rågens kryddiga undertoner, rostade nötter, choklad kaffe, brioche och karamell. Med lite vatten återkommer fruktigheten från doften tillsammans med mer nötter och chokladtoner, kaffe och vaniljkola. Eftersmaken är lång och pepprig med en subtil rökighet och dovare toner från kastanjefateGott att veta

Initiativet till Rye Rye kom från bartendern Emil Åreng, som är Sveriges mest prisbelönta bartenders. Han har bland annat utsetts till Nordens bästa bartender dubbla gånger. Som kreativ ledare för Cadlerbaren på Grand Hotel i Stockholm och den egna baren Facit i Umeå – den första baren i Sverige som enbart använder svenska råvaror – insåg han att det inte fanns någon svensk whisky som fungerade till att blanda whiskydrinkar på. Han kontaktade därför Oskar Bruno på Agitator.

Teamwork

Emil och Oskar träffades på Agitator för en ”blendingsession” i laboratoriet. Det blev en lång sittning där man experimenterade sig fram till ett mycket oväntat recept med rågwhisky som bas, som sedan toppkryddades med grain- och maltwhisky. Emil Åreng har beskrivit den som en whisky som funkar som arbetshäst i alla whiskydrinkar.

Drinkwhisky

Rye Rye är en whisky som är designad för barskåpen. I första hand är det just som drinkbas den har sina förtjänster, men den går naturligtvis också mycket bra att dricka precis som den är. Whisky är en ganska krävande grundsprit när man blandar drinkar. Smakrikedomen är ofta så intensiv att maltigheten slår igenom. Därför passar i regel enklare blendwhiskysorter bättre – eller de snällare vaniljtonerna i en bourbon. Med Rye Rye har Åreng och Agitator lyckats skapa en mångfacetterad whisky som på ett harmoniskt sätt anpassar sig efter sin omgivning, som faller in i och förstärker andra smaker, om det så är den kraftiga pepparmyntan i en Mint Julep eller de gräddiga kaffesmakerna i en Irish Coffee.

Kort om Agitator

Agitator Whiskymakare i Arboga är en innovativ whiskyproducent som med en rebellisk attityd utmanar gängse uppfattningar om vad whisky är och hur den ska produceras. Med fokus på smakutveckling och hållbarhet söker Agitator alternativa metoder för att göra en whisky som inte liknar någon annan och som dessutom lämnar ett så litet klimatavtryck som möjligt.

Unika metoder

Som ett av få whiskydestillerier i världen destillerar Agitator i vakuum. Det innebär att separationen av ämnen kan ske vid lägre temperaturer, med mindre energiåtgång och ett renare destillat som följd. Vidare använder sig Agitator av mjölksyrajäsning, det betyder att man låter mäsken jäsa mycket länge, i genomsnitt mer än tre gånger så lång tid som skotska destillerier. Under de sista dygnens jäsning utvecklar mjölksyrabakterier smakämnen som i hög grad bidrar till ett lent och fruktigt destillat.

Ännu ett område där Agitator skiljer sig från andra destillerier är fatarbetet. Man arbetar med ovanliga kombinationer av destillat och fat och med alternativa träslag. Kastanj har blivit en signaturlagring som i hög grad lämnar sitt avtryck till smakbilden hos flera Agitator-buteljeringar.

  • Agitator grundades 2015 av Nordic Whisky Capital och Oskar Bruno
  • Agitator har en kapacitet på 500 000 lpa (lires pur alcohol)
  • Agitator är Sverige mest sålda whisky Emil Åreng vann 2017 Gourmand Awards för världens bästa cocktailbok
  • Agitator tillverkar flera whiskytyper, men också andra spritsorter som rom och gin
  • Att blanda rågwhisky, grainwhisky och blendwhisky och dessutom använda kastanjefat är helt unikt i whiskyindustrin

Kommentarer

Producent Agitator

Agitator Destilleri

Det mest betydelsefulla som hänt whiskyindustrin under 2000-talet är den lavinartade framväxten av whiskydestillerier utanför de traditionella whiskyländerna. Numera tillverkas singelmaltwhisky i fler än hundra länder, och i många av dessa görs en alldeles enastående whisky på ett innovativt sätt utifrån unika lokala förutsättningar. Ett av de mest framstående länderna är Sverige med Arboga-destilleriet Agitator.

Svensk whisky

Det är mycket som gynnar svensk whiskytillverkning. Våra fyra årstider med kalla vintrar och varma sommar ger oss en unik lagringsmiljö. De stora temperaturvariationerna gör att whiskyn påverkas. Under varma årstider expanderar spriten i ekfaten och tränger djupare in i ekens porer, för att under kalla delar av året dra sig tillbaka. Ju mer den här vandringen in och ut ur eken pågår desto mer smaker lakas ut i whiskyn. Den svenska naturen med ren luft och obegränsad tillgång till rent och kallt vatten är också sådant som spelar tillverkarna i händerna. Särskilt kallt kylvatten i stora mängder är av största vikt för att få ett rent och välsmakande destillat. Dessutom gynnas svensk whiskytillverkning av tillgången till ingenjörskompetens. En stor processindustri är en mycket god rekryteringsbas som i dag bidrar till att Sverige blivit ett av de allra främsta whiskyländerna i världen.

Svenska projekt

I Sverige tillverkades whisky redan på 1880-talet. Det första destilleriet fanns i Mölndal, men troligen pågick whiskytillverkning på flera platser. När tillverkningsmonopolet infördes flyttades ambitionerna att destillera whisky in i statliga Vin & Spritaktiebolaget. Skeppets Whisky blev en legendarisk ”statsbuteljering” som såldes i mer än en miljon liter. I dag pågår ett 20-tal svenska destilleriprojekt. De flesta är små, eller med skotska mått mätt, mycket små, men några har betydande storlek och producerar en whisky som når allt längre bort från Sveriges gränser. Destillerier som Mackmyra, High Coast, Smögen, Hven och inte minst Agitator har tilldelats åtskilliga internationella utmärkelser för sin högklassiga whisky.

Agitator – ett av de främsta

Agitator  är ett innovativt destilleri som grundades i Arboga 2015. Agitator utmärker sig med en rebellisk attityd som utmanar gängse uppfattningar om hur whisky ska tillverkas och lagras. Med fokus på smakutveckling och hållbarhet söker Arboga alternativa metoder för att göra en whisky som inte liknar någon annan och som dessutom lämnar ett minimalt klimatavtryck. Agitator destillerar i dubbla pannpar, under vakuum, med en kapacitet på 500 000 liter ren alkohol årligen. Vakuum-destilleringen är en teknik som förstärker smaken och som bara används av ett fåtal destillerier i världen.

Unika metoder

När det gäller råvaror och lagringsmetoder så menar Agitator att smakutveckling är viktigare än traditioner och konventioner. Bland annat experimenterar man med andra sädesslag än korn och med lagring på alternativa fat. Sådan lagring möjliggörs eftersom det inom EU är tillåtet att lagra sprit på andra träslag än ek. Den brittiska lagen tillåter endast eklagring. Agitator har exempelvis en uppskattad whisky som mognar på kastanjefat. Ytterligare en faktor som gör Agitators whisky speciell är de extremt långa jästiderna. Traditionellt låter whiskydestillerierna jäsa sin mäsk runt ett par dygn. Hos Agitator kan den få jäsa upp till en vecka. Så långa jästider innebär att processen kommer in i en malolaktisk fas där den skarpa äppelsyran omvandlas till mjukare mjölksyra. Detta medför att mäsken, och slutligen whiskyn, får en mjukare och rundare smakprofil med subtila toner av vanilj, smörkola och nötter.

Hållbarhet

Tillverkningen vid Agitator leds av Oskar Bruno, som började sin destilleribana vid Grythyttans destilleri. Han är elektronikingenjör och har flera internationella utbildningar inom destillering och bryggning vid Institute of brewing and distilling i London. Agitator eftersträvar en produktion med minimal klimatbelastning. Bland annat är destilleriet ett av få i världen som värms med fjärrvärme och drivs av 100 procent förnyelsebara bränslen. Restprodukterna går till djurfoder och biogasframställning.