Fakta
- Råvaror Rågwhisky, grainwhisky, maltwhisky
- Fat Flera fattyper, däribland kastanjefat
- Master blender Emil Åreng, Oskar Bruno
Smaknot
Agitator Rye Rye är en lätt sötaktig whisky med råg i doften och inslag av ny ek. Där finns också mogna frukter, plommon, aprikos, rågbröd, vanilj och nougat. Smaken är mild och rund med rågens kryddiga undertoner, rostade nötter, choklad kaffe, brioche och karamell. Med lite vatten återkommer fruktigheten från doften tillsammans med mer nötter och chokladtoner, kaffe och vaniljkola. Eftersmaken är lång och pepprig med en subtil rökighet och dovare toner från kastanjefateGott att veta
Initiativet till Rye Rye kom från bartendern Emil Åreng, som är Sveriges mest prisbelönta bartenders. Han har bland annat utsetts till Nordens bästa bartender dubbla gånger. Som kreativ ledare för Cadlerbaren på Grand Hotel i Stockholm och den egna baren Facit i Umeå – den första baren i Sverige som enbart använder svenska råvaror – insåg han att det inte fanns någon svensk whisky som fungerade till att blanda whiskydrinkar på. Han kontaktade därför Oskar Bruno på Agitator.
Teamwork
Emil och Oskar träffades på Agitator för en ”blendingsession” i laboratoriet. Det blev en lång sittning där man experimenterade sig fram till ett mycket oväntat recept med rågwhisky som bas, som sedan toppkryddades med grain- och maltwhisky. Emil Åreng har beskrivit den som en whisky som funkar som arbetshäst i alla whiskydrinkar.
Drinkwhisky
Rye Rye är en whisky som är designad för barskåpen. I första hand är det just som drinkbas den har sina förtjänster, men den går naturligtvis också mycket bra att dricka precis som den är. Whisky är en ganska krävande grundsprit när man blandar drinkar. Smakrikedomen är ofta så intensiv att maltigheten slår igenom. Därför passar i regel enklare blendwhiskysorter bättre – eller de snällare vaniljtonerna i en bourbon. Med Rye Rye har Åreng och Agitator lyckats skapa en mångfacetterad whisky som på ett harmoniskt sätt anpassar sig efter sin omgivning, som faller in i och förstärker andra smaker, om det så är den kraftiga pepparmyntan i en Mint Julep eller de gräddiga kaffesmakerna i en Irish Coffee.
Kort om Agitator
Agitator Whiskymakare i Arboga är en innovativ whiskyproducent som med en rebellisk attityd utmanar gängse uppfattningar om vad whisky är och hur den ska produceras. Med fokus på smakutveckling och hållbarhet söker Agitator alternativa metoder för att göra en whisky som inte liknar någon annan och som dessutom lämnar ett så litet klimatavtryck som möjligt.
Unika metoder
Som ett av få whiskydestillerier i världen destillerar Agitator i vakuum. Det innebär att separationen av ämnen kan ske vid lägre temperaturer, med mindre energiåtgång och ett renare destillat som följd. Vidare använder sig Agitator av mjölksyrajäsning, det betyder att man låter mäsken jäsa mycket länge, i genomsnitt mer än tre gånger så lång tid som skotska destillerier. Under de sista dygnens jäsning utvecklar mjölksyrabakterier smakämnen som i hög grad bidrar till ett lent och fruktigt destillat.
Ännu ett område där Agitator skiljer sig från andra destillerier är fatarbetet. Man arbetar med ovanliga kombinationer av destillat och fat och med alternativa träslag. Kastanj har blivit en signaturlagring som i hög grad lämnar sitt avtryck till smakbilden hos flera Agitator-buteljeringar.
- Agitator grundades 2015 av Nordic Whisky Capital och Oskar Bruno
- Agitator har en kapacitet på 500 000 lpa (lires pur alcohol)
- Agitator är Sverige mest sålda whisky Emil Åreng vann 2017 Gourmand Awards för världens bästa cocktailbok
- Agitator tillverkar flera whiskytyper, men också andra spritsorter som rom och gin
- Att blanda rågwhisky, grainwhisky och blendwhisky och dessutom använda kastanjefat är helt unikt i whiskyindustrin
Kommentarer