Agitator The Swedish Blend

en flaska whisky med blå etikett svensk agitator

Agitator The Swedish Blend

The Swedish Blend är en något så ovanligt som en svenskproducerad blendwhisky. Det är en mångsidig whisky som passar både som en enkel kvällswhisky och som bas till många whiskydrinkar, som exempelvis klassiker som Old Fashioned, Manhattan, Whisky Sour och många fler. Det är en mycket prisvärd whisky som förenar hög kvalitet med plånboksvänlighet, idealisk för alla som vill ha en riktigt god bjudwhisky och som uppskattar svenskproducerade drycker.

Rökighet
Betyg
0 Kommentarer
Skriv ut
Art. nr.
84992
Storlek
70 cl
Alkohol
40 %
Land/Område
Sverige
Typ
Blended Whisky
Producent
Agitator

Smaknot

Agitator The Swedish Blend har en nyanserad doft med toner av saftig exotisk frukt, gula päron, klöverblommor, len smörkola och apelsinblommor. Smaken är komplex med en sötaktig och lite krämig känsla. Blommigheten är framträdande men där finns även malt, vaniljkola och karamelliserat socker. Smakerna utvecklas med bourbon- och sherrytoner innan de klingar av i en balanserad fruktighet. Eftersmaken lång och finstämd med en markerad fatkaraktär som ger en varm och behaglig avslutning.

Gott att veta

Blendwhisky är en av dryckesvärldens mest populära drycker. Under större delen av 1900-talet var blended whisky i stort sett allenarådande på whiskymarknaden. Ursprungligen skapades blendwhiskyn vid mitten av 1800-talet då Andrew Usher, som var agent för Glenlivet i Edinburgh upptäckte att den lite fräna singelmaltwhiskyn blev rundare och mildare om den blandades med sädessprit. Efter många turer och långa diskussioner beslutades i The Spirit Act 1860 att det var tillåtet att blanda whisky från olika destillerier och blendwhiskyn var född.

Storsäljare

I dag är blendwhiskyn den ekonomiska motorn för whiskybolagen. Blendwhisky uppgår till omkring 90 % av all whisky som säljs. En blended whisky består i regel av cirka 15–25 procent singelmalt och resten sädessprit. Ofta komponeras den av olika typer av destillat från flera destillerier. I regel görs sädesspriten på vete, även om andra sädesslag som majs och ris också förekommer. Sädesspriten tillverkas industriellt i stora fabriker där den kolonndestilleras i en oavbruten process.

Svensk blendwhisky

Svensk blendwhisky har bortsett från några mindre projekt inte producerats sedan 1966 då Aktiebolaget Vin & Sprit upphörde med att tillverka sin legendariska Skeppets Whisky. Anledningen har dels varit tillverkningsmonopolet samt att svenska producenter har fokuserat på singelmaltwhisky. Att göra en svensk blendwhisky är därför ännu ett exempel på hur Agitator flyttar fram gränser och förnyar whiskybranschen.

The Swedish Blend

För att kunna tillverka en The Swedish Blend har Agitator köpt in svenskproducerad vetesprit. Denna har sedan mognat under minst tre år på ek då den uppnår lagkravet på whisky. Sedan har The Swedish Blend komponerats utifrån ett recept där whisky från fyra olika fattyper varsamt har blandats.

Kort om Agitator

Agitator Whiskymakare grundades i Arboga 2017. Det är ett destilleri som mer än någon annan, och mer än något annat, utmanar traditionella tillverkningsmetoder med ny teknik och nyskapande lagringar. Agitator har experiment i sitt DNA och skapar ständigt nya projekt i syfte att utveckla smak. Man sätter alltid smak i främsta rummet och tänker nytt och otraditionellt.

Nytänkandet

För att utveckla så mycket smakämnen som möjligt låter Agitator sin mäsk jäsa långt in i den malolaktiska fasen. Med jästider på 168 timmar jäser man avsevärt längre än samtliga skotska destillerier utom Tomatin, som tänker på samma sätt. Den långa jäsningen ökar utbytet av kolväteföreningar och smakämnen i mäsken. Man destillerar dessutom i vakuum, vilket Agitator är mycket ensamma om att göra. Vakuumdestilleringen ger en skonsammare process och sparar stora mängder energi. Ett annat område där Agitator tänker annorlunda är fatlagringen, inte bara för att man experimenterar med många sorters olika träslag, man fyller också faten på betydligt lägre alkoholhalt 55 % mot branschens vedertagna 63 %. Den låga alkoholstyrkan ökar utbytet av vattenlösliga smakämnen och bidrar till Agitators egen smakprofil.

Marknadsledare

Den första destilleringen hos Agitator whiskymakare gjordes i Arboga 2018. Bakom satsningen stod bland andra Nordic Whisky Capital, ett investmentbolag som investerar i whiskyrelaterade projekt. Redan från början investerades i alternativ destilleriteknik och man rekryterade Oskar Bruno, som bland annat utbildats i Skottland och gjort sig känd som en ung och mycket skicklig destillatör. I dag har Agitator kapacitet att producera 500 000 liter lpa, vilket gör destilleriet till ett av de tre stora i Sverige.

  • Agitator har stort fokus på hållbarhet och energieffektivitet
  • Blendwhisky är i allmänhet komponerad för att användas som drinkbas, Agitators Swedish Blend är dock lika njutbar som den är
  • Agitator gör flera typer av destillat, bland annat rom och gin
  • Agitator är Sveriges mest sålda whisky
  • Agitator säljs huvudsakligen i Sverige men har en växande export
  • Svensk whisky svarar för cirka 12 % (i värde) av den singelmaltwhisky som säljs på Systembolaget

Kommentarer

Producent Agitator

Agitator Destilleri

Det mest betydelsefulla som hänt whiskyindustrin under 2000-talet är den lavinartade framväxten av whiskydestillerier utanför de traditionella whiskyländerna. Numera tillverkas singelmaltwhisky i fler än hundra länder, och i många av dessa görs en alldeles enastående whisky på ett innovativt sätt utifrån unika lokala förutsättningar. Ett av de mest framstående länderna är Sverige med Arboga-destilleriet Agitator.

Svensk whisky

Det är mycket som gynnar svensk whiskytillverkning. Våra fyra årstider med kalla vintrar och varma sommar ger oss en unik lagringsmiljö. De stora temperaturvariationerna gör att whiskyn påverkas. Under varma årstider expanderar spriten i ekfaten och tränger djupare in i ekens porer, för att under kalla delar av året dra sig tillbaka. Ju mer den här vandringen in och ut ur eken pågår desto mer smaker lakas ut i whiskyn. Den svenska naturen med ren luft och obegränsad tillgång till rent och kallt vatten är också sådant som spelar tillverkarna i händerna. Särskilt kallt kylvatten i stora mängder är av största vikt för att få ett rent och välsmakande destillat. Dessutom gynnas svensk whiskytillverkning av tillgången till ingenjörskompetens. En stor processindustri är en mycket god rekryteringsbas som i dag bidrar till att Sverige blivit ett av de allra främsta whiskyländerna i världen.

Svenska projekt

I Sverige tillverkades whisky redan på 1880-talet. Det första destilleriet fanns i Mölndal, men troligen pågick whiskytillverkning på flera platser. När tillverkningsmonopolet infördes flyttades ambitionerna att destillera whisky in i statliga Vin & Spritaktiebolaget. Skeppets Whisky blev en legendarisk ”statsbuteljering” som såldes i mer än en miljon liter. I dag pågår ett 20-tal svenska destilleriprojekt. De flesta är små, eller med skotska mått mätt, mycket små, men några har betydande storlek och producerar en whisky som når allt längre bort från Sveriges gränser. Destillerier som Mackmyra, High Coast, Smögen, Hven och inte minst Agitator har tilldelats åtskilliga internationella utmärkelser för sin högklassiga whisky.

Agitator – ett av de främsta

Agitator  är ett innovativt destilleri som grundades i Arboga 2015. Agitator utmärker sig med en rebellisk attityd som utmanar gängse uppfattningar om hur whisky ska tillverkas och lagras. Med fokus på smakutveckling och hållbarhet söker Arboga alternativa metoder för att göra en whisky som inte liknar någon annan och som dessutom lämnar ett minimalt klimatavtryck. Agitator destillerar i dubbla pannpar, under vakuum, med en kapacitet på 500 000 liter ren alkohol årligen. Vakuum-destilleringen är en teknik som förstärker smaken och som bara används av ett fåtal destillerier i världen.

Unika metoder

När det gäller råvaror och lagringsmetoder så menar Agitator att smakutveckling är viktigare än traditioner och konventioner. Bland annat experimenterar man med andra sädesslag än korn och med lagring på alternativa fat. Sådan lagring möjliggörs eftersom det inom EU är tillåtet att lagra sprit på andra träslag än ek. Den brittiska lagen tillåter endast eklagring. Agitator har exempelvis en uppskattad whisky som mognar på kastanjefat. Ytterligare en faktor som gör Agitators whisky speciell är de extremt långa jästiderna. Traditionellt låter whiskydestillerierna jäsa sin mäsk runt ett par dygn. Hos Agitator kan den få jäsa upp till en vecka. Så långa jästider innebär att processen kommer in i en malolaktisk fas där den skarpa äppelsyran omvandlas till mjukare mjölksyra. Detta medför att mäsken, och slutligen whiskyn, får en mjukare och rundare smakprofil med subtila toner av vanilj, smörkola och nötter.

Hållbarhet

Tillverkningen vid Agitator leds av Oskar Bruno, som började sin destilleribana vid Grythyttans destilleri. Han är elektronikingenjör och har flera internationella utbildningar inom destillering och bryggning vid Institute of brewing and distilling i London. Agitator eftersträvar en produktion med minimal klimatbelastning. Bland annat är destilleriet ett av få i världen som värms med fjärrvärme och drivs av 100 procent förnyelsebara bränslen. Restprodukterna går till djurfoder och biogasframställning.