Islay Mist 10 YO

islay mist 10 yo whisky blended

Islay Mist 10 YO

Islay Mist 10 Years Old är en ovanligt karaktärsfull blendwhisky som i smak och stil leder tankarna till singelmalt. Den eleganta och återhållna rökigheten gör den till en snällare upplevelse av Islaywhisky. Islay Mist 10 är vad skottarna kallar ”a sipping dram”, perfekt efter en middag framför brasan med goda vänner. Kort sagt en blendwhisky som passar de flesta och som visar upp en annan sida av Islay.

Mild och torvig doft med inslag av tobak, rostat bröd, hasselnötter, mörk choklad och ljunghonung. Behagligt rökig smak med milda frukter, mogna päron, ugnsbakade äpplen, vanilj och kanderad mandel. Lång och värmande med en försvinnande rök, lakrits och kolad ek.

Rökighet
Betyg (0 röster)
0
Skriv ut
Art. nr.
86638
Storlek
70 cl
Alkohol
40 %
Land/Område
Skottland Storbritannien
Typ
Blended Whisky
Producent
Islay Mist

Islay Mist har en fascinerande historia som tar oss tillbaka till blendwhiskyns storhetstid och till ett Islay fjärran från den världsberömda turistmagnet den torvtäckta lilla whiskyön i Hebriderna blivit i dag. Islay Mist 10 Years Old är flerfaldigt prisbelönad och förenar det bästa av Skottlands whiskyvärldar – mjuk sammetslen Speyside med kraftfull torvig Islay.

Historien går tillbaka till 1927 när den blivande lorden av Margadale, John Granville Morrison, skulle fira sin 21-årsdag. Värdarna befarade att de många långväga gästerna skulle tycka att huswhiskyn Laphroaig var för kraftfull. Man gav då den legendariske destillerichefen Ian Hunter uppdraget att ta fram en mildare Islaywhisky. Han blandade sin kraftfulla Laphroaig med vällagrad Speysidewhisky och grainwhisky från lågländerna. Resultatet påminde om dimman över Islays torvmossar. Det blev succé. Gästerna krävde att få Islay Mist med sig hem.

Islay Mist har genom åren krönts med mängder av priser. Receptet ligger alltjämt nära originalet från 1927. Rökig singelmalt från Laphroaig och mjuk maltwhisky från Speyside blandas med grainwhisky från låglandet. Islay Mist 10 years Old har blivit mycket hyllad. Bland annat med guldmedalj vid International Wine and Spirit Competition 2019 och vid Women’s Wine and Spirtis Awards samma år. Dessutom har världens kanske mest respekterade whiskyskribent, Dave Broom givit den omdömet ”It’s a jewel”.

Producent Islay Mist

Islay Mist skapades 1928 till John Granville Morrisons, den blivande Lord Margadale, 21-års fest som hölls på familjens gods, Islay House. Självklart skulle whisky serveras, men Islaymalten Laphroaig ansågs lite väl kraftig för att passa alla gästers smak. Det var Ian Hunter på Laphroaig Distillery som fick uppdraget att skapa den whisky som skulle serveras på festen. Instruktionerna var att skapa en karaktärsfull whisky som var tillräckligt mjuk för att de unga damerna skulle uppskatta den. Detta utan att den kraftiga Islaysmaken gick förlorad. "Not a fog, a mist, Islay Mist".

Inspiration