Islay Mist Double Peated

Islay Mist Double Peated är en rejäl rökbomb.

Islay Mist Double Peated

Islay Mist är en whisky för alla som uppskattar en kraftfullt rökig whisky med eleganta toner. Det är inte en rök som kommer som en uppercut utan nyanserna är flera, mer som en omfamning än en käftsmäll. Det är en whisky som man sippar på länge, ett glas kan räcka i timmar.

Islay Mist Double Peated är en rejäl rökbomb. Dubbelt så rökig som originalversionen. I doften möter en intensiv Islayrök, med torv och björkvedsbrasa, men också en fruktig elegant ton av gröna äpplen och päron. I smaken kommer en behaglig tobak, havssalt, vanilj och saltkola. Eftersmaken är komplex med en lång kvardröjande sötrök.

Betyg (6 röster)
4
0 Kommentarer
Skriv ut
Art. nr.
50165
Storlek
70 cl
Alkohol
40 %
Land/Område
Skottland Storbritannien
Typ
Blended Whisky
Producent
Islay Mist

Islay Mist Double Peated är en rökig whisky i klassisk Islaystil. Den lilla rökön Isle of Islay i inre Hebriderna utanför Skottlands västra kust är världsberömd för sin rökiga whisky. I whiskyns barndom skedde tillverkningen i lönn och myndigheterna gjorde vad man kunde för att beslagta destilleriutrustning och ställa lönnbrännare inför skranket. Rökpelaren som steg upp mot himlen när kornet torkades skvallrade om att det pågick spritbränning. Desto längre bort från de stora städerna man kom, desto mer vågade man röka malten. Långt uppe på det skotska höglandet var risken liten att åka fast, nere i lågländerna var den betydligt högre. Ute på öarna var den länge närmast obefintlig och till Islay reste ingen skatteinspektör med vettet i behåll. Risken att bli överfallen var högst verklig. Därför kunde man i lugn och ro fortsätta bränna sin torv och den rökiga whiskyn fick en fredad plats på whiskykartan.

Islay Mist har en historia som går tillbaka till 1927 när den blivande hertigen av Margadale, John Granville Morrison, skulle fira sin 21-årsdag. Värdarna befarade att de många långväga gästerna som var på väg till Islay skulle tycka att huswhiskyn från Laphroaig var för kraftfull. Men som Lord of The Isles ville fadern ändå använda sig av godsets whisky för att fira sin son. Han gav Laphroaigs legendariske destillerichef Ian Hunter uppdraget att ta fram en mildare sort. Den skulle vara så mjuk och behaglig att ”till och med de unga damerna” på festen skulle uppskatta den. Hunter blandade sin kraftfulla Laphroaig med vällagrad Speysidewhisky och grainwhisky från lågländerna. Whiskyn blev en stor succé och gäster på festen frågade om och om igen om de inte kunde få med sig Islay Mist hem.

Kort om MacDuff
MacDuff International grundades i början av 1990-talet av tre verkligt inflytelserika personer i den skotska whiskyindustrin: Charles Murray, ekonomichef på dåvarande United Distillers, Stewart MacDuff försäljningschef på Whyte & MacKay och Edward Thomson från blendwhiskymärket White Horse. I dag arbetar MacDuff International med märken som Waterproof, Lauder's och Islay Mist. Det unga bolaget lyckades skriva kontrakt med ledande aktörer och försäkrade sig om tillräckliga volymer för långvarig produktion. Dessa kontrakt har senare förnyats. Bolaget lyckades också förvärva rättigheterna till historiska whiskymärken som Lauder’s och Islay Mist. Båda dessa hade prioriterats ned av de tidigare ägarna och riskerade att falla i glömska. I dag finns MacDuff whisky i ett 30-tal länder. Positionen är särskilt stark på taxfreemarknaden, där man är topp tio i världen, och närmar sig de fem största i Europa.

Kort om Islay Mist
Islay Mist görs fortfarande till stor del av maltwhisky från Laphroaig
Från början ingick även Glenlivet, idag används det icke namngivna höglandsdestillerier
Islay Mist är den enda av dagens blendwhiskysorter som har rätt att använda Islay i varumärkesnamnet
Namnet Islay Mist lär ha myntats av Laphroaigs destillerichef Ian Hunter redan vid den allra första blandningen
Islay Mist är den enda whisky som har rätt att bära sigillet som tillhör Lord of the Isles

Kommentarer

Producent Islay Mist

Islay Mist skapades 1928 till John Granville Morrisons, den blivande Lord Margadale, 21-års fest som hölls på familjens gods, Islay House. Självklart skulle whisky serveras, men Islaymalten Laphroaig ansågs lite väl kraftig för att passa alla gästers smak. Det var Ian Hunter på Laphroaig Distillery som fick uppdraget att skapa den whisky som skulle serveras på festen. Instruktionerna var att skapa en karaktärsfull whisky som var tillräckligt mjuk för att de unga damerna skulle uppskatta den. Detta utan att den kraftiga Islaysmaken gick förlorad. "Not a fog, a mist, Islay Mist".