Blind Seal Rye Whiskey

en flaska bourbon med grön etikett

Blind Seal Rye Whiskey

Blind Seal Rye Whiskey är en klassisk rågwhisky som är tänkt att vara en hyllning till det amerikanska originalet. Rye har en närmast fanatisk skara fans över hela världen. Dock är det en ganska liten dryck i Sverige. Det är en whisky för den som vill uppleva vad som händer smakmässigt när kornet till stora delar ersätts av ett helt annat sädesslag. Rye Whiskey är i många fall den ursprungliga drinkbasen till flera amerikanska cocktails och longdrinks. Är man rättrogen drinkentusiast så är det många gånger rye istället för bourbon som man bör blanda sina drinkar med. Det går såklart också alldeles utmärkt att dricka Blind Seal Rye Whiskey som den är, man får då en kryddig och lite bittersöt smakupplevelse som är alldeles utsökt exempelvis efter en bättre middag.

Betyg
0 Kommentarer
Skriv ut
Art. nr.
55831
Storlek
50 cl
Alkohol
46 %
Land/Område
Sverige
Typ
Bourbon
Producent
Agitator

Smaknot

Blind Seal Rye Whiskey har en gräsaktig doft med tropiska frukter, banan, annans och apelsin. Där finns också tydliga inslag av kolade ekfat, dadlar, pekannötter, vaniljkola och pomerans. Smaken är robust och generöst maltig med stor ekighet och bittersöta kryddor. Med lite vatten kommer karamell, kanel och gräddkola tillsammans med torra smaktoner. I eftersmaken dominerar eken, som rundas av med gräddig fudge och en lätt beska i finalen.

Gott att veta

När irländare och britter slog sig ned i det nya landet var behovet av whisky något som måste lösas. De visade sig snart att korn hade svårt att trivas på åkrarna, men råg, och inte minst majs växte som ogräs. Med primitiva pannor och kunskap hemifrån började man destillera dessa sädesslag istället. I Bourbon County, i nuvarande Kentucky, samlades många irländska nybyggare. På Irland var brännvinstillverkning en del av bondehushållet och det dröjde inte länge förrän det puttrade pannor lite varstans. Irländarna talade i stor utsträckning gaeliska. Hemma på Irland var ordet för whisky uisqe beatha, när detta så småningom anpassades till det engelska språket följde bokstaven e med. Därför stavas alltjämt amerikansk, liksom irländsk, whiskey med ey på slutet.

Rye i norr

Ju längre norrut man kom i USA desto vanligare var det med råg. Lite slarvigt kan man säga att i sydstaterna dominerade majs och i nordstaterna var det råg som gällde. Rye Whiskey blev snabbt populärt i de folkrika städerna i norr. Särskilt i delstater som Pennsylvania och Maryland där många tyskar slagit sig ner och börjat destillera. Mot slutet av 1800-talet växte barkulturen fram och drinkar som Old Fashioned och inte minst Manhattan blev omåttligt populära. Ända fram till förbudstiden var rye nästan den enda whiskyn som dracks i norr.

Kring mitten av 1900-talet när whiskeyindustrin väcktes till liv igen efter de torrlagda åren förändrades dryckesvanorna. Istället för den kryddiga och robusta Rye Whiskey ville amerikanerna ha mjuk och lättdrucken bourbon. Rye Whiskey raderades ut nästan helt. Det skulle dröja till åren efter millennieskiftet då rye åter fick en renässans i kölvattnet av det växande whiskyintresset.

Regelverket

I dag finns ett ganska strikt amerikanskt regelverk som styr produktionen av ryewhiskey, och i stort sett följer europeiska producenter samma ramar. Lagarna föreskriver bland annat att man inte får spotta tuggtobak i mäsken eller blanda i träsprit, vilket förhoppningsvis är ett mindre problem nu för tiden. Rye måste tillverkas av minst 51 % råg, vanligen är andelen råg betydligt högre. Rågen blandas med majs, vete eller mältat korn. Whiskeyn destilleras sedan till max 80 procent och lagras sedan på helt nya kolade ekfat under minst två år.

Agitators Blind Seal Rye Whiskey är tillverkad av 60 % råg och 40 % mältat korn. Mäsken får sedan jäsa i 168 timmar innan den destilleras i en unik vakuumprocess. Whiskeyn lagras därefter i helt nya kolade amerikanska 200-litersfat under minst tre år.

Kort om Agitator

Agitator grundades i Arboga 2015 av Oskar Bruno och investmentbolaget Nordic Whisky Capital som har som affärsidé att investera i intressanta whiskyprojekt. Agitators grundidé är att utmana rådande konventioner och utforska smaker genom att gå sin egen väg och förnya whiskyn. Det gör man bland annat genom extremt långa jästider och att destillera i vakuum. Vakuumdestilleringen innebär ett mer skonsamt och energieffektivt sätt att sönderdela ämnen. Tekniken är vanligt inom kemiteknisk industri, men används mycket sällan i whiskytillverkning. Resultatet blir ett renare och mjukare destillat.

Fatarbetet

Fatarbetet är också ett område där Agitator skiljer sig från andra destillerier. Framförallt genom att utforska andra träslag än ek, vilket är förbjudet enligt den skotska lagen, men tillåtet inom EU. När skotsk lag upphöjdes till EU-norm ändrades ordet ek till wood. För Agitators del har detta inneburit att kastanjelagring har blivit något av ett signum, men det pågår också en rad experiment med lagring på fat som bundits av stavar från andra träslag. Lagring sker också på fat som tidigare innehållit för whiskyindustrin mycket ovanliga drycker som apelsinvin, mezcal, iscider och många fler. Vissa fat har också spårats på insidan för att öka utbytet av träsmakerna. Många fattyper och fatexperiment ökar även möjligheterna till ett aktivt blandningsarbete, vilket är ett av Agitators signum. Genom att kombinera olika typer av fat kan man skapa mängder med smakbilder och whiskysorter som är helt unika.
Agitator destillerar i fyra pannor med en kapacitet på 500 000 liter lpa årligen, verksamheten omsätter cirka 25 miljoner kronor och sysselsätter ett tiotal personer.
Rågwhisky är den mest kryddiga och robusta whiskystilen

  • Rågwhisky är en liten produkt i Sverige, Systembolaget har bara några tiotal sorter listade
  • Tillsammans med USA är Kanada en mycket stor producent av Rye Whiskey, som där stavas på skotskt vis med endast y på slutet
  • Agitator tillverkar flera whiskytyper, men också andra spritsorter som rom och gin
  • Agitator är Sveriges bäst säljande whisky
  • Svensk whisky svarar för cirka 12 % (i värde) av den singelmaltwhisky som säljs på Systembolaget

Kommentarer

Producent Agitator

Agitator Destilleri

Det mest betydelsefulla som hänt whiskyindustrin under 2000-talet är den lavinartade framväxten av whiskydestillerier utanför de traditionella whiskyländerna. Numera tillverkas singelmaltwhisky i fler än hundra länder, och i många av dessa görs en alldeles enastående whisky på ett innovativt sätt utifrån unika lokala förutsättningar. Ett av de mest framstående länderna är Sverige med Arboga-destilleriet Agitator.

Svensk whisky

Det är mycket som gynnar svensk whiskytillverkning. Våra fyra årstider med kalla vintrar och varma sommar ger oss en unik lagringsmiljö. De stora temperaturvariationerna gör att whiskyn påverkas. Under varma årstider expanderar spriten i ekfaten och tränger djupare in i ekens porer, för att under kalla delar av året dra sig tillbaka. Ju mer den här vandringen in och ut ur eken pågår desto mer smaker lakas ut i whiskyn. Den svenska naturen med ren luft och obegränsad tillgång till rent och kallt vatten är också sådant som spelar tillverkarna i händerna. Särskilt kallt kylvatten i stora mängder är av största vikt för att få ett rent och välsmakande destillat. Dessutom gynnas svensk whiskytillverkning av tillgången till ingenjörskompetens. En stor processindustri är en mycket god rekryteringsbas som i dag bidrar till att Sverige blivit ett av de allra främsta whiskyländerna i världen.

Svenska projekt

I Sverige tillverkades whisky redan på 1880-talet. Det första destilleriet fanns i Mölndal, men troligen pågick whiskytillverkning på flera platser. När tillverkningsmonopolet infördes flyttades ambitionerna att destillera whisky in i statliga Vin & Spritaktiebolaget. Skeppets Whisky blev en legendarisk ”statsbuteljering” som såldes i mer än en miljon liter. I dag pågår ett 20-tal svenska destilleriprojekt. De flesta är små, eller med skotska mått mätt, mycket små, men några har betydande storlek och producerar en whisky som når allt längre bort från Sveriges gränser. Destillerier som Mackmyra, High Coast, Smögen, Hven och inte minst Agitator har tilldelats åtskilliga internationella utmärkelser för sin högklassiga whisky.

Agitator – ett av de främsta

Agitator  är ett innovativt destilleri som grundades i Arboga 2015. Agitator utmärker sig med en rebellisk attityd som utmanar gängse uppfattningar om hur whisky ska tillverkas och lagras. Med fokus på smakutveckling och hållbarhet söker Arboga alternativa metoder för att göra en whisky som inte liknar någon annan och som dessutom lämnar ett minimalt klimatavtryck. Agitator destillerar i dubbla pannpar, under vakuum, med en kapacitet på 500 000 liter ren alkohol årligen. Vakuum-destilleringen är en teknik som förstärker smaken och som bara används av ett fåtal destillerier i världen.

Unika metoder

När det gäller råvaror och lagringsmetoder så menar Agitator att smakutveckling är viktigare än traditioner och konventioner. Bland annat experimenterar man med andra sädesslag än korn och med lagring på alternativa fat. Sådan lagring möjliggörs eftersom det inom EU är tillåtet att lagra sprit på andra träslag än ek. Den brittiska lagen tillåter endast eklagring. Agitator har exempelvis en uppskattad whisky som mognar på kastanjefat. Ytterligare en faktor som gör Agitators whisky speciell är de extremt långa jästiderna. Traditionellt låter whiskydestillerierna jäsa sin mäsk runt ett par dygn. Hos Agitator kan den få jäsa upp till en vecka. Så långa jästider innebär att processen kommer in i en malolaktisk fas där den skarpa äppelsyran omvandlas till mjukare mjölksyra. Detta medför att mäsken, och slutligen whiskyn, får en mjukare och rundare smakprofil med subtila toner av vanilj, smörkola och nötter.

Hållbarhet

Tillverkningen vid Agitator leds av Oskar Bruno, som började sin destilleribana vid Grythyttans destilleri. Han är elektronikingenjör och har flera internationella utbildningar inom destillering och bryggning vid Institute of brewing and distilling i London. Agitator eftersträvar en produktion med minimal klimatbelastning. Bland annat är destilleriet ett av få i världen som värms med fjärrvärme och drivs av 100 procent förnyelsebara bränslen. Restprodukterna går till djurfoder och biogasframställning.