Gott att veta
Vindestillatet Cognac kan bara tillverkas i departementet Charente runt staden Cognac i sydvästra Frankrike. Till cognac används åtta godkända druvsorter. Vindestillat, som görs på samma sätt på andra håll i Frankrike, eller i världen, kallas Brandy, eller går under andra lokala beteckningar som grappa och marc.
Cognac
Regionen Cognac är uppdelad i sex ursprungszoner med centrum i byn Segonzac. De sex zonerna är: Grande Champagne, Petite Champagne, Borderies, Fins Bois, Bons Bois och Bois Ordinaires. Braastad VS kommer huvudsakligen från utvalda odlingar i Fins Bois, Bons Bois.
Cognac destilleras alltid två gånger, men får aldrig bli starkare än 72 procent. Efter första destilleringen får man en grumlig sprit ”brouillis ” med en alkoholhalt på 27–30 volymprocent. Efter andra destillationen är benämningen Eua du vie och alkoholhalten har mer än fördubblats. Precis som för andra destillat är det endast mittdelen av destillationen som man använder, det så kallade hjärtat.
Klassificering
Cognac regleras enligt ett franskt klassificeringssystem med delvis engelska beteckningar. Detta beror på att det i hög grad var britter som etablerade cognacshus i Frankrike och som byggde upp handeln med destillatet. Cognac är alltjämt en större dryck internationellt än i Frankrike.
VS står för Very Special och betyder att cognacen har lagrats minst två år på ekfat. Beteckningarna anger en nedre tillåten gräns, i praktiken är lagringsåldrarna betydligt högre än så. När det gäller Braastad VS så innehåller den cognac som lagrats upp till tolv år. Den äldsta cognacen har lagrats på småfat av fransk limousine-ek i Tiffons klassiska källare i Jarnac.
Kort om Braastad
Braastad är en berättelse om kärlek och cognac. Den tar sin början 1875 när Médéric Tiffon grundar ett cognacshus i byn Jarnac, mitt i det den högst rankade cognacsregionen Grand Champagne. Samma år som Tiffon började tillverka cognac föddes Sverre Braastad på gården Kastad utanför norska Gjøvik alldeles intill Norges största sjö Mjösa norr om Oslo.
När Sverre är drygt 24 år gammal kommer han till Cognac. Han hade tillbringat några år i Tyskland och England där han studerat handel och lärt sig språk. Sverre var mycket språkbegåvad. I Cognac fanns redan hans farbror, Halfdan Braastad som arbetade för cognacsproducenten Bisquit. Det dröjde inte länge förrän Sverre i kraft av sin utbildning och sina språkkunskaper fick ansvar för Tiffons försäljning till Nordamerika, Skandinavien och England och Tyskland.
Kärleksmötet
I Cognac träffade Sverre en ung flicka, romantiken spirade och efter en lång följd av år gifte de sig. Hon var Edith Rousseau, dotterdotter till Médéric Tiffon och arvtagerska till Tiffons cognacshus. Efter giftermålet 1913 började Braastad arbeta för Tiffon, men stannade kvar hos Bisquit under de fyra kommande krigsåren eftersom bristen på män var stor på landsbygden under första världskriget. Vid krigsslutet tog paret Brastad över Tiffon. Tiffon och varumärket Braastad är fortfarande familjeägt, med den skandinaviska spritkoncernen Anora som delägare.
- Sverre Braastad blev över 100 år, varje sommar återvände han långt upp i åren till sitt barndomshem i Norge
- Att cognac är mycket stort i Norge beror till betydande delar på Sverre Braastad
- Edit och Sverre fick åtta barn, flera av dem kom att arbeta på ledande befattningar inom cognacsindustrin
- Tiffon har egna odlingar i Cognac på omkring 40 hektar, de flesta i Grand och petit Champagne
- Tiffon destillerar årligen drygt sex miljoner liter vin och varumärket Braastad exporteras till ett stort antal länder
Kommentarer