Braastad VS

braastad vs cognac flaska

Braastad VS

Braastad VS är en förhållandevis ung cognac i en traditionell lantlig stil. Det är i allra högsta grad en sipping cognac som man dricker som avec till kaffet, gärna i en traditionell cognacskupa, kanske med en isbit om man så vill. Braastad VS är också en utmärkt cognac att använda i matlagningen, som till olika cognacssåser eller till att lyfta upp en klassisk Rhode Islandsås. Cognac är också användbart i en del berömda drinkar som French 75 där några stänk cognac hälls i en champagne. Eller den klassiska svenska mahognydrinken Grosshandlare som blandas av cognac och sockerdricka.

Braastad VS är en druvigt väldoftande cognac med påtaglig karaktär av fransk ek. Där finns också aromer av timjan, lavendel, aprikos, nötter och en subtil vanilj. Smaken är mjuk och elegant i en typiskt druvig stil med fatkaraktär och en betagande lätt eldighet. Även en viss sötma och krispiga söta röda äpplen blir tydliga i sekundärsmaken. I eftersmaken möter toner av mörk choklad och apelsinskal.

Betyg
0 Kommentarer
Skriv ut
Art. nr.
398
Storlek
70 cl
Alkohol
40 %
Land/Område
Frankrike
Typ
Brandy Cognac
Producent
Braastad Cognac

Gott att veta

Vindestillatet Cognac kan bara tillverkas i departementet Charente runt staden Cognac i sydvästra Frankrike. Till cognac används åtta godkända druvsorter. Vindestillat, som görs på samma sätt på andra håll i Frankrike, eller i världen, kallas Brandy, eller går under andra lokala beteckningar som grappa och marc.

Cognac

Regionen Cognac är uppdelad i sex ursprungszoner med centrum i byn Segonzac. De sex zonerna är: Grande Champagne, Petite Champagne, Borderies, Fins Bois, Bons Bois och Bois Ordinaires. Braastad VS kommer huvudsakligen från utvalda odlingar i Fins Bois, Bons Bois.

Cognac destilleras alltid två gånger, men får aldrig bli starkare än 72 procent. Efter första destilleringen får man en grumlig sprit ”brouillis ” med en alkoholhalt på 27–30 volymprocent. Efter andra destillationen är benämningen Eua du vie och alkoholhalten har mer än fördubblats. Precis som för andra destillat är det endast mittdelen av destillationen som man använder, det så kallade hjärtat.

Klassificering

Cognac regleras enligt ett franskt klassificeringssystem med delvis engelska beteckningar. Detta beror på att det i hög grad var britter som etablerade cognacshus i Frankrike och som byggde upp handeln med destillatet. Cognac är alltjämt en större dryck internationellt än i Frankrike.

VS står för Very Special och betyder att cognacen har lagrats minst två år på ekfat. Beteckningarna anger en nedre tillåten gräns, i praktiken är lagringsåldrarna betydligt högre än så. När det gäller Braastad VS så innehåller den cognac som lagrats upp till tolv år. Den äldsta cognacen har lagrats på småfat av fransk limousine-ek i Tiffons klassiska källare i Jarnac.

Kort om Braastad

Braastad är en berättelse om kärlek och cognac. Den tar sin början 1875 när Médéric Tiffon grundar ett cognacshus i byn Jarnac, mitt i det den högst rankade cognacsregionen Grand Champagne. Samma år som Tiffon började tillverka cognac föddes Sverre Braastad på gården Kastad utanför norska Gjøvik alldeles intill Norges största sjö Mjösa norr om Oslo.

När Sverre är drygt 24 år gammal kommer han till Cognac. Han hade tillbringat några år i Tyskland och England där han studerat handel och lärt sig språk. Sverre var mycket språkbegåvad. I Cognac fanns redan hans farbror, Halfdan Braastad som arbetade för cognacsproducenten Bisquit. Det dröjde inte länge förrän Sverre i kraft av sin utbildning och sina språkkunskaper fick ansvar för Tiffons försäljning till Nordamerika, Skandinavien och England och Tyskland.

Kärleksmötet

I Cognac träffade Sverre en ung flicka, romantiken spirade och efter en lång följd av år gifte de sig. Hon var Edith Rousseau, dotterdotter till Médéric Tiffon och arvtagerska till Tiffons cognacshus. Efter giftermålet 1913 började Braastad arbeta för Tiffon, men stannade kvar hos Bisquit under de fyra kommande krigsåren eftersom bristen på män var stor på landsbygden under första världskriget. Vid krigsslutet tog paret Brastad över Tiffon. Tiffon och varumärket Braastad är fortfarande familjeägt, med den skandinaviska spritkoncernen Anora som delägare.

  • Sverre Braastad blev över 100 år, varje sommar återvände han långt upp i åren till sitt barndomshem i Norge
  • Att cognac är mycket stort i Norge beror till betydande delar på Sverre Braastad
  • Edit och Sverre fick åtta barn, flera av dem kom att arbeta på ledande befattningar inom cognacsindustrin
  • Tiffon har egna odlingar i Cognac på omkring 40 hektar, de flesta i Grand och petit Champagne
  • Tiffon destillerar årligen drygt sex miljoner liter vin och varumärket Braastad exporteras till ett stort antal länder

Kommentarer

Berättelsen om familjen Braastad är mycket gammal, precis som historien om Braastad Cognac som tar sin början år 1875. Detta år startar Médéric Tiffon cognachuset Tiffon mitt i den högst rankade cognacsregionen Grande Champagne i byn Jarnac i sydvästra Frankrike. Platsen valde han med största omsorg. I Jarnac fanns de övriga av världens mest välrenommerade cognacshus och mer Cognac Premier Cru kan det inte bli. Destilleriet som Médéric Tiffon lät bygga uppförde han på södra stranden av floden Charente. I dag 150 år senare står det kvar på samma plats.

Vinlusen

Médéric Tiffon grundade sitt cognacshus under en tid när vinlusen drog fram som en löpeld över Europas vingårdar och när vinodlare i hög grad konverterade till andra grödor. Situationen var svår i Cognac. Det fanns inte mycket vin att köpa, men för cognacshusen fanns det fortfarande äldre cognac i böndernas källare. Cognachusen var få, men marknaden var attraktiv för dem som fortfarande kunder erbjuda sina kunder den ädla spritdrycken.

Sverre Braastad

Ibland sitter slumpen med trumf på hand och osannolika saker sker. Samma år som Médéric Tiffon grundade sitt cognacshus i Charentes föddes Sverre Braastad på gården Kastad utanför norska Gjøvik intill Norges största sjö Mjösa, drygt tio mil norr om Oslo. Sverre Braastad begav sig som ung till England och Tyskland för att studera. Han skulle aldrig mer bosätta sig i Norge, men han återkom till sin hembygd varje sommar nästan varje år under hela sitt drygt hundraåriga liv. I december 1899 kom han till Cognac. Han hade blivit djupt intresserad av cognac och han hade en farbror, Halfdan Braastad, som arbetade på cognacshuset Bisquit. Sverres kunskaper i handel och främmande språk gav honom möjlighet att börja arbeta på försäljningsavdelningen och han fick ansvaret för exporten till Nordamerika, England, Tyskland och de skandinaviska länderna.

Kärleksparet

I Cognac fick Sverre snart ögonen på något annat än ädelspriten. Han började uppvakta en ung vacker flicka, Edith Rousseau. Hon var dotterdotter till Médéric Tiffon och arvtagerska till sin morfars cognacshus. Efter en lång tid som ett romantiskt par gifte de sig 1913. Sverre började då arbeta för Tiffon, men han hade fortfarande kvar sin anställning på Bisquit. På grund av första världskriget och bristen på manliga arbetare på landsbygden hade han lovat att stanna kvar till krigsslutet. När freden kom kunde han dock ansluta till Tiffon fullt ut och tillsammans med sin hustru började de utveckla företaget. 1919 tog paret officiellt över Tiffon och namnet Braastad blev en växande del av cognacsvärlden.

Familjeföretaget

Edith och Sverre Braastad fick åtta barn. Familjen blev på olika sätt en del av cognacsindustrin. Flera av barnen kom att arbeta för såväl familjeföretaget som andra producenter, medlemmar från familjen Braastad fanns exempelvis i ledningen för Delamain, Courvoisier, Salignac och Bisquit.

I dag drivs cognacshuset Tiffon av Sverres och Ediths barnbarn. Man har egna vingårdar där man odlar vin på cirka 40 hektar, men köper också vin från kontrakterade gårdar. Årligen destilleras omkring 6,2 miljoner liter vin och man säljer närmare 1,5 miljoner flaskor. I lagerhusen bredvid Charente-floden ligger cirka 15 000 fat med cognac, många fyllda av Sverre Braastad själv.

En norsk kärlekshistoria

Kärlekshistorien mellan Edith och Sverre resulterade också i en kärlekshistoria mellan cognac och Norge. Braastad bidrog till att göra cognac synnerligen populärt i Norge där cognacsförsäljningen är mer än fyra gånger så stor som den svenska och per konsument räknat nästan tio gånger högre än konsumtionen i de flesta europeiska länder inklusive Frankrike.

Produkter från Braastad Cognac

Inspiration