Gott att veta
Det franska systemet för att åldersklassificera cognac är både gammalt och ungt, och lite förvirrande. De olika beteckningarna och de gränser de anger har ändrats genom åren. I dag anger de den yngsta komponenten som ingår i blandningarna. Cognac är nästan alltid en blandning av fat och damejeanner i olika åldrar. En masterblender balanserar fram smakerna med hjälp av kanske hundra olika cognacsorter i varierande ålder. Man brukar också tala om verklig ålder, som alltid är betydligt högre en vad beteckningen anger, och dessutom ”tasting age” som är den upplevda smaken.
VSOP
VSOP står för Very Superior Old Pale och anger att den yngsta ingående åldern är fyra år. Att beteckningarna är engelska beror på att engelsmännen dominerade handeln med cognac på 1800-talet. Termen VSOP myntades av cognacshuset Hennesy år 1817 efter en beställning från blivande kung George IV som önskade en ”very superior” cognac med ålder och blek färg till det brittiska hovet.
Aristokratins dryck
Att cognac fått en så ädel klang beror på just den kungliga kopplingen. Redan före vinlusen blev cognac aristokratins spritdryck över hela Europa och den konsumerades flitigt på såväl kungliga slott som adliga gods och herresäten. Under 1900-talet senare del förstärkte cognacshusen sin aura av lyx och flärd genom att börja buteljera cognacen i allt mer exklusiva och påkostade flaskor – en premiumisering som exempelvis whiskyindustrin tagit efter.
Braastad VSOP har lagrats under minst fyra år på fransk Limousine-ek. Snittåldern anges inte, men bör vara runt tio år. Enligt Tiffon ingår mindre delar mycket gammal cognac.
Kort om Braastad
Norge är ett av världens ledande cognacsländer. Det kan tyckas märkligt att just cognac blivit så populärt i Norge. Det beror till betydande del på kärlekssagan mellan Edith Rousseau och Sverre Braastad.
Sverre föddes 1875 på Gården Kastad, vid sjön Mjösa tiotalet mil norr om Oslo. Tidigt reste han ut i Europa för att studera. Under sin studietid inom handel i England och Tyskland, hade han fått ett intresse för cognac. År 1899 begav han sig till Cognac där hans farbror Halfdan Braastad arbetade på cognacshuset Bisquit. Sverre var mycket språkkunnig och hans handelsutbildning kom väl till pass. Han fick omgående börja med Bisquits export och blev snart ansvarig för affärerna med Nordamerika, Skandinavien, England och Tyskland.
Det dröjde inte länge förrän Sverre fick ögon för något annat än cognac. I Jarnac träffade han en ung flicka, Edith Rousseau. Hon var arvtagerska och dotterdotter till Médéric Tiffon som grundat ett cognacshus 1875. De båda inledde en lång romans, som ledde till att de gifte sig 1913. Sverre arbetade fortfarande på Bisquit och kom att stanna kvar under hela första världskriget eftersom bristen på unga män på landsbygden var stor. Vid krigsslutet tog paret Braastad över Tiffon, men samarbetet mellan cognacshusen fortsatte.
- Braastad VSOP är en flerfaldig guldmedaljvinnare vid världens största sprittävling International Wine & Sprit Competition
- Edit och Sverre fick åtta barn, flera av dem kom att arbeta på ledande befattningar inom cognacsindustrin
- Sverre Braastad blev över 100 år, varje sommar återvände han långt upp i åren till sitt barndomshem i Norge
- Tiffon har egna odlingar i Cognac på omkring 40 hektar, de flesta i Grand och Petit Champagne
- Tiffon destillerar årligen drygt sex miljoner liter vin och varumärket Braastad exporteras till ett stort antal länder
Kommentarer