Braastad VSOP

en flaska cognac braastad vsop

Braastad VSOP

Braastad VSOP är en prestigefull cognac i en angenäm prisklass. Man dricker den i första hand som avec efter en god middag, eller använder den till ”drottninggrogg” med champagne. Prova den tillexempel i en c.c.c, Classic Cognac Champagne, med champagne, cognac och några stänk angostura. Cognac dricks med fördel i en cognacskupa eller ett annat glas med bred buk och smal öppning.

Braastad VSOP har en komplex och doftrik bouquet med toner av frukt, torkade blommor och en elegant karamell-sötma. Smaken är nyanserad med druvor, dadlar, lavendel och kryddor. Där finns också citrustoner, hasselnötter och choklad. I eftersmaken dominerar de söta aromerna och försvinner bort i en knäckig och vaniljrik avslutning i en smakfull nyans av ek.

Betyg
0 Kommentarer
Skriv ut
Art. nr.
80569
Storlek
70 cl
Alkohol
40 %
Land/Område
Frankrike
Typ
Brandy Cognac
Producent
Braastad Cognac

Gott att veta

Det franska systemet för att åldersklassificera cognac är både gammalt och ungt, och lite förvirrande. De olika beteckningarna och de gränser de anger har ändrats genom åren. I dag anger de den yngsta komponenten som ingår i blandningarna. Cognac är nästan alltid en blandning av fat och damejeanner i olika åldrar. En masterblender balanserar fram smakerna med hjälp av kanske hundra olika cognacsorter i varierande ålder. Man brukar också tala om verklig ålder, som alltid är betydligt högre en vad beteckningen anger, och dessutom ”tasting age” som är den upplevda smaken.

VSOP

VSOP står för Very Superior Old Pale och anger att den yngsta ingående åldern är fyra år. Att beteckningarna är engelska beror på att engelsmännen dominerade handeln med cognac på 1800-talet. Termen VSOP myntades av cognacshuset Hennesy år 1817 efter en beställning från blivande kung George IV som önskade en ”very superior” cognac med ålder och blek färg till det brittiska hovet.

Aristokratins dryck

Att cognac fått en så ädel klang beror på just den kungliga kopplingen. Redan före vinlusen blev cognac aristokratins spritdryck över hela Europa och den konsumerades flitigt på såväl kungliga slott som adliga gods och herresäten. Under 1900-talet senare del förstärkte cognacshusen sin aura av lyx och flärd genom att börja buteljera cognacen i allt mer exklusiva och påkostade flaskor – en premiumisering som exempelvis whiskyindustrin tagit efter.

Braastad VSOP har lagrats under minst fyra år på fransk Limousine-ek. Snittåldern anges inte, men bör vara runt tio år. Enligt Tiffon ingår mindre delar mycket gammal cognac.

Kort om Braastad

Norge är ett av världens ledande cognacsländer. Det kan tyckas märkligt att just cognac blivit så populärt i Norge. Det beror till betydande del på kärlekssagan mellan Edith Rousseau och Sverre Braastad.

Sverre föddes 1875 på Gården Kastad, vid sjön Mjösa tiotalet mil norr om Oslo. Tidigt reste han ut i Europa för att studera. Under sin studietid inom handel i England och Tyskland, hade han fått ett intresse för cognac. År 1899 begav han sig till Cognac där hans farbror Halfdan Braastad arbetade på cognacshuset Bisquit. Sverre var mycket språkkunnig och hans handelsutbildning kom väl till pass. Han fick omgående börja med Bisquits export och blev snart ansvarig för affärerna med Nordamerika, Skandinavien, England och Tyskland.

Det dröjde inte länge förrän Sverre fick ögon för något annat än cognac. I Jarnac träffade han en ung flicka, Edith Rousseau. Hon var arvtagerska och dotterdotter till Médéric Tiffon som grundat ett cognacshus 1875. De båda inledde en lång romans, som ledde till att de gifte sig 1913. Sverre arbetade fortfarande på Bisquit och kom att stanna kvar under hela första världskriget eftersom bristen på unga män på landsbygden var stor. Vid krigsslutet tog paret Braastad över Tiffon, men samarbetet mellan cognacshusen fortsatte.

  • Braastad VSOP är en flerfaldig guldmedaljvinnare vid världens största sprittävling International Wine & Sprit Competition
  • Edit och Sverre fick åtta barn, flera av dem kom att arbeta på ledande befattningar inom cognacsindustrin
  • Sverre Braastad blev över 100 år, varje sommar återvände han långt upp i åren till sitt barndomshem i Norge
  • Tiffon har egna odlingar i Cognac på omkring 40 hektar, de flesta i Grand och Petit Champagne
  • Tiffon destillerar årligen drygt sex miljoner liter vin och varumärket Braastad exporteras till ett stort antal länder

Kommentarer

Berättelsen om familjen Braastad är mycket gammal, precis som historien om Braastad Cognac som tar sin början år 1875. Detta år startar Médéric Tiffon cognachuset Tiffon mitt i den högst rankade cognacsregionen Grande Champagne i byn Jarnac i sydvästra Frankrike. Platsen valde han med största omsorg. I Jarnac fanns de övriga av världens mest välrenommerade cognacshus och mer Cognac Premier Cru kan det inte bli. Destilleriet som Médéric Tiffon lät bygga uppförde han på södra stranden av floden Charente. I dag 150 år senare står det kvar på samma plats.

Vinlusen

Médéric Tiffon grundade sitt cognacshus under en tid när vinlusen drog fram som en löpeld över Europas vingårdar och när vinodlare i hög grad konverterade till andra grödor. Situationen var svår i Cognac. Det fanns inte mycket vin att köpa, men för cognacshusen fanns det fortfarande äldre cognac i böndernas källare. Cognachusen var få, men marknaden var attraktiv för dem som fortfarande kunder erbjuda sina kunder den ädla spritdrycken.

Sverre Braastad

Ibland sitter slumpen med trumf på hand och osannolika saker sker. Samma år som Médéric Tiffon grundade sitt cognacshus i Charentes föddes Sverre Braastad på gården Kastad utanför norska Gjøvik intill Norges största sjö Mjösa, drygt tio mil norr om Oslo. Sverre Braastad begav sig som ung till England och Tyskland för att studera. Han skulle aldrig mer bosätta sig i Norge, men han återkom till sin hembygd varje sommar nästan varje år under hela sitt drygt hundraåriga liv. I december 1899 kom han till Cognac. Han hade blivit djupt intresserad av cognac och han hade en farbror, Halfdan Braastad, som arbetade på cognacshuset Bisquit. Sverres kunskaper i handel och främmande språk gav honom möjlighet att börja arbeta på försäljningsavdelningen och han fick ansvaret för exporten till Nordamerika, England, Tyskland och de skandinaviska länderna.

Kärleksparet

I Cognac fick Sverre snart ögonen på något annat än ädelspriten. Han började uppvakta en ung vacker flicka, Edith Rousseau. Hon var dotterdotter till Médéric Tiffon och arvtagerska till sin morfars cognacshus. Efter en lång tid som ett romantiskt par gifte de sig 1913. Sverre började då arbeta för Tiffon, men han hade fortfarande kvar sin anställning på Bisquit. På grund av första världskriget och bristen på manliga arbetare på landsbygden hade han lovat att stanna kvar till krigsslutet. När freden kom kunde han dock ansluta till Tiffon fullt ut och tillsammans med sin hustru började de utveckla företaget. 1919 tog paret officiellt över Tiffon och namnet Braastad blev en växande del av cognacsvärlden.

Familjeföretaget

Edith och Sverre Braastad fick åtta barn. Familjen blev på olika sätt en del av cognacsindustrin. Flera av barnen kom att arbeta för såväl familjeföretaget som andra producenter, medlemmar från familjen Braastad fanns exempelvis i ledningen för Delamain, Courvoisier, Salignac och Bisquit.

I dag drivs cognacshuset Tiffon av Sverres och Ediths barnbarn. Man har egna vingårdar där man odlar vin på cirka 40 hektar, men köper också vin från kontrakterade gårdar. Årligen destilleras omkring 6,2 miljoner liter vin och man säljer närmare 1,5 miljoner flaskor. I lagerhusen bredvid Charente-floden ligger cirka 15 000 fat med cognac, många fyllda av Sverre Braastad själv.

En norsk kärlekshistoria

Kärlekshistorien mellan Edith och Sverre resulterade också i en kärlekshistoria mellan cognac och Norge. Braastad bidrog till att göra cognac synnerligen populärt i Norge där cognacsförsäljningen är mer än fyra gånger så stor som den svenska och per konsument räknat nästan tio gånger högre än konsumtionen i de flesta europeiska länder inklusive Frankrike.

Produkter från Braastad Cognac

Inspiration