Braastad XO

en flaska cognac braastad xo

Braastad XO

XO är en prestigefylld cognac med en synnerligen delikat och komplex smakbild. Det är i första hand en spritdryck avsedd som avec. Den bör serveras rumstempererad, eller med en isbit om man så önskar. Tänk på att is kyler ner smakämnena och gör att cognacen smakar mindre, men is är absolut inget fel om man föredrar sin cognac på det viset.

Braastad XO är en elegant och mycket välbalanserad cognac. Doften möter med torkade blommor och mogen frukt, rostade hasselnötter och kanderad mandel. Smaken har en påtaglig fatkaraktär som berättar om ålder, där finns en hel del dova toner, fikon, mörk choklad, russin, men också ljusare inslag som vanilj och gröna äpplen. Eftersmaken är lång och nötig och kommer med mer mandel, ektoner och kanel.

Betyg
0 Kommentarer
Skriv ut
Art. nr.
100
Storlek
50 cl
Alkohol
40 %
Land/Område
Frankrike
Typ
Brandy Cognac
Producent
Braastad Cognac

Gott att veta

I Cognacsvärlden skiljer man på lagstadgad och verklig ålder. De något snåriga beteckningarna säger egentligen inte så mycket om kvaliteten eller åldern på drycken. Minimikravet för att få kallas cognac är två år på ekfat, en VSOP, eller VO ska ha tillbringat minst fyra år på fat, medan Napoleon eller Exellence ska ha lagrats minst sex år. XO, Extra och Hors d’age anger tio år på fat och Lyxkategorin XXO, minst fjorton år.

Verklig ålder

Cognac blandas alltid av en mängd fat i olika åldrar. I bättre buteljeringar kan det ingå mer än hundraåriga destillat. Cognacshusen har alltid en masterblender som är den konstnär, eller druid om man så vill, som komponerar recepten och med största noggrannhet blandar sig fram till det optimala resultatet. Att utveckla en cognac kan ta flera år. Den verkliga snittåldern kommuniceras inte, en XO är i regel någonstans mellan 12 och 35 år. Det är uteslutande smaken som styr vilka åldrar masterblendern vill använda sig av.

Fine Champagne

Braastad XO är en Fine Champagne, det betyder att minst hälften av de ingående destillaten kommer från Grand Champagne och den resterande delen från Petit Champagne. Det vill säga de två av de sex cru-områdena i Cognac som är högst rankade. I dessa Champagnedistrikt odlas vinet i kritjordar, vilket utvecklar druvor som anses ha de allra bästa förutsättningarna för att destilleras till cognac.

Kort om Braastad

Braastad är en kärlekshistoria mellan Norge och Frankrike. Det är egentligen en ganska osannolik berättelse om två unga människor som möttes i Cognac kring sekelskiftet. Den unge Sverre Braastad hade då lämnat sitt föräldrahem vid den norska sjön Mjösa och hamnat i Frankrike där hans farbror Halfdan Braastad arbetade för cognacshuset Bisquit. Sverre som hade studerat i England och Tyskland hade redan då ett intresse för cognac och tack vare sin språkkunnighet och sina studier i handel fick han börja arbeta med Bisquits export till en rad länder.

I Cognac träffade Sverre en ung flicka, Edith Rousseau, hon var dotterdotter och arvtagerska till Médéric Tiffon, som grundat ett cognacshus i Jarnac 1875, samma år som Sverre föddes på gården Kastad vid Mjösa. De båda inledde en lång romans som 1913 beseglades i ett äktenskap. Sverre arbetade då kvar på Bisquit, och kom att göra så ända till första världskrigets slut eftersom han inte ville svika sin arbetsgivare under krigsåren då bristen på män på landsbygden var stor. Vid krigsslutet tog Sverre och Edith över Tiffon, men samarbetet mellan cognacshusen skulle bestå.

  • Braastad XO har vid åtskilliga tillfällen tilldelats uppmärksammade internationella utmärkelser
  • I receptet ingår några av Tiffons allra bästa fat från Grand Champagne
  • Edit och Sverre fick åtta barn, flera av dem kom att arbeta på ledande positioner inom cognacsindustrin
  • Sverre Braastad blev över 100 år, varje sommar återvände han långt upp i åren till sitt barndomshem i Norge
  • Tiffon destillerar årligen drygt sex miljoner liter vin och varumärket Braastad exporteras till ett stort antal länder

 

Kommentarer

Berättelsen om familjen Braastad är mycket gammal, precis som historien om Braastad Cognac som tar sin början år 1875. Detta år startar Médéric Tiffon cognachuset Tiffon mitt i den högst rankade cognacsregionen Grande Champagne i byn Jarnac i sydvästra Frankrike. Platsen valde han med största omsorg. I Jarnac fanns de övriga av världens mest välrenommerade cognacshus och mer Cognac Premier Cru kan det inte bli. Destilleriet som Médéric Tiffon lät bygga uppförde han på södra stranden av floden Charente. I dag 150 år senare står det kvar på samma plats.

Vinlusen

Médéric Tiffon grundade sitt cognacshus under en tid när vinlusen drog fram som en löpeld över Europas vingårdar och när vinodlare i hög grad konverterade till andra grödor. Situationen var svår i Cognac. Det fanns inte mycket vin att köpa, men för cognacshusen fanns det fortfarande äldre cognac i böndernas källare. Cognachusen var få, men marknaden var attraktiv för dem som fortfarande kunder erbjuda sina kunder den ädla spritdrycken.

Sverre Braastad

Ibland sitter slumpen med trumf på hand och osannolika saker sker. Samma år som Médéric Tiffon grundade sitt cognacshus i Charentes föddes Sverre Braastad på gården Kastad utanför norska Gjøvik intill Norges största sjö Mjösa, drygt tio mil norr om Oslo. Sverre Braastad begav sig som ung till England och Tyskland för att studera. Han skulle aldrig mer bosätta sig i Norge, men han återkom till sin hembygd varje sommar nästan varje år under hela sitt drygt hundraåriga liv. I december 1899 kom han till Cognac. Han hade blivit djupt intresserad av cognac och han hade en farbror, Halfdan Braastad, som arbetade på cognacshuset Bisquit. Sverres kunskaper i handel och främmande språk gav honom möjlighet att börja arbeta på försäljningsavdelningen och han fick ansvaret för exporten till Nordamerika, England, Tyskland och de skandinaviska länderna.

Kärleksparet

I Cognac fick Sverre snart ögonen på något annat än ädelspriten. Han började uppvakta en ung vacker flicka, Edith Rousseau. Hon var dotterdotter till Médéric Tiffon och arvtagerska till sin morfars cognacshus. Efter en lång tid som ett romantiskt par gifte de sig 1913. Sverre började då arbeta för Tiffon, men han hade fortfarande kvar sin anställning på Bisquit. På grund av första världskriget och bristen på manliga arbetare på landsbygden hade han lovat att stanna kvar till krigsslutet. När freden kom kunde han dock ansluta till Tiffon fullt ut och tillsammans med sin hustru började de utveckla företaget. 1919 tog paret officiellt över Tiffon och namnet Braastad blev en växande del av cognacsvärlden.

Familjeföretaget

Edith och Sverre Braastad fick åtta barn. Familjen blev på olika sätt en del av cognacsindustrin. Flera av barnen kom att arbeta för såväl familjeföretaget som andra producenter, medlemmar från familjen Braastad fanns exempelvis i ledningen för Delamain, Courvoisier, Salignac och Bisquit.

I dag drivs cognacshuset Tiffon av Sverres och Ediths barnbarn. Man har egna vingårdar där man odlar vin på cirka 40 hektar, men köper också vin från kontrakterade gårdar. Årligen destilleras omkring 6,2 miljoner liter vin och man säljer närmare 1,5 miljoner flaskor. I lagerhusen bredvid Charente-floden ligger cirka 15 000 fat med cognac, många fyllda av Sverre Braastad själv.

En norsk kärlekshistoria

Kärlekshistorien mellan Edith och Sverre resulterade också i en kärlekshistoria mellan cognac och Norge. Braastad bidrog till att göra cognac synnerligen populärt i Norge där cognacsförsäljningen är mer än fyra gånger så stor som den svenska och per konsument räknat nästan tio gånger högre än konsumtionen i de flesta europeiska länder inklusive Frankrike.

Produkter från Braastad Cognac

Inspiration