Lepanto Solera Gran Reserva 12 Anos

en flaska brand 12 ye lepanto

Lepanto Solera Gran Reserva 12 Anos

Lepanto Solera Gran Reserva visar upp hur elegant en äkta Brandy de Jerez kan vara, gjord på 100% palomino fino och destillerad i Jerez. Avnjutes med fördel i ett vinglas som en digestif efter middagen.

Färgen är medelmörk mahogny. Doften är kraftig, men elegant med inslag av torkad frukt, rostad mandel och fat. Smaken är fruktig med toner av dadlar, torkad aprikos och vanlijsötma från faten. Eftersmaken är lång, komplex och intensiv, med toner av brödighet och citrus.

Betyg (4 röster)
4.5
0 Kommentarer
Skriv ut
Art. nr.
59801
Storlek
70 cl
Alkohol
36 %
Land/Område
Spanien
Typ
Brandy
Producent
González Byass

Lepanto är en helt unik produkt, då det är den enda Brandy de Jerez som uteslutande görs på palomino fino-druvor som odlats i Jerez. Endast den bästa musten från första pressningen – mosto yema – används för att göra basvinet. Basvinet destilleras sedan två gånger i klassiska enkelpannor (lokalt kallade Charentais, då det är samma typ som man använder i Charentais i Frankrike för destillation av cognac) i Gonzalez Byass källare Los Arcos . Förutom att vara den enda brandy som görs uteslutande på druvor från Jerez, är Lepanto desutom den enda som dessutom destilleras i Jerez.

Lepanto Solera Gran Reserva lagras först nio år på fat som tidigare använts för lagring av Gonzalez Byass ikoniska fino sherry Tio Pepe. Den eleganta, brödiga tonen med inslag av citrus och mandel från Tio Pepe finns som en subtil ton i botten på smakpaletten hos Lepanto Gran Reserva, under tonerna av torkad frukt och knäckighet från fatlagring. Efter de nio åren på Tio pepe-fat avslutas sedan lagringen med tre år på fat som tidigare använts för lagring av den 30-åriga oloroson Matusalem. Lepanto Solera Gran Reserva lagras enligt solera-systemet, där den nydestillerade spriten successivt blandas in med den äldre spriten, detta alltså under totalt 12 års lagring.

Brandy (fatlagrad sprit gjord på destillerat vin) görs i många olika regioner i Spanien. Den högsta kvaliteten hittar vi hos Brandy de Jerez, från Jerez vid atlantkusten i allra sydligast Spanien. Här – där de heta vindarna från Sahara balanseras av det svalkande inflytandet från Atlanten – är förutsättningarna för fatlagring av brandy som allra bäst. Brandyn lagras på 600-liters ekfat i lagringskällare med tjocka väggar, som jämnar ut temperaturen under året. Källargolven har dessutom ett tjockt lager av sand, som vattnas varje morgon på sommaren och därigenom hjälper till att sänka temperaturen.

Brandy de Jerez är en stor produkt i Spanien och på export, och det finns mängder av kända tillverkare i Jerez med stora lagringskällare. Det är dock bara lagringen som sker i Jerez - nästan all Brandy de Jerez görs på vin från druvor som odlats 50 mil från Jerez, i La Mancha i centrala Spanien. Det här också här som nästan all Brandy de Jerez destilleras till sprit. Det finns dock ett lysande undantag – Lepanto från Gonzalez Byass.

Kommentarer

Gonzalez-Byass grundades i Jerez redan 1835, och är i dag ett familjeföretag som drivs av femte generationen av samma familj. De är den ledande producenten av sherry och lyckas på ett unikt sätt kombinera sin storlek med en mycket hög kvalitet på alla sina viner. En stor del av förklaringen till denna höga kvalitet är att de har producerat sherry sedan 1835, och de har mer än 70.000 fat vin i sina källare. En del av dessa fat innehåller vin som till och med producerades innan Gonzalez-Byass grundades! Tio Pepe Fino, deras mest kända vin, exporteras till mer än 120 länder världen över.