Lepanto Solera Gran Reserva Pedro Ximenez

en flaska brandy jerez lepanto

Lepanto Solera Gran Reserva Pedro Ximenez

Lepanto Solera Gran Reserva PX är en kraftfull äkta Brandy de Jerez, gjord på 100% palomino fino och destillerad i Jerez. Avnjutes med fördel i ett vinglas som en digestif efter middagen.

Färgen är mörk mahogny. Doften är kraftig, med tydligt inslag av russin, dadlar, torkad frukt och fat. Smaken är fruktig, med lätt sötma och toner av russin, vanilj och mörk choklad. Eftersmaken är lång och intensiv, med vaniljtoner från faten och inslag av russin och dadlar.

Betyg (1 röst)
5
0 Kommentarer
Skriv ut
Art. nr.
59800
Storlek
70 cl
Alkohol
36 %
Land/Område
Spanien
Typ
Brandy
Producent
González Byass

Lepanto är en helt unik produkt, då det är den enda Brandy de Jerez som uteslutande görs på palomino fino-druvor som odlats i Jerez. Endast den bästa musten från första pressningen – mosto yema – används för att göra basvinet. Basvinet destilleras sedan två gånger i klassiska enkelpannor (lokalt kallade Charentais, då det är samma typ som man använder i Charentais i Frankrike för destillation av cognac) i Gonzalez Byass källare Los Arcos . Förutom att vara den enda brandy som görs uteslutande på druvor från Jerez, är Lepanto desutom den enda som dessutom destilleras i Jerez.

Lepanto Solera Gran Reserva PX lagras först tolv år på fat som tidigare använts för lagring av Gonzalez Byass ikoniska fino sherry Tio Pepe. Den eleganta, brödiga tonen och inslagen av rostad mandel från Tio Pepe kan anas i botten på smakpaletten hos Lepanto PX Gran Reserva, under tonerna av torkad frukt och knäckighet från lagringen på Pedro Ximenez-fat. Efter de tolv åren på Tio pepe-fat avslutas sedan lagringen med tre år på fat som tidigare använts för lagring av den 30-åriga PX-sherryn Nóe. Lepanto PX Solera Gran Reserva lagras enligt solera-systemet, där den nydestillerade spriten successivt blandas in med den äldre spriten, detta alltså under totalt 15 års lagring.

Brandy (fatlagrad sprit gjord på destillerat vin) görs i många olika regioner i Spanien. Den högsta kvaliteten hittar vi hos Brandy de Jerez, från Jerez vid atlantkusten i allra sydligast Spanien. Här – där de heta vindarna från Sahara balanseras av det svalkande inflytandet från Atlanten – är förutsättningarna för fatlagring av brandy som allra bäst. Brandyn lagras på 600-liters ekfat i lagringskällare med tjocka väggar, som jämnar ut temperaturen under året. Källargolven har dessutom ett tjockt lager av sand, som vattnas varje morgon på sommaren och därigenom hjälper till att sänka temperaturen.

Brandy de Jerez är en stor produkt i Spanien och på export, och det finns mängder av kända tillverkare i Jerez med stora lagringskällare. Det är dock bara lagringen som sker i Jerez - nästan all Brandy de Jerez görs på vin från druvor som odlats 50 mil från Jerez, i La Mancha i centrala Spanien. Det här också här som nästan all Brandy de Jerez destilleras till sprit. Det finns dock ett lysande undantag – Lepanto från Gonzalez Byass.

Kommentarer

Gonzalez-Byass grundades i Jerez redan 1835, och är i dag ett familjeföretag som drivs av femte generationen av samma familj. De är den ledande producenten av sherry och lyckas på ett unikt sätt kombinera sin storlek med en mycket hög kvalitet på alla sina viner. En stor del av förklaringen till denna höga kvalitet är att de har producerat sherry sedan 1835, och de har mer än 70.000 fat vin i sina källare. En del av dessa fat innehåller vin som till och med producerades innan Gonzalez-Byass grundades! Tio Pepe Fino, deras mest kända vin, exporteras till mer än 120 länder världen över.