Lepanto är en helt unik produkt, då det är den enda Brandy de Jerez som uteslutande görs på palomino fino-druvor som odlats i Jerez. Endast den bästa musten från första pressningen – mosto yema – används för att göra basvinet. Basvinet destilleras sedan två gånger i klassiska enkelpannor (lokalt kallade Charentais, då det är samma typ som man använder i Charentais i Frankrike för destillation av cognac) i Gonzalez Byass källare Los Arcos . Förutom att vara den enda brandy som görs uteslutande på druvor från Jerez, är Lepanto desutom den enda som dessutom destilleras i Jerez.
Lepanto Solera Gran Reserva PX lagras först tolv år på fat som tidigare använts för lagring av Gonzalez Byass ikoniska fino sherry Tio Pepe. Den eleganta, brödiga tonen och inslagen av rostad mandel från Tio Pepe kan anas i botten på smakpaletten hos Lepanto PX Gran Reserva, under tonerna av torkad frukt och knäckighet från lagringen på Pedro Ximenez-fat. Efter de tolv åren på Tio pepe-fat avslutas sedan lagringen med tre år på fat som tidigare använts för lagring av den 30-åriga PX-sherryn Nóe. Lepanto PX Solera Gran Reserva lagras enligt solera-systemet, där den nydestillerade spriten successivt blandas in med den äldre spriten, detta alltså under totalt 15 års lagring.
Brandy (fatlagrad sprit gjord på destillerat vin) görs i många olika regioner i Spanien. Den högsta kvaliteten hittar vi hos Brandy de Jerez, från Jerez vid atlantkusten i allra sydligast Spanien. Här – där de heta vindarna från Sahara balanseras av det svalkande inflytandet från Atlanten – är förutsättningarna för fatlagring av brandy som allra bäst. Brandyn lagras på 600-liters ekfat i lagringskällare med tjocka väggar, som jämnar ut temperaturen under året. Källargolven har dessutom ett tjockt lager av sand, som vattnas varje morgon på sommaren och därigenom hjälper till att sänka temperaturen.
Brandy de Jerez är en stor produkt i Spanien och på export, och det finns mängder av kända tillverkare i Jerez med stora lagringskällare. Det är dock bara lagringen som sker i Jerez - nästan all Brandy de Jerez görs på vin från druvor som odlats 50 mil från Jerez, i La Mancha i centrala Spanien. Det här också här som nästan all Brandy de Jerez destilleras till sprit. Det finns dock ett lysande undantag – Lepanto från Gonzalez Byass.
Kommentarer