Fakta
- Ingredienser Ekfatslagrat vindestillat, sött muskatvin, rosenblad och kryddor
Gott att veta
Metaxa är närmast en del av den grekiska folksjälen, lika betydelsefull som oliver och fetaost. Metaxa görs i huvudsak av druvsprit från de fyra druvsorterna black corinth, rhoditis, savatiano, och sultanina som odlats på olika håll i Grekland eller Turkiet. Vinet destilleras till brandy och lagras sedan på fransk limousine-ek. Före buteljeringen blandas brandyn med ekfatslagrat muskatvin, främst från öarna Samos eller Limnos. Muskatvinet lagras i regel en längre tid för det ska nå en viss oxidation. Dessutom smaksätts blandningen med en hemlig essens som görs av Medelhavskryddor och rosenblad som får dra i vatten. Metaxa är inte en produkt utan flera där olika antal stjärnor anger karaktären. Stjärnorna kan syfta på ålder eller på antalet spritsorter som ingår i blandningen. Brandyn som används destilleras av soltorkade druvor eller köps in i bulk från Italien eller Spanien. Rosenbladen är en viktig ingrediens, de kommer från Centifolia-rosor, så kallade hundrabladsrosor, eller målarnas ros eftersom den tätbladiga blomman är så vanlig inom konsten. Efter blandningen lagras Metaxan på ekfat under minst två år, men ofta längre. I samband med buteljeringen balanseras smaken med olagrat muskatvin. De tolv stjärnorna på Metaxa 12 Stars anger att de ingående destillaten har tillbringat minst tolv år på Limousinefat.
Kort om Metaxa
Metaxa grundades 1888 i Pireus av Spyros Metaxa. Han kom från en familj med sidenhandlare och reste över hela världen för att marknadsföra familjens tyger. Under sina resor kom han i kontakt med olika kulturer och dess spritsorter. Som den entreprenör han var insåg han att den grekiska marknaden behövde en egen sprit som inte var så finklig och rå som den som fanns att köpa. 1885 investerade han 100 000 drachmer i ett gammalt destilleri i Pireus. Det var ett stort risktagande och de flesta omkring honom tyckte att hans vilda idéer var väl riskabla. Det tog Spyros Metaxa tre år att färdigställa destilleriet och receptet. Under arbetet med byggnationen sägs han ha funnit en gammalt grekisk medaljong med en bild av Salamina-krigare från krigen med perserna på 500-talet före Kristus. Han såg fyndet som ett tecken och lät krigaren bli symbolen för Metaxa. 1888 var allting klart och Metaxa började serveras på de lokala krogarna. Snart var drycken vida känd, den spreds från Pireaus ut i världen. Redan år 1900 började den exporteras till USA och tio år senare var Metaxa etablerad i stora delar av världen. År 2000 förvärvades Metaxa av franska storbolaget Remy Cointreau.
- Från början kallades spriten Metaxa Cognac, men namnet förbjöds av ursprungslagarna
- Metaxa exporteras till bortemot 50 länder
- 1968 flyttades destilleriet från Pireus till den nuvarande anläggningen i Kifisia
- Constantinos Raptis är den blott femte masterblendern i företagets historia
- Metaxa buteljeras ofta i en flaska som inspirerats av grekiska antika amforor
- Rémy Cointreau Group är ett av världens största dryckesbolag med en portfölj som innehåller flera av de mest kända varumärkena som Rémy Martin, Cointreau, Passoã, St-Rémy och Bruichladdich whisky.
Kommentarer