Metaxa 12 Stars

Nyhet
en flaska metaxa 12 stars

Metaxa 12 Stars

Metaxa är i första hand en dryck som kännetecknas av ett snart 140-årigt hantverk. Den är tänkt att drickas som den är eller med en isbit en varm sommardag. Metaxa är mycket användbar i en lång rad drinkar med grekisk touch, som till exempel ”Greek Mojito” eller en Spritz med Aperol och Grape tonic. 12 stars är den buteljering i Metaxas range som blandas av det äldsta vindestillatet, inget yngre än 12 år, vilket ger en rund och mjuk smakbild med stor komplexitet.

Metaxa 12 Stars har en djup bärnstensfärg som skimrar i guldbrunt. I doften möter apelsinskal, nymalda kaffebönor, choklad och rostad ek. Smaken är komplex med torkade frukter, citrus, toffee, vanilj och en varm kryddighet i en elegant blommig ton. Eftersmaken är lång och aromatisk med apelsinzest och örtkryddor.

Passar till

Betyg (2 röster)
5
0 Kommentarer
Skriv ut
Art. nr.
51940
Storlek
70 cl
Alkohol
40 %
Land/Område
Grekland
Passande mat
Aperitif
Typ
Brandy
Övrigt
Nyheter
Producent
Metaxa

Fakta

  • Ingredienser Ekfatslagrat vindestillat, sött muskatvin, rosenblad och kryddor

Gott att veta

Metaxa är närmast en del av den grekiska folksjälen, lika betydelsefull som oliver och fetaost. Metaxa görs i huvudsak av druvsprit från de fyra druvsorterna black corinth, rhoditis, savatiano, och sultanina som odlats på olika håll i Grekland eller Turkiet. Vinet destilleras till brandy och lagras sedan på fransk limousine-ek. Före buteljeringen blandas brandyn med ekfatslagrat muskatvin, främst från öarna Samos eller Limnos. Muskatvinet lagras i regel en längre tid för det ska nå en viss oxidation. Dessutom smaksätts blandningen med en hemlig essens som görs av Medelhavskryddor och rosenblad som får dra i vatten. Metaxa är inte en produkt utan flera där olika antal stjärnor anger karaktären. Stjärnorna kan syfta på ålder eller på antalet spritsorter som ingår i blandningen. Brandyn som används destilleras av soltorkade druvor eller köps in i bulk från Italien eller Spanien. Rosenbladen är en viktig ingrediens, de kommer från Centifolia-rosor, så kallade hundrabladsrosor, eller målarnas ros eftersom den tätbladiga blomman är så vanlig inom konsten. Efter blandningen lagras Metaxan på ekfat under minst två år, men ofta längre. I samband med buteljeringen balanseras smaken med olagrat muskatvin. De tolv stjärnorna på Metaxa 12 Stars anger att de ingående destillaten har tillbringat minst tolv år på Limousinefat.

Kort om Metaxa

Metaxa grundades 1888 i Pireus av Spyros Metaxa. Han kom från en familj med sidenhandlare och reste över hela världen för att marknadsföra familjens tyger. Under sina resor kom han i kontakt med olika kulturer och dess spritsorter. Som den entreprenör han var insåg han att den grekiska marknaden behövde en egen sprit som inte var så finklig och rå som den som fanns att köpa. 1885 investerade han 100 000 drachmer i ett gammalt destilleri i Pireus. Det var ett stort risktagande och de flesta omkring honom tyckte att hans vilda idéer var väl riskabla. Det tog Spyros Metaxa tre år att färdigställa destilleriet och receptet. Under arbetet med byggnationen sägs han ha funnit en gammalt grekisk medaljong med en bild av Salamina-krigare från krigen med perserna på 500-talet före Kristus. Han såg fyndet som ett tecken och lät krigaren bli symbolen för Metaxa. 1888 var allting klart och Metaxa började serveras på de lokala krogarna. Snart var drycken vida känd, den spreds från Pireaus ut i världen. Redan år 1900 började den exporteras till USA och tio år senare var Metaxa etablerad i stora delar av världen. År 2000 förvärvades Metaxa av franska storbolaget Remy Cointreau.

  • Från början kallades spriten Metaxa Cognac, men namnet förbjöds av ursprungslagarna
  • Metaxa exporteras till bortemot 50 länder
  • 1968 flyttades destilleriet från Pireus till den nuvarande anläggningen i Kifisia
  • Constantinos Raptis är den blott femte masterblendern i företagets historia
  • Metaxa buteljeras ofta i en flaska som inspirerats av grekiska antika amforor
  • Rémy Cointreau Group är ett av världens största dryckesbolag med en portfölj som innehåller flera av de mest kända varumärkena som Rémy Martin, Cointreau, Passoã, St-Rémy och Bruichladdich whisky.

 

 

 

 

 

 

 

 

Kommentarer

Producent Metaxa

Metaxa***** är en gulbrun, druvig och kryddig brandy med toner av vanilj, vitpeppar och läder. Detta ekfatslagrade vin kryddat med rosenblad och örter har en lätt bitterhet som blandas med söta toner och en behaglig touch av apelsinskal, ek och en lång nötighet. Den ingående brandyn har mognat i fem år på sina ekfat.

Redan de gamla grekerna gjorde Metaxa, åtminstone om man med gammal menar affärsmannen och entreprenören Spyros Metaxa som 1888 var den första i Grekland som började destillera brandy. För att få sin sprit mer harmonisk kom han på att blanda den med vin och örter. Tack vare vetgirighet och smakfull nyfikenhet gjorde han i och med detta familjen Metaxas namn odödligt.

Det var i Pireus, i Atens hamnkvarter, som Spyrus Metaxa och hans bröder började experimentera med att utveckla en helt ny spritsort. Snart spred sig ryktet om bröderna Metaxa bland 1800-talets mondäna atenare och det nya grekiska vindestillatet fick ett stort genomslag. 100 år senare har Metaxa vuxit sig djupt in i den grekiska folksjälen. Metaxa och Grekland är lika oskiljaktiga som oliver och fetaost.

Metaxa tillverkas i en unik process på precis samma sätt i dag som för 125 år sedan. I huvudsak används de fyra druvsorterna black corinth, rhoditis, savatiano, och sultanina. Vinet från dessa druvor odlas i olika delar av Grekland och Turkiet. Det destilleras till brandy och lagras sedan på limousine-ek i upp till 15 år, ibland ännu längre. Efter lagringen blandas brandyn med ekfatslagrat sött muscatvin från öarna Samos eller Limnos. Dessutom med stora mängder rosenblad som fått dra i vatten, och kryddor enligt ett topphemligt familjerecept. Slutligen balanseras Metaxan med olagrat muskatvin.

 

Metaxa blev snart modedrycken i det mondäna Aten och ryktet om den rara drycken började spridas över världen. När den första fabriken byggdes hittades ett gammalt antikt mynt med ett präglat grekiskt krigsskepp, den bilden pryder numera Metaxas etikett.

Mer om Metaxa

Produkter från Metaxa

Inspiration