St-Rémy XO

en flaska st remy

St-Rémy XO

XO är en åldersbetäckning som används för cognac och brandy. En XO-klassificering vittnar om en anspråksfull ålder, enligt lag visserligen endast 6,5 år, men man brukar tala om en verklig ålder för XO på mellan 12 och 35 år, vilket är mer än dubbelt så lång lagringstid som VSOP.

Doft: Doft av mogenhet, elegant ek och vanilj, frukt och honung
Smak: Elegant och kryddig med lång eftersmak. Intensiv och aromatisk, finstämda ektoner, vanilj, ingefärsbröd, kanderade aprikoser, dadlar, fikon och mandel

Betyg (21 röster)
3.5
Skriv ut
Art. nr.
55000
Storlek
70 cl
Alkohol
40 %
Land/Område
Frankrike
Typ
Brandy
Producent
St-Rémy Authentic

St-Rémy

Få destilleribolag har en lika anrik historia som Rémy. Redan 1724 började Paul Emile Rémy Martin destillera de druvor han odlade tillsammans med sin far utanför Cognac, fyra generationer senare ödelade vinlusen familjens marker. Då sökte sig den unge Paul Emile Rémy Martin II till andra druvsorter från andra regioner som ännu inte drabbats. Han lät bygga ett destilleri i den lilla staden Machecoul i Loiredalen och började tillverka brandy – St Rémy XO är en del av denna långa historia.

Brandyn som Paul Emile Rémy Martin II tillverkade blev nästan omedelbart berömd och började säljas över hela landet. Så sakteliga kom den också att ta plats på krogar i Storbritannien, Tyskland och andra länder. I dag är St-Rémy världens mest säljande brandy.

År 2016, efter ett par decennier som lärling under den legendariska Martion Pain, var Cécile Roudaut redo att kliva in i rollen som Master Blender hos Rémy. Cécile Roudaut arbetar ofta med eklagrad eau-de-vie i olika åldrar, oftast lagrad på små fat med hög rostningsgrad. St-Rémy XO lanserades 1990 och har sedan dess vunnit åtskilliga internationella utmärkelser. Druvorna kommer från välkända vingårdar i Bourgogne, Champagne, Rhônedalen, Languedoc Roussillon, Loiredalen, Bordeaux and Beaujolais. Brandyn har sedan fått mogna på små franska ekfat under många år innan Cécile Roudaut valt att använda dem i sitt recept.

Korta fakta

Destilleri: Machecoul, utanför Nantes
Destillering: Kopparkolonn
Ålder: minst 6,5 år
Fattyp: Små mediumrostade franska ekfat
Första utgåva 1990

  • Brandy är per definition destillerat vin, eftersom brandy inte har en ursprungsbeteckning som cognac och armagnac kan brandy göras överallt i världen
  • I Europa görs Brandy nästan uteslutande på druvor. I USA på allt utom spannmål
  • St-Rémy XO är toppsäljande Brandy på fem kontinenter
  • Rémy Cointreau äger numera flera berömda varumärken som Metaxa, Mount Gay Rum, Bruichladdich och Westland whisky med flera.
  • St-Rémy är en av världens mest prisbelönade brandysorter

För vem

St Rémy XO är en elegant och storlagen brandy i ett angenämt prisläge. Den kan njutas som den är, gärna med is, eller användas i drinkar där brandy, eller för all del cognac ingår, som i Sidecar, Old fashioned eller i Sazerac. St Rémy XO förenar fruktig och ung eau-de-vie med komplexiteten hos exklusivt och gammalt druvdestillat.

Om St-Rémy

Paul Emile Rémy Martin var en av de allra första som förstod fördelarna med lagra sin eau-de-vie på ekfat. Han byggde upp ett av sin tids allra största lager av mognande cognac. 1770 hade Paul Emile blivit förmögen. Han stod på toppen av sin bana och skulle dra sig tillbaka. Detta år omkom hans son i en tragisk olycka. Händelsen tvingade honom att driva företaget i ytterligare 15 år, innan sonsonen var redo att ta över. Företaget ärvdes på fädernet till dess den unge Paul Rémy Martin tog över. Han ärvde en blomstrande verksamhet och arvslotten var minst sagt betydande. Paul Rémy var inte sen att sätta sprätt på pengar. Han renoverade familjens slott grandiost och blev snart känd för ett överdådigt och vidlyftigt leverne. Men katastrofen stod för dörren. Vinlusen hade börjat sprida sig i Frankrike. Rémy Martin klarade sig länge tack vare stora lager. Men 1910 rasade allt samman. Banken krävde tillbaka ett lån och affärsmannen André Renaud köpte in sig i bolaget. Renaud visade sig vara mycket skicklig och tog snart över ledningen. 1924 köpte han ut änkan Rémy och tog full kontroll över verksamheten. 1965 efterträddes han av sin svärson André Hériard-Dubreuil som i sin tur skolade in sina barn till de ledande befattningarna. 1988 kom dottern Dominique in i företaget. 2008 rankade magasinet Fortune henne som en av världens mest inflytelserika affärskvinnor. 1990 förvärvade Rémy Martin den anrika likörproducenten Cointreau och man ombildade bolaget till Rémy Cointreau. Rémy Cointreau är i dag en av de verkligt stora jättarna i dryckesvärlden med en lång rad världskända varumärken i portföljen.

 

St-Rémy räknas till världens främsta producenter av brandy, kanske rent av den allra främsta. Den ledande amerikanske dryckesrecensenten Paul Pacult rankar St-Remy Autentic VSOP i World Spirits International som världens mest förnämsta brandy och tilldelar den för en brandy unikt höga 92 poäng.

St-Rémy kommer från byn Machecoul i Loiredalen i Frankrike där ett litet destilleri grundades 1886. Nästan omedelbart blev destilleriet etablerat och produkterna såldes framgångsrikt över hela landet. 1917 lanserades Fine St-Rémy och den internationella succén påbörjades, trots depressionsår och orostider i världen blev den svarta flaskan en stor exportsuccé. 1980 bytte varumärket namn till Napoleon VSOP och de internationella framgångarna ökade än mer. I början av 2000-talet valde man att fokusera på det ursprungliga och adderade namnet Autentic. I dag är St-Rémy Autentic världens mest prisbelönta och mest säljande brandy.

Produkter från St-Rémy Authentic

Inspiration