Calvados
Konsten att destillera äppelcider till äppelbrännvin blev var mans kunskap i Normandie i början av 1500-talet. I Normandie odlades äpplen sedan urminnes tider och äppelbrännvin blev snart en populär lantlig folkdryck, och så småningom också en inkomstkälla för traktens bönder. När vinlusen gjorde rent hus med de franska vingårdarna på 1860-talet spred sig bruket att dricka calvados över hela Frankrike, och i alla samhällsklasser. Enligt legenden har calvados fått sitt namn efter ett spanskt krigsskepp som gick på grund utanför Normandie på 1600-talet. Fransmännen plundrade lasten och skålade för ”San el Salvador” som var skeppets namn. Enligt de franska mycket strikta appellationslagarna får calvados endast produceras i Normandie, där den mest restriktiva appellationen, Pays d’Auge, föreskriver dubbeldestillering i kopparpanna och lokalt odlade äpplen. Omkring 100 äppelsorter används i cider/calvadosproduktionen, de ska dock inte förväxlas med våra matäpplen utan är vanligen av mycket bittrare slag.
Är du intresserad av att veta mer ingående om calvados? Då kan vi rekommendera att du kikar igenom vår stora guide om Calvados för allt matnyttigt gällande denna franska delikatess.