Fakta
- Destillation Enkelpanna, Potstill
- Råvara 100 % Äpplen
- Fat Franska ekfat, ett års slutlagring på romfat som innehållit Martinique-rom, Agricole
Smaknot
Père Magliore Rhum Cask Finish har en ljus bärnstensfärg med en rund och fruktig doft som domineras avmogna äpplen och söt äppelcider. Romfaten bidrar med exotiska toner, torkad frukt, vanilj och en behaglig kryddighet. I smaken är äppeltonerna framträdande men där finns också ljung, torkade frukter, fikon, druvor och rostade hasselnötter. Balansen mellan den friska äppelsyran och romfatens sötma ger en mjuk och behaglig munkänsla. Eftersmaken är lång och värmande, med kvardröjande äppelsötma, vanilj och en elegant romton som långsamt klingar av.
Gott att veta
Att lagra calvados på romfat är mycket unikt. De söta romtonerna förstärker äppelsmakerna och ger Père Magliore Rhum Cask finish en inbjudande ciderlik smak. Rommen är en Agricole från Martinique. Agricole är en fransk romstil. Sådan rom måste tillverkas av färskpressad sockerrörssaft av lokalt odlade sockerrör. Martinique är en karibisk ö där romproduktionen är mycket respekterad. Martinique är tillsammans med Guadeloupe de öar som har det mest långtgående regelverket kring sin romtillverkning. Det beror på att öarna är franska departement – närmast att jämföra med våra län – och lyder därmed under fransk lag. Öarna har samma ställning som departementen i Frankrike och har representation i det franska parlamentet.
Normandies nationaldryck
Calvados har ursprungsskydd inom EU och får bara tillverkas i Normandie i nordöstra Frankrike. Normandie har i mångt och mycket en egen kultur, starkt präglat av kopplingen till nordmännen och influenser från vikingatiden. Många talar normandiska, ett eget språk som har bevarat många fornnordiska låneord. Mat- och dryckeskultur är också normandisk. Sedan 1600-talet är calvados en närmast en nationaldryck, lika omhuldad som Normandies Camembert-ost. Det finns knappast en enda restaurang eller uteservering som inte serverar calvados, och många krögare tillverkar sin egen.
Regelverket
Calvados är indelat i tre appellationer där Calvados Pays d’Auge är den främsta och mest reglerade. Destilleriet Sainte-Foy-de Mongomery som gör Père Magliore ligger i Pays d’Auge där regelverket kräver att den jästa cidern måste destilleras två gånger i klassisk kopparpanna. Därefter måste spriten lagras under minst två år på ekfat. Odlingsområdet är geografiskt begränsat och det finns även regler kring vilka äpplen som ska användas.
Kort om Père Magliore
Père Magliore är ett mycket anrikt calvadosmärke. Det har sitt ursprung i det tidiga 1800-talet då Dominque Magliore, eller ”lilla pappa”, som han kallades, (Père på franska), drev ett värdshus i Pont-l'Évêque i hjärtat av Pays d’Auge. I värdshusets trädgård växte vildapel som vars frukter han jäste till cider och destillerade. Ryktet om hans välsmakande calvados spreds snart och folk från när och fjärran besökte värdshuset för att få köpa.
Vinlusen och marknadsföring
År 1821 grundade Dominque Magliore tillsammans med några vänner ett företag och började tillverka calvados mer kommersiellt. När vinlusen slog till med full kraft i de franska vingårdarna fick calvados ett folkligt genombrott på krogar och restauranger långt utanför Normandie.
Père Magliore blev runt sekelskiftet den mest sålda calvadosen i Frankrike. Under 1900-talets första hälft började Père Magliore exporteras. Ägarfamiljen Bizouard investerade massivt i marknadsföring och Père Magliore syntes överallt, på bussar, flygplan, biografer, i teaterprogram, i samband med idrottsevenemang och till och med på franska stridspiloters bombflygplan.
- Sedan 2007 ägs Pére Magliore av Spirit France. Ett privat bolag med säte i Reux i Normandie. Företaget har omkring en tredjedel av världens calvadosmarknad.
- Père Magliore har ägts av flera företag bland annat champagnehuset Veuve Clicquot
- Calvados är en del av folksjälen i Normandie
- Père Magliore exporteras till fler än 80 länder
- Calvados görs av ett stort antal äppelsorter, mestadels bittra och sura
Kommentarer