Fakta
- Ålder VSOP = > 4,5 år
- Fat Franska ekfat, slutlagrad på rökiga whiskyfat
Gott att veta
Det pågår en diskussion bland franska calvadosproducenter om de strikta appellationslagarna för calvados. Producentföreningen menar att lagarna borde mildras och att nuvarande lagtext begränsar innovation och nytänkande. Bland annat måste de ekfat som används för att lagra calvados komma från skogar i Frankrike. Om en calvados lagras på fat som tidigare innehållit rom eller whisky upphör den att vara calvados och klassificeras istället som Eau du Vie de Cidre. Père Magliore VSOP Smoky Islay Cask Finish har blandats av calvados i olika åldrar där ingen är yngre än 4,5 år, därefter har den slutlagrats under ett antal månader på Islayfat.
Calvados och cider har i långa tider tillskrivits undergörande medicinska egenskaper. Under 1700-talet ordinerade franska läkare calvados för att bota alltifrån benbrott till alkoholism. Calvados får enligt de franska appellationslagarna bara tillverkas i ett geografiskt begränsat område i Normandie som kallas Calvados, den allra främsta calvadosen görs i underregionen Pays d’Auge där appellationslagarna är än mer strikta.
Normandie har ett kustnära närmast brittiskt klimat med milda, fuktiga vintrar och svala somrar. I de kalkrika lerjordarna och det fuktiga klimatet är vinodling ofta problematiskt, men för äppelodling är det perfekta förutsättningar. Överallt i Calvados ser man äppellundar och i området finns fler än 300 calvadosproducenter.
Kort om Père Magliore Spirit France Diffusion
Dominique Magliore drev ett gästgiveri i Normandie under 1800-talets första decennier. Han var vida känd för sin calvados och ansågs servera en äppelsprit bättre än någon annans. 1821 grundades familjeföretaget Père Magliore, som började sälja calvados enligt Magliores recept. Affärerna gick bra och ryktet spreds allt mer. När vinlusen ödelade den franska vin- och cognacsproduktionen blev calvados räddningen. Pére Magliore nådde då allt större marknader och redan vid 1900-talets början var varumärket det mest säljande i Frankrike. Under 1900-talets första hälft blev Père Magliore oerhört populärt tack vare ägarfamiljen Bizouard som investerade stort i marknadsföring. Man såg Père Magliore överallt, på bussar, flygplan, biografer, teatrar och till och med på franska stridspiloters bombflygplan. Pére Magliore förblev familjeägt fram till 1968 då det världsberömda champagnehuset Veuve Clicquot förvärvade märket. Sedan 2007 ägs Pére Magliore av Spirit France, som är en fransk företagsgrupp som specialiserat sig på calvados och armagnac. Spirit France har sitt säte i Reux i Normandie, man har idag omkring en tredjedel av världens calvadosmarknad. Sprit France är världsledande och exporterar till fler än 80 länder.
- Det äldsta beviset på calvadostillverkning är från 1541 Namnet är omtvistat. Enligt den föga sannolika legenden kommer det från ett spanskt krigsskepp El Calvador som förliste utanför Normandie, normanderna blev överlyckliga och skålade med sitt äppelbrännvin
- Det finns två geografiska appellationer inom den övergripande Calvados: den högst klassade Pays d’Auge samt Calvados Domfrontais där minst 30 procent av musten måste vara päron
- Spirit France har utöver Père Magliore calvadosmärken som Boulard och Lecompte samt armagnacerna Maison Janneau och Lemarque
- För att producera en flaska calvados krävs cirka 20 kilo äpplen
- Den mycket torra och sträva cidern lagras i regel på glasflaskor under minst ett år innan den destilleras
Kommentarer