Père Magloire 12 YO

en flaska calvados pere magloire

Père Magloire 12 YO

Père Magloire 12 yo är en högklassig calvados som serveras på bättre barer och restauranger över hela världen. Den används på många sätt, både som drinkingrediens och som aperitif eller avec. I Frankrike är det vanligt att blanda med en torr cider och dricka som måltidsdryck eller som Le trou Normand, vilket ungefär betyder ”middagshålet”, det vill säga en liten calvados mitt under måltiden som anses ha undergörande effekter för matsmältningen.

Doften ger associationer till en fuktig jordkällare med äppelkorgar som står och eftermognar. Smaken är mångfacetterad med flera lager av frukter, citrus, päron, nötter, men även tyngre kryddigare inslag som läder, tobak och choklad ovanpå en livfull och bittersöt äppelmust.

Betyg (21 röster)
3
Skriv ut
Art. nr.
250
Storlek
50 cl
Alkohol
40 %
Land/Område
Frankrike
Typ
Calvados
Producent
Père Magloire

”Att njuta calvados är en av mänsklighetens stora skyldigheter” uttalandet tillskrivs Napoleon och även om den gamle krigarkejsaren blivit känd för cognac så stod hans håg till äppelbrännvinet från Normandie.

Napoleon hade aldrig själv förmånen att uppleva riktigt gammal calvados. Att långlagra på ekfat är en sentida produktutveckling. Att en calvados tillåts bli så gammal som tolv år hör till det mer ovanliga, oftast får det räcka med lagkravet på två år. I Normandie har det egentligen aldrig kunnat odlas vin i någon större omfattning. Det milda fuktiga klimatet och de kalkhaltiga lerjordarna visade sig istället vara optimalt för äpplen. På alla gårdar i distriktet har man sedan urminnes tider odlat äpplen och bryggt sin egen cider. När destillationskonsten spreds i Europa på 1500-talet var steget inte långt till att bränna cidern till calvados. Var namnet calvados kommer ifrån är omdiskuterat, den mest romantiska förklaringen är att ett spanskt krigsskepp som förliste utanför Normandies kust gav invånarna anledning att fira i sitt äppelbrännvin som sedan dess fick bära det spanska skeppets namn.

Att tillverka en högklassig calvados är en omfattande och tidsödande process. Det kan behövas fler än 100 olika äppelsorter för att lyckas balansera fruktighet, sötma och syra. Våra matäpplen duger inte, de flesta äppelsorter som ingår i en calvados är bittra. Den syrliga beskan blandas sedan upp med en mindre del söta äpplen. I Pay’s de Auge, som är det centrala och det främsta av de tre calvadosdistrikten gäller strikta produktionslagar. I dag finns ett tiotal stora calvadosproducenter och ett stort antal små. Det största och det mest ryktbara märket är Père Magloire. Till Père Magloire 12 yo används 100 procent äpplen från Normandie och under den långa lagringen ligger den uteslutande på franska ekfat.

Visste du att:

  • Calvados har destillerats i Normandie sedan 1500-talet
  • Calvadosen blev fransmännens ”livlina” när vinlusen förstörde vingårdarna under 1800-talets senare del.
  • För cider- och calvadostillverkningen odlas över 100 äppelsorter i Normandie, de allra flesta är bittra och ej att förväxla med våra matäpplen.
  • En god calvados förutsätter en omfattande blandning av ett stort antal äppelsorter med olika bitterhet och syra.
  • För att tillverka en flaska calvados går det åt 15–20 kilo äpplen.

Frankrikes spritdryckskultur är rik och varierad, men bland de mest anmärkningsvärda står Calvados i en särklass. Ursprungligen från Normandies region, är Calvados en destillerad äppelbrandy som bär på en gedigen historik.

Historien om Calvados började långt före vinets intrång i regionen. Äpplen har länge varit en stapelvara i Normandies jordbruk, och traditionen att tillverka cider av dessa är ännu äldre. Destillationen av cider för att producera Calvados blev en naturlig progression, och med tiden blev denna metod förfinad, vilket resulterade i den högkvalitativa spritdryck vi känner till idag.

Normandie är hem för över 200 unika äppelsorter, vilket skapar en sällsynt möjlighet att skapa en mångfacetterad och djupgående smakprofil i varje flaska Calvados. Denna komplexitet är möjlig tack vare den särskilda kombinationen av äpplen som används i destillationsprocessen.

Père Magloire, en av regionens mest framstående producenter, står som en bastion för traditionen och kvaliteten av Calvados-produktion. Sedan sin etablering har Père Magloire engagerat sig i att bibehålla de traditionella tillverkningsmetoderna samtidigt som man strävar efter ständig innovation. Varje flaska från deras destilleri är en avspegling av deras strävan efter perfektion och representerar Normandies rika arv.

När man uppskattar en välåldrad Calvados, bör man beakta den kunskap, expertis och tradition som ligger bakom varje droppe. Det är en dryck som förkroppsligar regionens anda och arv. Det är, i sin renaste form, essensen av Normandie.

PEREMAGLOIRE.COM

Produkter från Père Magloire

Inspiration