Fakta
- Ursprung Frankrike, Normandie, Calvados Pays d’Auge
- Destillation Enkelpanna, Potstill
- Råvara 100 % äpplen
- Ålder minst två år
- Fat Franska ekfat
Père Magloire Fine V.S. har en gyllengul bärnstensfärg med en frisk och tydlig äppeldoft, inslag av färskpressat äppelmos och söt cider. Doften har också subtila toner av vanilj och ek. Smaken är ung och fruktig med gröna, mogna äpplen, sötma och en lätt syrlighet med inslag av kanel och ingefära. Eklagringen rundar av upplevelsen och ger en mjuk struktur. Efter lite tid i glaset märks också nyanser av karamell och kryddnejlika. Eftersmaken är elegant och lång med nypressade äpplen och en behaglig värme som dröjer sig kvar.
Gott att veta
Calvados är ”nationaldrycken” i Normandie i nordvästra Frankrike. I städer som Rouen, Caen, Bayeux, eller superlyxiga kuststaden Deauville med sina casinon och hotell i bästa James Bond-miljö, finns inte en bistro eller restaurang som inte har ett stort utbud av calvados, eller till och med sin alldeles egentillverkade. Calvados i Normandie är lika mycket champagne som i Champagne.
AOC Calvados
Calvados delas in i tre appellationer: AOC Calvados är den största med omkring 400 producenter. AOC Calvados Pays d’Auge, anses vara den allra främsta, här måste den jästa cidern destilleras två gånger i en potstill av koppar som rymmer maximalt 3 000 liter och därefter lagras minst två år på ekfat. Odlingsområdet är begränsat och det finns även regler kring vilka äpplen som ska användas. I den tredje appellationen AOC Calvados Domfrontais görs den mest fruktiga calvadosen. Här måste calvadosen förutom äpplen innehålla minst 30 procent päron och får bara destilleras i kolonnpanna. Utöver dessa appellationer finns ytterligare nio underdistrikt som har rätt att använda benämningen calvados.
Bittra äpplen
Den allra bästa calvadosen görs på samma sätt som singelmaltwhisky. Man använder en stor mängd äppelsorter, fast mycket sällan sådana vi känner som matäpplen. Calvados tillverkas aldrig på en enda äppelsort, istället blandas bittra, sura och söta äpplen för att skapa en balanserad cider. Det är i blandningen av sorter som varje producent skapar sin egen stil. Processen börjar med att man jäser fram en cider, som sedan destilleras till eau du vie, som efter två år på ekfat blir en calvados.
Precis som andra destillat kan calvados lagras mycket länge. Det finns fortfarande calvados på marknaden som destillerats före andra världskriget. Fruktigheten tenderar att klinga av ju äldre calvadosen blir och destillatet blir mer och mer likt äldre eklagrad rom och whisky.
Kort om Père Magloire
Dominique Magloire var en fransk värdshusvärd som blev vida berömd för sin calvados vid mitten av 1800-talet. Han lär ha varit en mycket karismatisk och generös person som hade för vana att bjuda sina gäster på sin egen calvados. Snart kom folk från när och fjärran och ville köpa hans calvados. År 1821 grundade man därför familjeföretaget Debrise Dulac, en lokal familj med starkt koppling till Dominique Magloire.
Storsäljare
Under vinlusens härjningar försvann vin och cognac från marknaden och calvados fick ett enormt uppsving. I stort sett varenda gård i Normandie destillerade sina äpplen och marknaden var omättlig. Père Magloires calvados blev mycket eftertraktad, såväl krogar som presidenthus stod i kö för att få köpa. Runt sekelskiftet var Père Magloire den mest sålda calvadosen i Frankrike. Under 1900-talets första hälft började Père Magloire exporteras tack vare ägarfamiljen Bizouard som investerade stort i marknadsföring. Man såg Père Magloire överallt, på bussar, flygplan, biografer, teatrar och till och med på franska stridspiloters bombflygplan.
Spirit France
Ägarskapet har skiftat genom åren, Père Magloire har bland annat tillhört champagnehuset Veuve Clicquot. Sedan 2007 ägs Pére Magloire av Spirit France, som är en fransk företagsgrupp som specialiserat sig på calvados och armagnac. Spirit France har sitt säte i Reux i Normandie och svarar idag för omkring en tredjedel av världens calvadosmarknad.
- Sprit France exporterar till fler än 80 länder
- Spirit France har utöver Père Magloire calvadosmärken som Boulard och Lecompte samt armagnac som Maison Janneau och Lemarque
- Calvados är namnskyddat inom EU och får endast produceras i Normandie
- För att producera en flaska calvados krävs cirka 20 kilo äpplen
- Père Magloire betyder ”Lilla pappa Magloire”
- Den mycket torra och sträva cidern lagras i regel på glasflaskor under minst ett år innan den destilleras
Kommentarer