Père Magloire Fraternité

Nyhet
en flaska calvados från magloire

Père Magloire Fraternité

Fraternité (broderskap) är en calvados som manar till enhet och sammanhållning. Fraternité var utöver Liberté och égalité, den franska revolutionens stridsrop. Med Fraternité vädjade Père Magloire till sina landsmän att sluta sig samman mot covid när butiker och restauranger var stängda. Père Magloire lanserade därför calvadosen ett år än planerat och den gick bara att köpa via varumärkets webbsida. Fraternité är en calvados med ansenlig ålderoch en alldeles förträfflig calvados som passar perfekt som avec, till kaffet, eller bara att njuta som den är.

Père Magloire Fraternité har en djup mörkbrun färg. Doften är mild och rund med toner av vanilj, trä, choklad och en tydlig äpplighet. Smaken är rik och fyllig med fatkaraktär, röda, äpplen, ljung, plommon, druvor, rostade hasselnötter och mandel. Avslutningen är lång och komplex med inslag av äpplen och ek.

Betyg (1 röst)
5
0 Kommentarer
Skriv ut
Art. nr.
41517
Storlek
70 cl
Alkohol
40 %
Land/Område
Frankrike
Typ
Calvados
Övrigt
Nyheter
Producent
Père Magloire

Fakta

  • Ålder >7 år
  • Fat Franska ekfat och sherryfat

Gott att veta

Konsten att destillera cider tog fart i början av 1500-talet och blev en värdefull inkomstkälla för många bönder i Normandie. Äppelbrännvinet blev först och främst en lantlig och folklig dryck. Från Normandie spred sig calvados på 1700-talet ända till folkrika Paris. När vinlusen gjorde rent hus på vingårdarna under 1870-talet fick calvados en gyllene era. Det är omtvistat varifrån namnet calvados kommer. Enligt legenden var det ett krigsskepp från den mäktiga spanska armadan, ”San el Salvador” som gick på grund utanför Normandies kust på 1600-talet. Fransmännen jublade och skålade i traktens äppelbrännvin, som därefter kom att kallas calvados enligt förfranskade uttalsregler.

Namnet har också en geografisk koppling till Calvados, ett område i Normandie. Enligt de franska strikta produktionslagarna får calvados endast tillverkas i denna appellation. Den mest restriktiva appellationen är Calvados Pays d'Auge som föreskriver dubbeldestillering och lokalt odlade äpplen. Länge tillverkades calvados med hjälp av små träpannor som kördes runt på vagnar till olika småbönder som fick sin cider destillerad på plats. Ursprungligen var calvadosbränning ett sätt att ta hand om den stora mängd äpplen som odlades i Normandie.

Fraternité är en ”Hors d’Âge”, (bortom ålder) vilket betecknar den äldsta och mest exklusiva calvadosen. Minimiåldern är sju år, men de ingående destillaten är betydligt äldre än så.

Kort om Père Magliore Spirit France Diffusion

Père Magliore är anrikt ett varumärke hos Spirit France Diffusion. Namnet kommer från Dominique Magliore, en värdshusvärd i Normandie som var vida känd för att servera en fantastisk calvados i början av 1800-talet. Redan vid 1900-talets början var Père Magliore det mest säljande calvadosmärket i Frankrike. Ägarskapet har skiftat genom åren, Père Magliore har bland annat tillhört av champagnehuset Veuve Clicquot och lokala familjer i Normandie. Under 1920-talet investerade dåvarande ägarna Bröderna Bizouard stort i marknadsföring under och gjorde varumärket känt över hela Frankrike.

Spirit France är en franskägd företagsgrupp med säte i Reux i Normandie. Gruppen bildades 2007 när tre calvadosproducenter gick samman. Spirit France tillverkar, marknadsför och säljer högklassig armagnac och calvados från AOC-områden. Spirit France är världsledande inom sina sektorer och exporterar calvados och armagnac till fler än 80 länder. Utöver Père Magliore är Boulard och Lecompte storsäljande calvadosmärken. Maison Janneau och Lemarque är Sprit France armagnac.

  • Calvados kan bara tillverkas i Normandie där Pays d’Auge är det förnämsta distriktet
  • Basen för all calvados är cider, som destilleras till eau du vie
  • Det odlas fler än 100 äppelsorter i Normandie, de är i allmänhet bittra och används endast till ciderproduktion
  • Under andra världskriget dekorerade franska piloter från Normandie sina bombplan med Père Magliore namn
  • För att producera en flaska calvados krävs cirka 20 kilo äpplen
  • Den mycket torra och sträva cidern lagras i regel på glasflaskor under minst ett år innan den destilleras

Kommentarer

Frankrikes spritdryckskultur är rik och varierad, men bland de mest anmärkningsvärda står Calvados i en särklass. Ursprungligen från Normandies region, är Calvados en destillerad äppelbrandy som bär på en gedigen historik.

Historien om Calvados började långt före vinets intrång i regionen. Äpplen har länge varit en stapelvara i Normandies jordbruk, och traditionen att tillverka cider av dessa är ännu äldre. Destillationen av cider för att producera Calvados blev en naturlig progression, och med tiden blev denna metod förfinad, vilket resulterade i den högkvalitativa spritdryck vi känner till idag.

Normandie är hem för över 200 unika äppelsorter, vilket skapar en sällsynt möjlighet att skapa en mångfacetterad och djupgående smakprofil i varje flaska Calvados. Denna komplexitet är möjlig tack vare den särskilda kombinationen av äpplen som används i destillationsprocessen.

Père Magloire, en av regionens mest framstående producenter, står som en bastion för traditionen och kvaliteten av Calvados-produktion. Sedan sin etablering har Père Magloire engagerat sig i att bibehålla de traditionella tillverkningsmetoderna samtidigt som man strävar efter ständig innovation. Varje flaska från deras destilleri är en avspegling av deras strävan efter perfektion och representerar Normandies rika arv.

När man uppskattar en välåldrad Calvados, bör man beakta den kunskap, expertis och tradition som ligger bakom varje droppe. Det är en dryck som förkroppsligar regionens anda och arv. Det är, i sin renaste form, essensen av Normandie.

PEREMAGLOIRE.COM

Produkter från Père Magloire

Inspiration