Fakta
- Ålder >7 år
- Fat Franska ekfat och sherryfat
Gott att veta
Konsten att destillera cider tog fart i början av 1500-talet och blev en värdefull inkomstkälla för många bönder i Normandie. Äppelbrännvinet blev först och främst en lantlig och folklig dryck. Från Normandie spred sig calvados på 1700-talet ända till folkrika Paris. När vinlusen gjorde rent hus på vingårdarna under 1870-talet fick calvados en gyllene era. Det är omtvistat varifrån namnet calvados kommer. Enligt legenden var det ett krigsskepp från den mäktiga spanska armadan, ”San el Salvador” som gick på grund utanför Normandies kust på 1600-talet. Fransmännen jublade och skålade i traktens äppelbrännvin, som därefter kom att kallas calvados enligt förfranskade uttalsregler.
Namnet har också en geografisk koppling till Calvados, ett område i Normandie. Enligt de franska strikta produktionslagarna får calvados endast tillverkas i denna appellation. Den mest restriktiva appellationen är Calvados Pays d'Auge som föreskriver dubbeldestillering och lokalt odlade äpplen. Länge tillverkades calvados med hjälp av små träpannor som kördes runt på vagnar till olika småbönder som fick sin cider destillerad på plats. Ursprungligen var calvadosbränning ett sätt att ta hand om den stora mängd äpplen som odlades i Normandie.
Fraternité är en ”Hors d’Âge”, (bortom ålder) vilket betecknar den äldsta och mest exklusiva calvadosen. Minimiåldern är sju år, men de ingående destillaten är betydligt äldre än så.
Kort om Père Magliore Spirit France Diffusion
Père Magliore är anrikt ett varumärke hos Spirit France Diffusion. Namnet kommer från Dominique Magliore, en värdshusvärd i Normandie som var vida känd för att servera en fantastisk calvados i början av 1800-talet. Redan vid 1900-talets början var Père Magliore det mest säljande calvadosmärket i Frankrike. Ägarskapet har skiftat genom åren, Père Magliore har bland annat tillhört av champagnehuset Veuve Clicquot och lokala familjer i Normandie. Under 1920-talet investerade dåvarande ägarna Bröderna Bizouard stort i marknadsföring under och gjorde varumärket känt över hela Frankrike.
Spirit France är en franskägd företagsgrupp med säte i Reux i Normandie. Gruppen bildades 2007 när tre calvadosproducenter gick samman. Spirit France tillverkar, marknadsför och säljer högklassig armagnac och calvados från AOC-områden. Spirit France är världsledande inom sina sektorer och exporterar calvados och armagnac till fler än 80 länder. Utöver Père Magliore är Boulard och Lecompte storsäljande calvadosmärken. Maison Janneau och Lemarque är Sprit France armagnac.
- Calvados kan bara tillverkas i Normandie där Pays d’Auge är det förnämsta distriktet
- Basen för all calvados är cider, som destilleras till eau du vie
- Det odlas fler än 100 äppelsorter i Normandie, de är i allmänhet bittra och används endast till ciderproduktion
- Under andra världskriget dekorerade franska piloter från Normandie sina bombplan med Père Magliore namn
- För att producera en flaska calvados krävs cirka 20 kilo äpplen
- Den mycket torra och sträva cidern lagras i regel på glasflaskor under minst ett år innan den destilleras
Kommentarer