Smaknot
Pere Magloire Memoire XO har en mörkt gyllene färg som skimrar i bärnstensnyanser. Doften är rik och intensiv med mogna äpplen, kanderad frukt, tobak, gammalt läder och inslag av ek. Där finns också vanilj, lite svartpeppar och en nötaktighet som kompletterar frukten. Smaken domineras av frukt; äpple, päron, kanderad apelsin. Med luftning kommer plommon, aprikos, muskot och gräddkola. Sötman är välbalanserad med behagliga syror som möter de gräddiga tonerna. Eftersmaken är lång och värmande med en delikat munkänsla av äpplen och rostade nötter.
Gott att veta
Pere Magloire Memoire XO är en unik blandning av både enkeldestillerad och dubbeldestillerad calvados med en osedvanligt lång lagringstid. De yngsta ingående destillaten har legat minst 15 år på ekfat. Den verkliga åldern är betydligt högre än så. Under lagringen vilar de båda destillaten var för sig innan de blandas och får åldras tillsammans på franska ekfat under flera år. Under den långa lagringstiden gifter sig smakerna och utvecklar den sofistikerade stil som kännetecknar Memoire XO.
XO står för ”Extra Old” och är en kvalitetsbeteckning som används för att indikera högre ålder och kvalitet på franska spritdrycker. XO-märkta buteljeringar beskrivs ofta som mer luxuösa, mer komplexa och utvecklade jämfört med yngre varianter. XO har vanligtvis en djupare smak med inslag av torkad frukt, nötter och kryddor, samt en mer framträdande fatkaraktär. Fram till 2018 krävdes minst sex års lagring för XO-beteckningen, men då ändrades den nedre åldersgränsen till tio år. XO är den äldsta och mest exklusiva märkningen i den franska cognac- och calvadosindustrin.
Memoire XO representerar höjdpunkten av Père Magloires hantverksskicklighet och är ett utmärkt val för livsnjutare som uppskattar en välbalanserad och sofistikerad calvados.
Calvados och cider har i långa tider tillskrivits undergörande medicinska effekter. Under 1700-talet ordinerade franska läkare calvados för att bota alltifrån benbrott till alkoholism. Calvados får enligt de franska appellationslagarna bara tillverkas i Normandie. De mest legendariska odlingarna ligger i Pay’s d’Auge i hjärtat av distriktet där de många blommande äppellundarna är ett bedårande inslag i det böljande landskapet. Normandie har ett perfekt klimat för äppelodling. Lerjordarna, kustklimatet, de milda havsvindarna från Nordatlanten och Engelska kanalen ger varma vintrar med en optimal luftfuktighet.
Kort om Pere Magloire Memoire XO
Dominique Magloire var karismatisk värdshusvärd i Normandie som var vida känd för sin generositet och för att servera en fantastisk calvados i början av 1800-talet. År 1821, samma år som Napoleon dog, grundade Magloire sitt företag och började sälja sin calvados även utanför värdshusdörrarna. Från värdshuset spreds ryktet om Magloires calvados över hela Normandie och så småningom ända till Paris.
Ägarskapet har skiftat genom åren, Père Magloire har bland annat tillhört champagnehuset Veuve Clicquot och lokala familjer i Normandie. Under 1920-talet investerade dåvarande ägarna Bröderna Bizouard stora belopp i marknadsföring. Med hjälp av enorma kampanjer, annonser och event blev varumärket känt över hela Frankrike. Snart var Pere Magloire det mest säljande calvadosmärket i Frankrike.
I dag ägs Père Magloire av Spirit France Diffusion. Spirit France är en franskägd företagsgrupp med säte i Reux i Normandie. Gruppen bildades 2007 när tre calvadosproducenter gick samman. Spirit France tillverkar, marknadsför och säljer högklassig armagnac och calvados från AOC-områden. Spirit France är världsledande inom calvados och armagnac och exporterar till fler än 80 länder. Utöver Père Magloire är Boulard och Lecompte storsäljande märken.
- Memoire är franska namnet för ”memoarer” och syftar på den långa lagringen som visar upp en så stor del av företagets historia
- När vinlusen slog till i Frankrike blev calvados spritt och älskat över hela landet
- Sedan 1821 har Père Magloire endast haft åtta masterblenders, eller källarmästare som är benämningen i Frankrike
- Under andra världskriget dekorerade franska piloter från Normandie sina bombplan med Père Magloires namn
- För att producera en flaska Père Magloire krävs cirka 20 kilo äpplen
Kommentarer