Fakta
- Destilleri Sainte-Foy-de-Montgomery
- Ålder VSOP = > 4,5 år
- Fat Franska ekfat, slutlagrad på whiskyfat
Gott att veta
VSOP betyder Very Superior Old Pale och är en åldersmärkning för franska destillat som anger att mognadstiden är minst fyra år – den verkliga åldern är oftast betydligt högre än så, man brukar säga att en genomsnittlig ålder för en VSOP är upp till tio år.
När man jäser en must som ska destilleras till calvados behöver man ett mycket stort antal äppelsorter, i recepten kan ingå dussintals, ibland ändå fler. Mestadels används bittra äppelsorter som har mycket lite att göra med de söta matäpplen vi köper i våra butiker. En vanlig specifikation är att musten ska bestå av omkring 30–40 % söta, 40 % bittra och 20 % syrliga äpplen.
Calvados är ett område i Normandie i nordöstra Frankrike. Namnet är ursprungsskyddat. Calvados kan bara tillverkas här. Det högst klassade delen av Calvados är AOC Calvados Pays d’Auge ligger som en dalgång i nordöstra Normandie. Här görs den allra främsta calvadosen enligt något annorlunda traditioner och recept. I Normandie odlas inte mycket vin. Atlantklimatet är närmast brittiskt, milt och fuktigt, vilket gör vinodling bekymmersam. Äpplen däremot trivs alldeles utmärkt och cider, pommeau och calvados är närmast självklarheter i det normandiska köket. Att lagra calvados på whiskyfat är inte vanligt. Det är först på senare år som några producenter, som Père Magloire, börjat experimentera för att upptäcka nya egenskaper hos den månghundraåriga calvadosen.
Père Magloire VSOP Single Malt Cask Finish har först lagrats på franska ekfat i Normandie och därefter dragits om till fat som tidigare innehållit whisky från Jura och rökig whisky från Islay, det blir ett unik och mycket angenämt smakmöte.
Kort om Père Magloire
Père Magloire har en anrik historia. Rötterna går ända tillbaka till det tidiga 1800-talet då värdshusvärden Dominique Magliore var vida berömd för att servera en särskilt utsökt calvados. Varumärket med hans namn grundades av familjeföretaget Debrise Dulac redan 1821. När vinlusen slog till mot de franska vingårdarna på 1870-talet blev calvados ett uppskattat substitut för brandy och cognac och Pére Magliore fick ett starkt fäste på såväl krogar och värdshus som i Paris mondäna salonger. Redan vid sekelskiftet var Père Magliore den mest säljande calvadosen i Frankrike. Under 1900-talets första hälft blev Père Magliore oerhört populärt tack vare ägarfamiljen Bizouard som investerade stort i marknadsföring. Man såg varumärket överallt, på bussar, flygplan, biografer, teatrar och till och med på franska stridspiloters bombflygplan.
Ägarskapet har skiftat genom åren, mellan 1968 och 1998 ingick Père Magliore i portföljen hos det världsberömda champagnehuset Veuve Clicquot. I dag ägs Père Magliore av Spritit France, en franskägd företagsgrupp med säte i Reux i Normandie. Gruppen bildades 2007 när tre calvadosproducenter gick samman. Spirit France tillverkar, marknadsför och säljer högklassig armagnac och calvados från AOC-områden. Spirit France är världsledande inom sina sektorer och exporterar calvados och armagnac till fler än 80 länder. Utöver Père Magliore är Boulard och Lecompte storsäljande calvadosmärken. Maison Janneau och Lemarque är Sprit France armagnac.
- För att producera en flaska calvados krävs cirka 20 kilo äpplen
- Den mycket torra och sträva cidern lagras i regel på glasflaskor under minst ett år innan den destilleras
- Père Magliores masterblender är Jean-Luc Fossey som brukar kallas the master of calvados
- Om en calvados är märkt AOC Calvados Pays d'Auge måste den vara destillerad två gånger i en enkelpanna
- En tredje del av all calvados som produceras i Frankrike görs av Sprit France
Kommentarer