Père Magloire VSOP Single Malt Cask Finish

Nyhet
en flaska calvados med slutlgaring på whiskyfat

Père Magloire VSOP Single Malt Cask Finish

Père Magloire VSOP Single Malt Cask Finish är en vällagrad calvados som har fått åtskilliga år på ekfat och därefter en kortare tids slutlagring på fat som tidigare innehållit singelmaltwhisky. Dubbellagringen innebär att det blir ett smakmöte mellan två av världens främsta destilat. Just denna calvados passar perfekt till kaffet, eller till efterrätter, i synnerhet till äppeldesserter, gärna serverade med lättvispad grädde eller vaniljglass. Père Magloires komplexa smak ger den också kraft att avnjutas ensamt, under lång tid, framför en brasa, kanske med en liten chokladpralin därtill.

Père Magloires whiskyfatslagrade VSOP-calvados har en glittrande gyllene färg. Doften är kryddig med en liten rökig touch och små inslag av ljung. Smaken är stor och generös, där finns ugnsbakade äpplen, ek och torviga toner, eftersmaken är lång och behaglig med en liten elegant rökpuff.

Betyg (0 röster)
0
0 Kommentarer
Skriv ut
Art. nr.
54074
Storlek
70 cl
Alkohol
40 %
Land/Område
Frankrike
Typ
Calvados
Övrigt
Nyheter
Producent
Père Magloire

Fakta

  • Destilleri Sainte-Foy-de-Montgomery
  • Ålder VSOP = > 4,5 år
  • Fat Franska ekfat, slutlagrad på whiskyfat

Gott att veta

VSOP betyder Very Superior Old Pale och är en åldersmärkning för franska destillat som anger att mognadstiden är minst fyra år – den verkliga åldern är oftast betydligt högre än så, man brukar säga att en genomsnittlig ålder för en VSOP är upp till tio år.

När man jäser en must som ska destilleras till calvados behöver man ett mycket stort antal äppelsorter, i recepten kan ingå dussintals, ibland ändå fler. Mestadels används bittra äppelsorter som har mycket lite att göra med de söta matäpplen vi köper i våra butiker. En vanlig specifikation är att musten ska bestå av omkring 30–40 % söta, 40 % bittra och 20 % syrliga äpplen.

Calvados är ett område i Normandie i nordöstra Frankrike. Namnet är ursprungsskyddat. Calvados kan bara tillverkas här. Det högst klassade delen av Calvados är AOC Calvados Pays d’Auge ligger som en dalgång i nordöstra Normandie. Här görs den allra främsta calvadosen enligt något annorlunda traditioner och recept. I Normandie odlas inte mycket vin. Atlantklimatet är närmast brittiskt, milt och fuktigt, vilket gör vinodling bekymmersam. Äpplen däremot trivs alldeles utmärkt och cider, pommeau och calvados är närmast självklarheter i det normandiska köket. Att lagra calvados på whiskyfat är inte vanligt. Det är först på senare år som några producenter, som Père Magloire, börjat experimentera för att upptäcka nya egenskaper hos den månghundraåriga calvadosen.

Père Magloire VSOP Single Malt Cask Finish har först lagrats på franska ekfat i Normandie och därefter dragits om till fat som tidigare innehållit whisky från Jura och rökig whisky från Islay, det blir ett unik och mycket angenämt smakmöte.

Kort om Père Magloire

Père Magloire har en anrik historia. Rötterna går ända tillbaka till det tidiga 1800-talet då värdshusvärden Dominique Magliore var vida berömd för att servera en särskilt utsökt calvados. Varumärket med hans namn grundades av familjeföretaget Debrise Dulac redan 1821. När vinlusen slog till mot de franska vingårdarna på 1870-talet blev calvados ett uppskattat substitut för brandy och cognac och Pére Magliore fick ett starkt fäste på såväl krogar och värdshus som i Paris mondäna salonger. Redan vid sekelskiftet var Père Magliore den mest säljande calvadosen i Frankrike. Under 1900-talets första hälft blev Père Magliore oerhört populärt tack vare ägarfamiljen Bizouard som investerade stort i marknadsföring. Man såg varumärket överallt, på bussar, flygplan, biografer, teatrar och till och med på franska stridspiloters bombflygplan.

Ägarskapet har skiftat genom åren, mellan 1968 och 1998 ingick Père Magliore i portföljen hos det världsberömda champagnehuset Veuve Clicquot. I dag ägs Père Magliore av Spritit France, en franskägd företagsgrupp med säte i Reux i Normandie. Gruppen bildades 2007 när tre calvadosproducenter gick samman. Spirit France tillverkar, marknadsför och säljer högklassig armagnac och calvados från AOC-områden. Spirit France är världsledande inom sina sektorer och exporterar calvados och armagnac till fler än 80 länder. Utöver Père Magliore är Boulard och Lecompte storsäljande calvadosmärken. Maison Janneau och Lemarque är Sprit France armagnac.

  • För att producera en flaska calvados krävs cirka 20 kilo äpplen
  • Den mycket torra och sträva cidern lagras i regel på glasflaskor under minst ett år innan den destilleras
  • Père Magliores masterblender är Jean-Luc Fossey som brukar kallas the master of calvados
  • Om en calvados är märkt AOC Calvados Pays d'Auge måste den vara destillerad två gånger i en enkelpanna
  • En tredje del av all calvados som produceras i Frankrike görs av Sprit France

Kommentarer

Frankrikes spritdryckskultur är rik och varierad, men bland de mest anmärkningsvärda står Calvados i en särklass. Ursprungligen från Normandies region, är Calvados en destillerad äppelbrandy som bär på en gedigen historik.

Historien om Calvados började långt före vinets intrång i regionen. Äpplen har länge varit en stapelvara i Normandies jordbruk, och traditionen att tillverka cider av dessa är ännu äldre. Destillationen av cider för att producera Calvados blev en naturlig progression, och med tiden blev denna metod förfinad, vilket resulterade i den högkvalitativa spritdryck vi känner till idag.

Normandie är hem för över 200 unika äppelsorter, vilket skapar en sällsynt möjlighet att skapa en mångfacetterad och djupgående smakprofil i varje flaska Calvados. Denna komplexitet är möjlig tack vare den särskilda kombinationen av äpplen som används i destillationsprocessen.

Père Magloire, en av regionens mest framstående producenter, står som en bastion för traditionen och kvaliteten av Calvados-produktion. Sedan sin etablering har Père Magloire engagerat sig i att bibehålla de traditionella tillverkningsmetoderna samtidigt som man strävar efter ständig innovation. Varje flaska från deras destilleri är en avspegling av deras strävan efter perfektion och representerar Normandies rika arv.

När man uppskattar en välåldrad Calvados, bör man beakta den kunskap, expertis och tradition som ligger bakom varje droppe. Det är en dryck som förkroppsligar regionens anda och arv. Det är, i sin renaste form, essensen av Normandie.

PEREMAGLOIRE.COM

Produkter från Père Magloire

Inspiration