Père Magloire XO

calvados pere magloire xo flaska

Père Magloire XO

Doften har en stillsam äppelton med fruktiga inslag som päron, rabarber och röda vinbär. Smaken är komplex med en pikant vanilj och markerad nötlik äpplighet. I eftersmaken kommer dovare ektoner, läder och liten skönjbar rökslinga.

Konsten att tillverka cider är urgammal, var bruket uppstod vet ingen, men romare och greker hade sin cikera redan 2 000 före Kristus. Då krossade man äpplen och lät musten självjäsa. Sedan dess har cider tillverkats i hela det gamla romarriket. I ett litet hörn av världen – historiska Normandie – lärde man sig kanske redan på 1500-talet att förädla äppelmusten till calvados.

Betyg (1 röst)
5
Skriv ut
Art. nr.
80124
Storlek
50 cl
Alkohol
40 %
Land/Område
Frankrike
Typ
Calvados
Producent
Père Magloire

Calvados och cider har i långa tider tillskrivits undergörande medicinska effekter. Under 1700-talet ordinerade franska läkare calvados för att bota alltifrån benbrott till alkoholism. Calvados får enligt de franska appellationslagarna bara tillverkas i Normandie. De mest legendariska odlingarna ligger i Pay’s d’Auge i hjärtat av distriktet där de många blommande äppellundarna är ett bedårande inslag i det böljande landskapet. Normandie har ett perfekt klimat för äppelodling. Lerjordarna, kustklimatet, de milda havsvindarna från Nordatlanten och Engelska kanalen ger varma vintrar med en optimal luftfuktighet.

Till en fulländad calvados kan det krävas dussintals olika äppelsorter. De flesta är bittra och har en sträv smak. För att få fram en enda flaska calvados behövs upp till 20 kilo äpplen. Den stora utmaningen för varje calvadosproducent är blandningen. Precis som i cognacsvärlden behövs en skicklig master blender som laborerar med många fat av olika ektyper i olika åldrar. Ett sådant exempel är den dubeldestillerade Père Magloire XO från Pay’s d’Auge i Normandie

Visste du att:

  • Calvados har destillerats i Normandie sedan 1500-talet
  • Calvadosen blev fransmännens ”livlina” när vinlusen förstörde vingårdarna under 1800-talets senare del
  • För cider- och calvadostillverkningen odlas över 200 äppelsorter i Normandie, de allra flesta är bittra och ej att förväxla med våra matäpplen
  • En god calvados förutsätter en omfattande blandning av ett stort antal äppelsorter med olika bitterhet och syra
  • För att tillverka en flaska calvados går det åt 15–20 liter äpplen
  • Spirit France som producerar Père Magloire är Frankrikes ledande producent med en marknadsandel på över 30 procent

Père Magloire XO är en calvados som gör ett närmast cognacslikt första intryck. Det är en utmärkt avec. I Frankrike dricks den gärna som Trou Normand, vilket ungefär betyder ”middagshålet”, det vill säga en liten calvados mitt under måltiden som anses ha undergörande effekter för matsmältningen.

Frankrikes spritdryckskultur är rik och varierad, men bland de mest anmärkningsvärda står calvados i en särklass. Ursprungligen från Normandies region, är Calvados en destillerad äppelbrandy som bär på en gedigen historik.

Historien om calvados började långt före vinets intrång i regionen. Äpplen har länge varit en stapelvara i Normandies jordbruk, och traditionen att tillverka cider av dessa är ännu äldre. Destillationen av cider för att producera calvados blev en naturlig utveckling, och med tiden blev denna metod förfinad, vilket resulterade i den högkvalitativa spritdryck vi känner till idag.

Normandie är hem för över 200 unika äppelsorter, vilket skapar en sällsynt möjlighet att skapa en mångfacetterad och djupgående smakprofil i varje flaska calvados. Denna komplexitet är möjlig tack vare den särskilda kombinationen av äpplen som används i destillationsprocessen.

Père Magloire, är ett av de mest berömda calvadosmärkena och står som en bastion för tradition och kvalitet. Sedan sin etablering har Père Magloire engagerat sig i att bibehålla de traditionella tillverkningsmetoderna samtidigt som man strävar efter ständig innovation. Varje flaska speglar denna strävan efter perfektion och representerar Normandies rika arv.

När man uppskattar en vällagrad calvados bör man beakta den kunskap, expertis och tradition som ligger bakom varje droppe. Det är en dryck som förkroppsligar regionens anda och arv. Det är, i sin renaste form, essensen av Normandie.

Frankrikes spritdryckskultur är rik och varierad, men bland de mest anmärkningsvärda står Calvados i en särklass. Ursprungligen från Normandies region, är Calvados en destillerad äppelbrandy som bär på en gedigen historik.

Historien om Calvados började långt före vinets intrång i regionen. Äpplen har länge varit en stapelvara i Normandies jordbruk, och traditionen att tillverka cider av dessa är ännu äldre. Destillationen av cider för att producera Calvados blev en naturlig progression, och med tiden blev denna metod förfinad, vilket resulterade i den högkvalitativa spritdryck vi känner till idag.

Normandie är hem för över 200 unika äppelsorter, vilket skapar en sällsynt möjlighet att skapa en mångfacetterad och djupgående smakprofil i varje flaska Calvados. Denna komplexitet är möjlig tack vare den särskilda kombinationen av äpplen som används i destillationsprocessen.

Père Magloire, en av regionens mest framstående producenter, står som en bastion för traditionen och kvaliteten av Calvados-produktion. Sedan sin etablering har Père Magloire engagerat sig i att bibehålla de traditionella tillverkningsmetoderna samtidigt som man strävar efter ständig innovation. Varje flaska från deras destilleri är en avspegling av deras strävan efter perfektion och representerar Normandies rika arv.

När man uppskattar en välåldrad Calvados, bör man beakta den kunskap, expertis och tradition som ligger bakom varje droppe. Det är en dryck som förkroppsligar regionens anda och arv. Det är, i sin renaste form, essensen av Normandie.

PEREMAGLOIRE.COM

Produkter från Père Magloire

Inspiration