Rémy Martin XO

remy martin xo nigab

Rémy Martin XO

En blommig och fruktig, nästan mustig doft av russin, dadlar, honung och apelsinmarmelad, där lätt övermogna druvor och klassiska söta konditori-aromer fyller glaset. Smaken bärs av mogna frukter, plommon, päron, rabarber, krusbär och en varm omfamnande ek. Eftersmaken är mycket lång och har en stilla försvinnande apelsinton.

Det råder ingen tvekan om vad som är världens mest eleganta destillat. Cognac är dryckesvärldens ädling – distingerad, sofistikerad och belevad, som en handkyss i en salong efter kaffet, före kaffet eller bara för den sublima njutningens skull. Elegantare än Rémy Martin XO blir det inte.

Betyg (48 röster)
3.5
Skriv ut
Art. nr.
80101
Storlek
70 cl
Alkohol
40 %
Land/Område
Frankrike
Typ
Cognac
Producent
Rémy Martin

Riktig ädel cognac har sällan någon enhetlig ålder. Cognac blandas av massor av åldrar. I slutet av 1800-talet började cognashusen märka sina flaskor med X och stjärnor för att markera ålder. Vid den tiden var det främst britter som handlade med cognac och man började använda engelska förkortningar. Den allra äldsta och finaste cognacen kallades extra old och märktes med XO. När åldersklassifikationen så småningom blev ett lagkrav blev det en ganska urvattnad lagstiftning. För att få märkas med XO behövde inte en droppe vara äldre än 6,5 år. År 2018 ändrades emellertid de officiella åldersklassifikationen för XO till minimum 10 år för att närmare återspegla verkligheten och för att skydda kvalitetsstandarden. Cognacshusen tillämpar dock egna normer och XO betyder i realiteten att cognacen är mellan 12 och 35 år.

Rémy Martin XO är en av cognacindustrins mest respekterade buteljeringar. Den tillverkas uteslutande av vin från Grande Champagne och Petite Champagne, som är de distrikt som anses ge det allra förnämsta destillatet. Efter att långsamt ha destillerats två gånger i en traditionell Potstillpanna lagras eau-de-vien på fat av Limousine-ek i upp till 37 år.

Med rötterna långt tillbaka i Cognacs tidiga historia är Rémy Martin en fransk kronjuvel som räknas till ett av de fyra stora cognacshusen. Rémy Martin som grundades redan 1724 är det enda av de stora husen som startats av en lokal vinodlarfamilj. Företaget drabbades hårt av vinlusen och efter flera decennier av ekonomiska svårigheter kunde advokaten André Jean Renaud knytas till bolaget för att hjälpa till att rekonstruera verksamheten. 1924 tog han över driften och köpte ut änkan efter Rémy-Martin. Med hjälp av enorma mängder fat fyllda med förnämlig cognac lyckades han höja kvaliteten, återskapa anseendet, skapa nya marknader och lyfta Rémy Martin mot internationell framgång.

  • Hela 85 procent av druvorna till Rémy Martin XO har odlats i Grande Champagne
  • Cognacsvärldens enda kvinnliga Cellar Master, Pierette Trichet, har valt ut 300 fat av 200 000 i lagerhusen som tillräckligt bra för att bli XO
  • Hos Rémy Martin finns cognac som är 200 gammal, liksom cognac från Napoleontiden.
  • På Rémy Martins ägor ligger världens mest berömda tunnbinderi Seguin-Moreau
  • Bolaget säljer över 20 miljoner flaskor årligen till närmare 200 länder
  • Alla fat tillverkas av Limousinek, som ger unika toner av vanilj och tanniner. För varje ek som avverkas, planteras en ny.

 

Lär dig mer om cognac i vår dryckesskola.

Producent Rémy Martin

Med rötterna långt tillbaka i Cognacs tidiga historia är Rémy Martin en fransk kronjuvel som räknas till ett av de fyra stora cognacshusen. Rémy Martin är det enda av dem som är grundat av en lokal vinodlare. Företaget drabbades hårt av vinlusen och efter flera decennier av ekonomiska svårigheter kunde advokaten André Jean Renaud knytas till företaget för att hjälpa till att rekonstruera verksamheten. 1924 tog han över driften och köpte ut änkan efter Rémy-Martin. Med hjälp av enorma mängder fat fyllda med förnämlig cognac, lyckades han höja kvaliteten, återskapa anseendet, skapa nya marknader och lyfta Rémy Martin mot internationell framgång.

Riktig ädel cognac har sällan någon enhetlig ålder. Cognac blandas av massor av åldrar. I slutet av 1800-talet började cognacshusen märka sina flaskor med X och stjärnor för att markera ålder. Vid den tiden var det främst britter som handlade med cognac och man började använda engelska förkortningar. Den allra äldsta och finaste cognacen kallades extra old och märktes med XO. När åldersklassifikationen så småningom blev ett lagkrav blev det en ganska urvattnad lagstiftning. För att få märkas med XO behöver inte en droppe vara äldre än 6,5 år. Cognacshusen tillämpar dock egna normer och XO betyder i realiteten att cognancen är mellan 12 och 35 år.

1990 bildades Rémy Cointreau Group i och med sammanslagningen av familjerna Cointreaus och Hériard Dubreuils bolag.
Rémy Cointreau Group är numera ett av världens största dryckesbolag med en portfölj som innehåller flera av de mest kända varumärkena som Rémy Martin, Cointreau, Mount Gay, Westland, Metaxa, St-Rémy brandy och Bruichladdich Single Malt Whisky.

Lär dig mer om cognac i vår dryckesskola.

Produkter från Rémy Martin

Inspiration