Arboga Dry gin

Nyhet
en flaska gin med vit etikett

Arboga Dry gin

Arboga Dry Gin är en svensk gin i klassisk London Dry-stil. Receptet domineras av enbär och koriander och har ett påtagligt inslag av bittersöt blodgrape, vilket ger en fräsch och elegant karaktär. Det är en insmickrande gin som är mycket mångsidig. Den är ytterst njutbar både som sipping-gin och som ingrediens i drinkar och cocktails. Prova den exempelvis i en Gin och Tonic eller Dry Martini.

Betyg
0 Kommentarer
Skriv ut
Art. nr.
31143
Storlek
50 cl
Alkohol
40 %
Land/Område
Sverige
Typ
Gin
Övrigt
Nyheter
Producent
Agitator

Smaknot

Arboga Dry Gin är en kryddig gin med tydlig doft av enbär, citronskal, grapefrukt, svartpeppar och örter. Smaken, som är ren och elegant, följer tätt på doften med enbär och subtila toner av blodgrape. Eftersmaken dröjer sig kvar med citrus och den omisskännliga tonen av enbär.

Gott att veta

Gin har holländskt och brittiskt ursprung. Under religionskrigen på 15- och 1600-talen kom engelsmännen i kontakt med den holländska genevern. Handeln över Engelska kanalen växte och sprit flödade in i England. Genever var svårt att  uttala för britterna och namnet ändrades till Gin. Den brittiska ginen blev en folkdryck. Bara i London fanns tusentals pannor.
London Dry

London Dry Gin är en klassisk osötad gin som skapades i den brittiska huvudstaden mot slutet av 1800-talet när destilleringstekniken förfinades och trängde undan den finkeltunga, oljiga och söta gin som orsakat en hejdlös och rent av samhällsfarlig konsumtion av sprit i staden. London Dry Gin görs på samma sätt som annan gin men eftersötning eller smaksättning efter destillationen får inte förekomma. Sötman får inte uppgå till mer än 0,1 gram per liter och alkoholstyrkan får inte understiga 37,5 %.

Svensk gin

Den svenska ginscenen har i det närmaste exploderat de senaste åren. I dag destilleras gin på omkring 100 platser och Systembolaget har närmare 500 sorters svensk gin listade. Det som kännetecknar svensk gin är att den är experimentell, ofta småskaligt producerad och starkt driven av smak.

Maceration och smak

Det vanligaste sättet tillverka gin är att låta kryddor och örter macerera i sprit. Basspriten är i oftast vetebaserad, men den kan också göras av exempelvis vin eller majs. Större producenter tillverkar i regel basspriten själva. Svenska tillverkare köper färdig råsprit som de macererar örter och kryddor i. Maceratet omdestilleras och tappas av som gin.

Arboga Dry Gin skiljer sig från nästan all gin i världen genom att den destilleras i vakuum. Det gör att den kan destilleras vid lägre temperatur, vilket
resulterar i en mjuk och elegant stil. Särskiljande är också smaksättningen där blodgrape har en ovanlig med betydande roll för smakupplevelsen.

Kort om Agitator

Agitator grundades i Arboga 2015 och sprittillverkningen påbörjades tre år senare när destilleriet byggts klart. Bakom satsningen stod Oskar Bruno, tidigare destillerichef på Grythyttan och Stockholmsbaserade investmentbolaget Nordic Whisky Capital, som investerar i whiskyrelaterade projekt.

Som sprittillverkare är Agitator en utmanare som ifrågasätter traditionella metoder och söker nya vägar i jakt på smaker och stilar. Vakuumdestillering är Agitator mycket ensamma om. Metoden medför, förutom att man kan destillera vid lägre temperaturer och utvinna ett mycket rent och mjukt destillat, också betydande energibesparingar. Agitator är även unika med sina extremt långa jästider som går långt in den smakgivande malolaktiska fasen. Vidare har man ett mycket innovativt fatarbete där man bland annat laborerar med olika fatkombinationer samt lagring på andra träslag än ek, som exempelvis kastanj som blivit en signaturstil för destilleriet. Agitator omsätter omkring 20 miljoner kronor och har ett tiotal anställda.

  • Potstill-destillerad gin svarar endast för en bråkdel av ginproduktionen i världen
  • Agitator gör flera typer av destillat, förutom gin, främst whisky men också rom och blendwhisky
  • Gin har få regler, basspriten ska vara destillerad till minst 96 %, smaken ska domineras av enbär, alkoholhalten får inte understiga 37,5 % och smaksättningen ska ske med naturliga växter och örter
  • London Dry Gin är den vanligaste ginstilen
  • Agitator har fyra pannor som tillsammans har en kapacitet på 500 000 liter lpa (litres pure alkohol) årligen
  • Andelen svenskproducerad gin uppgår till omkring 20 procent av försäljningen på Systembolaget

Kommentarer

Producent Agitator

Agitator Destilleri

Det mest betydelsefulla som hänt whiskyindustrin under 2000-talet är den lavinartade framväxten av whiskydestillerier utanför de traditionella whiskyländerna. Numera tillverkas singelmaltwhisky i fler än hundra länder, och i många av dessa görs en alldeles enastående whisky på ett innovativt sätt utifrån unika lokala förutsättningar. Ett av de mest framstående länderna är Sverige med Arboga-destilleriet Agitator.

Svensk whisky

Det är mycket som gynnar svensk whiskytillverkning. Våra fyra årstider med kalla vintrar och varma sommar ger oss en unik lagringsmiljö. De stora temperaturvariationerna gör att whiskyn påverkas. Under varma årstider expanderar spriten i ekfaten och tränger djupare in i ekens porer, för att under kalla delar av året dra sig tillbaka. Ju mer den här vandringen in och ut ur eken pågår desto mer smaker lakas ut i whiskyn. Den svenska naturen med ren luft och obegränsad tillgång till rent och kallt vatten är också sådant som spelar tillverkarna i händerna. Särskilt kallt kylvatten i stora mängder är av största vikt för att få ett rent och välsmakande destillat. Dessutom gynnas svensk whiskytillverkning av tillgången till ingenjörskompetens. En stor processindustri är en mycket god rekryteringsbas som i dag bidrar till att Sverige blivit ett av de allra främsta whiskyländerna i världen.

Svenska projekt

I Sverige tillverkades whisky redan på 1880-talet. Det första destilleriet fanns i Mölndal, men troligen pågick whiskytillverkning på flera platser. När tillverkningsmonopolet infördes flyttades ambitionerna att destillera whisky in i statliga Vin & Spritaktiebolaget. Skeppets Whisky blev en legendarisk ”statsbuteljering” som såldes i mer än en miljon liter. I dag pågår ett 20-tal svenska destilleriprojekt. De flesta är små, eller med skotska mått mätt, mycket små, men några har betydande storlek och producerar en whisky som når allt längre bort från Sveriges gränser. Destillerier som Mackmyra, High Coast, Smögen, Hven och inte minst Agitator har tilldelats åtskilliga internationella utmärkelser för sin högklassiga whisky.

Agitator – ett av de främsta

Agitator  är ett innovativt destilleri som grundades i Arboga 2015. Agitator utmärker sig med en rebellisk attityd som utmanar gängse uppfattningar om hur whisky ska tillverkas och lagras. Med fokus på smakutveckling och hållbarhet söker Arboga alternativa metoder för att göra en whisky som inte liknar någon annan och som dessutom lämnar ett minimalt klimatavtryck. Agitator destillerar i dubbla pannpar, under vakuum, med en kapacitet på 500 000 liter ren alkohol årligen. Vakuum-destilleringen är en teknik som förstärker smaken och som bara används av ett fåtal destillerier i världen.

Unika metoder

När det gäller råvaror och lagringsmetoder så menar Agitator att smakutveckling är viktigare än traditioner och konventioner. Bland annat experimenterar man med andra sädesslag än korn och med lagring på alternativa fat. Sådan lagring möjliggörs eftersom det inom EU är tillåtet att lagra sprit på andra träslag än ek. Den brittiska lagen tillåter endast eklagring. Agitator har exempelvis en uppskattad whisky som mognar på kastanjefat. Ytterligare en faktor som gör Agitators whisky speciell är de extremt långa jästiderna. Traditionellt låter whiskydestillerierna jäsa sin mäsk runt ett par dygn. Hos Agitator kan den få jäsa upp till en vecka. Så långa jästider innebär att processen kommer in i en malolaktisk fas där den skarpa äppelsyran omvandlas till mjukare mjölksyra. Detta medför att mäsken, och slutligen whiskyn, får en mjukare och rundare smakprofil med subtila toner av vanilj, smörkola och nötter.

Hållbarhet

Tillverkningen vid Agitator leds av Oskar Bruno, som började sin destilleribana vid Grythyttans destilleri. Han är elektronikingenjör och har flera internationella utbildningar inom destillering och bryggning vid Institute of brewing and distilling i London. Agitator eftersträvar en produktion med minimal klimatbelastning. Bland annat är destilleriet ett av få i världen som värms med fjärrvärme och drivs av 100 procent förnyelsebara bränslen. Restprodukterna går till djurfoder och biogasframställning.