Smaknot
Arboga Dry Gin är en kryddig gin med tydlig doft av enbär, citronskal, grapefrukt, svartpeppar och örter. Smaken, som är ren och elegant, följer tätt på doften med enbär och subtila toner av blodgrape. Eftersmaken dröjer sig kvar med citrus och den omisskännliga tonen av enbär.
Gott att veta
Gin har holländskt och brittiskt ursprung. Under religionskrigen på 15- och 1600-talen kom engelsmännen i kontakt med den holländska genevern. Handeln över Engelska kanalen växte och sprit flödade in i England. Genever var svårt att uttala för britterna och namnet ändrades till Gin. Den brittiska ginen blev en folkdryck. Bara i London fanns tusentals pannor.
London Dry
London Dry Gin är en klassisk osötad gin som skapades i den brittiska huvudstaden mot slutet av 1800-talet när destilleringstekniken förfinades och trängde undan den finkeltunga, oljiga och söta gin som orsakat en hejdlös och rent av samhällsfarlig konsumtion av sprit i staden. London Dry Gin görs på samma sätt som annan gin men eftersötning eller smaksättning efter destillationen får inte förekomma. Sötman får inte uppgå till mer än 0,1 gram per liter och alkoholstyrkan får inte understiga 37,5 %.
Svensk gin
Den svenska ginscenen har i det närmaste exploderat de senaste åren. I dag destilleras gin på omkring 100 platser och Systembolaget har närmare 500 sorters svensk gin listade. Det som kännetecknar svensk gin är att den är experimentell, ofta småskaligt producerad och starkt driven av smak.
Maceration och smak
Det vanligaste sättet tillverka gin är att låta kryddor och örter macerera i sprit. Basspriten är i oftast vetebaserad, men den kan också göras av exempelvis vin eller majs. Större producenter tillverkar i regel basspriten själva. Svenska tillverkare köper färdig råsprit som de macererar örter och kryddor i. Maceratet omdestilleras och tappas av som gin.
Arboga Dry Gin skiljer sig från nästan all gin i världen genom att den destilleras i vakuum. Det gör att den kan destilleras vid lägre temperatur, vilket
resulterar i en mjuk och elegant stil. Särskiljande är också smaksättningen där blodgrape har en ovanlig med betydande roll för smakupplevelsen.
Kort om Agitator
Agitator grundades i Arboga 2015 och sprittillverkningen påbörjades tre år senare när destilleriet byggts klart. Bakom satsningen stod Oskar Bruno, tidigare destillerichef på Grythyttan och Stockholmsbaserade investmentbolaget Nordic Whisky Capital, som investerar i whiskyrelaterade projekt.
Som sprittillverkare är Agitator en utmanare som ifrågasätter traditionella metoder och söker nya vägar i jakt på smaker och stilar. Vakuumdestillering är Agitator mycket ensamma om. Metoden medför, förutom att man kan destillera vid lägre temperaturer och utvinna ett mycket rent och mjukt destillat, också betydande energibesparingar. Agitator är även unika med sina extremt långa jästider som går långt in den smakgivande malolaktiska fasen. Vidare har man ett mycket innovativt fatarbete där man bland annat laborerar med olika fatkombinationer samt lagring på andra träslag än ek, som exempelvis kastanj som blivit en signaturstil för destilleriet. Agitator omsätter omkring 20 miljoner kronor och har ett tiotal anställda.
- Potstill-destillerad gin svarar endast för en bråkdel av ginproduktionen i världen
- Agitator gör flera typer av destillat, förutom gin, främst whisky men också rom och blendwhisky
- Gin har få regler, basspriten ska vara destillerad till minst 96 %, smaken ska domineras av enbär, alkoholhalten får inte understiga 37,5 % och smaksättningen ska ske med naturliga växter och örter
- London Dry Gin är den vanligaste ginstilen
- Agitator har fyra pannor som tillsammans har en kapacitet på 500 000 liter lpa (litres pure alkohol) årligen
- Andelen svenskproducerad gin uppgår till omkring 20 procent av försäljningen på Systembolaget
Kommentarer