Hendrick’s Gin

En flaska innehållandes den skotska drycken Hendrick's Gin

Hendrick’s Gin

Hendrick’s Gin har en fräsch doft av gurka, rosenblad och citrus. Det är en komplex gin med smak av enbär och citrus som ger den typiska ginsmaken, men under de översta lagren döljer sig mängder med andra smaker. Gurka är påtagligt, liksom kamomill och doftrika blommor.

Både när det gäller smak och tillverkning är Hendrick’s Gin unik. Den blommiga fruktiga smaken av rosor och gurka gör Hendrick’s omisskännlig bland världens ginsorter.

Betyg
Skriv ut
Art. nr.
81679
Storlek
70 cl
Alkohol
41.4 %
Land/Område
Skottland Storbritannien
Typ
Gin
Producent
Hendrick’s William Grant & Sons

Historien om Hendrick's Gin

Det var William Grant’s styrelseordförande, Charles Gordon, som kom till Leslie Gracie med utmaningen att utveckla en ny sorts gin med kraft och karaktär. Charles Gordon hade köpt två gamla ginpannor på auktion, en Bennet still, som tillverkats i London 1860 och en Carter-Head still från 1948. Leslie Gracie började experimentera med olika recept. Hon provkörde batcher där hon laborerade med örter, blommor, kryddor. Uppdraget passade henne perfekt. Leslie kom till William Grant’s 1988 från läkemedelsindustrin. Där hade hon ägnat sig åt att ge bittra mediciner en mer angenäm smak. Hon var sedan barnsben en passionerad trädgårdsentusiast och hade egna prunkande rabatter där det mesta fanns att hämta. Det tog henne nästan tio år innan hon var färdig med ginreceptet. Kompositionen hon kom fram till var inspirerad av engelska trädgårdar; en kopp te och en gurksandwich i en försommarberså bland rosor och blomdoft. Kan det bli mer brittiskt?

Bennet- och Carter-Headpannorna visade sig vara ett radarpar. Ingredienserna får macerera i vetedestillat under ett dygn innan de körs genom Bennetpannan – som är en mycket tidig traditionell potstill. I Carter-Head-pannan leds sedan spritångorna genom en kryddkorg på pannhalsen. Carter-Head-pannan är i stort sett den enda i världen som ännu är i produktion. Tillsammans bidrar pannorna var för sig till att skapa en gin med en stil och smak som bara kan vara Hendrick’s.

Receptet som Leslie Gracie utvecklade innehåller förutom gurka och rosor enbär, koriander, apelsin, citron, angelica, irisrot, kubeberpeppar, kumminfrön, kamomill, fläder och rölleka.

Namnet Hendrick’s är en historia i sig. Det var William Grants sista barnbarn i livet Mrs. Janet Sheed Roberts som kom med förslaget. Hon erinrade sig en trädgårdsmästare familjen haft och föreslog att man skulle uppkalla den nya ginen efter honom. När Mrs. Janet gick ur tiden 2012 var hon Skottlands äldsta kvinna, 110 år gammal.

2019 invigde Hendrick's ”Gin Palace” i Girvan. De antika Bennet- och Carterhead-pannorna har alltjämt sin självklara roll i produktionen. I Gin Palace har de fått sällskap av fyra nygjorda exakta kopior. Här huserar Leslie Gracie inte bara över en toppmodern produktionsanläggning. Till sin hjälp i utvecklingen av Hendrick’s har hon också ett fullskaligt sensoriskt laboratorium, ett smakbibliotek, en föreläsningssal och en stor trädgård med bland annat ett tropiskt växthus med samma klimat som i Venezuela och ett växthus med Medelhavsklimat. Allt nära till hands för att göra Hendrick’s Gin till vad den är – unik.

Kommentarer

Hendricks glasen, är det nåt man kan köpa?

Hej Rickard. Nej tyvärr har vi inte en shop för det.

Producent Hendrick's

Det var i slutet av 1900-talet som tillverkningen av den skotska drycken Hendrick's Gin påbörjades. William Grant’s styrelseordförande, Charles Gordon, kom till Leslie Gracie med utmaningen att utveckla en ny sorts gin med kraft och karaktär. Charles Gordon hade köpt två gamla ginpannor på auktion, en Bennet still, som tillverkats i London 1860 och en Carter-Head still från 1948. Leslie Gracie började experimentera med olika recept. Hon provkörde batcher där hon laborerade med örter, blommor, kryddor. Uppdraget passade henne perfekt. Leslie kom till William Grant’s 1988 från läkemedelsindustrin. Där hade hon ägnat sig åt att ge bittra mediciner en mer angenäm smak. Hon var sedan barnsben en passionerad trädgårdentusiast och hade egna prunkande rabatter där det mesta fanns att hämta. Det tog henne nästan tio år innan hon var färdig med ginreceptet, som skulle komma att bli Hendrick's Gin. Kompositionen hon kom fram till var inspirerad av engelska trädgårdar; en kopp te och en gurksandwich i en försommarberså bland rosor och blomdoft. Kan det bli mer brittiskt?

Lär dig mer om gin i vår dryckesskola.

Produkter från Hendrick's

Inspiration