Gott att veta
När Hendricks Master Distiller, Lesley Gracie, läste om 1800-talets dryckesvanor i Paris blev hon inspirerad. I konstnärskretsarna drack man en fruktsprit, vanligen gjord på plommon eller persika, som man blandade med gin och rosenvatten. I Grand Cabaret försöker Mrs Leslie återskapa denna smakexplosion. Att smaksätta en gin med stenfrukter är ovanligt. I regel är det aromatiska örter och växter som brukar ge moderna ginsorter sin karaktär, men med Grand Cabaret utforskar Leslie för första gången de aromatiska egenskaperna hos stenfrukterna. Till stenfrukter räknas exempelvis persika, nektarin, plommon, aprikos, mandel och körsbär.
Leslie Gracie är ständigt på jakt efter inspiration: ”Den här gången fick jag idén när jag kom över historiska recept på fransk fruktsprit. Jag lekte runt och fann att det uppstår ett stort smakdjup när man kombinerar stenfrukters olika egenskaper. Jag har dessutom lagt till en del söta toner för att runda den livliga frukten”.
Lesley Gracie
Lesley Gracie är ginvärldens drottning. Hon har beskrivits som alltifrån alkemist till smakpoet. I ett skåp på Girvan Distillery, som bara hon har tillgång till, förvarar hon örter, essenser och mängder med smak- och doftexperiment. Lesley Gracie är en passionerad och djupt besjälad botaniker. I sin trädgård odlar hon mängder med eteriska växter och hon företar resor över hela världen för att samla in örter och blommor vars essenser hon använder till sina smakexperiment i The Cabinet of Curiosities. Det var i slutet av 1980-talet som Lesley Gracie kom att förändra spritvärlden. Hendrick’s blev då föregångaren för hundratals gindestillerier och för gin med smak och karaktär.
Om Hendrick’s Gin
Lesley Gracie rekryterades till William Grants destilleri i Girvan. Mrs Gracie var kemist och botaniker och fick uppdraget att skapa världens första Hantverksgin. Ägarfamiljens Charles Gordon hade några år tidigare köpt in ett par utrangerade och ovanliga ginpannor från ett gammalt nedlagt destilleri i London. Nu skulle de sättas igång och Lesley Gracie fick fria händer. Det tog henne nästan tio år innan hon var färdig med receptet. Den gin som Lesley Gracie kom fram till var inspirerad av engelska trädgårdar; en kopp te och en gurksandwich i en försommarberså bland rosor och blomdoft. Hendrick’s lanserades 1999. Namnet tog man från en trädgårdsmästare som ägarfamiljen Grant haft i Dufftown.
Tillverkningen
Hendrick’s tillverkas genom maceration där de smakgivande ingredienserna först får dra i vetesprit under ett dygn. Sedan destilleras spriten i en traditionell kolonpanna, och får därefter en andra destillation i en mycket gammal och i dag världsunik Carterhead-panna där spritångorna leds genom en kryddkorg på pannhalsen. Detta bidrar till att skapa en gin med en stil och smak som bara kan vara Hendrick’s. Läs mer om gin här.
Kommentarer