Hendrick’s Neptunia

en flaskoa Hendrick’s Neptunia

Hendrick’s Neptunia

Lesley Gracie är så nära en keltisk druid man kan komma. I över 20 år har hon ansvarat för Hendrick’s gin och varit den som varsamt blandat örterna till kryddkorgen i den säregna Hendrick’s-pannan. Nu har hon åter öppnat sitt hemliga kabinett och skapat en ny gin ­– hon kallar den Neptunia.

Doften är blommig och kryddig med toner av tång, hav, tallbarr och enbär med en liten behaglig citruston. I smaken kommer en nästan magisk sälta som fyller gommen tillsammans med en örtig pepprighet. I eftersmaken finns enbär, lime, äpplen och ljung som sköljer in med havsvågorna.

Betyg
Skriv ut
Art. nr.
41161
Storlek
70 cl
Alkohol
43,4 %
Land/Område
Skottland Storbritannien
Typ
Gin
Producent
Hendrick’s

Passar till

Hendrick’s Neptunia är en annorlunda gin med påtaglig havskänsla som är uppenbar både när man dricker den rent eller i drinkar. Neptunia ger en ny dimension till klassiker som Gimlet och GT och kan också användas till att skapa helt nya smakupplevelser i mängder av traditionella drinkrecept.

Korta fakta

Serie: Cabinet of Curiosities
Ursprung: Skottland
Destilleri: Girvan

Så kallad craft gin är i dag tusen gånger större än för bara några år sedan. Gindestillerier har blommat upp lite överallt och små smaksäkra entusiastproducenter bjuder på makalösa ginsensationer. Det är lätt att kategorisera Hendrick’s som en industrigin bland de andra stora på världsmarknaden och att man glömmer att det var Hendrick’s som startade craftgin-trenden för 20 år sedan. För att påminna oss om detta öppnar Lesley Gracie nu för tredje gången sitt Cabinet of Curiosities och ger sig i kast med smaker, dofter och aromer. Lesley Gracie är botaniker med en stor passion för odling av växter och örter. Hon tillbringar mycket tid med att samla in strandväxterna längs Ayrshires och sydvästra Skottlands kustlandskap, och inte minst i sin egen trädgård där hon odlar växter och örter från jordens alla hörn. Det är med hjälp av dessa hon skapat The Cabinet of Curiosities, ett låst skåp på destilleriet där hon förvarar essenser och smaksättningar som hon använder till sina smakexperiment. Den första utgåvan från Cabinet of Curiosities var Midsummer Solstice som Lesley smaksatt med blommor och örter som har sin blomningstid kring sommarsolståndet. Den andra, Hendrick’s Lunar, bygger på nattblommande växter och örter som är aktiva och som mest intensiva i sommarnattens månsken. Nu kommer den tredje utgåvan från Leslie Gracies kabinett, hon kallar den Neptunia.

Neptunia är en delikat och komplex gin som fått sin karaktär av strandväxterna längs Ayreshirekusten. Det är en gin med en utpräglad maritim profil med sälta och havstoner. Förutom de klassiska inslagen av rosenblad och gurka så har Leslie Gracie använt 11 lokala växter som kusttimjan och havstång, men också andra mer avlägsna smaker som citrus och svartpeppar.

Kort om Hendrick’s och William Grant

År 1963 kom William Grant & Sons  i dispyt kring tv-reklam med whiskybranschens stora drakar. Mäktiga DCL hotade med att sluta leverera grainwhisky till William Grant om inte familjen upphörde med marknadsföringen. Det blev startskottet till ett rekordsnabbt bygge av ett eget graindestilleri i Girvan utanför Turnberry på Skottlands sydvästra kust. Girvan Distillery gjorde familjen Grant självförsörjande med den sprit de behövde till sin blendwhisky. Tidigt började man fundera på att komplettera whiskytillverkningen med gin. De befintliga kolonnpannorna kunde inte användas för gintillverkning. Istället köpte man in två antika och mycket speciella ginpannor från London. På deras hals finns två ”korgbollar” där spritångorna passerar genom en blandning av kryddor och örter. Dessa så kallade Carter head-pannor är numera mycket sällsynta och närmast en museal raritet. Pannorna stod länge overksamma i Girvan, men så småningom byggde man ett särskilt gindestilleri inom destilleriet och började experimentera. Hendrick’s Gin lanserades 1999. Sedan dess har den ikoniska knubbiga svarta flaskan med sin blommiga och fruktiga gin blivit en av de verkligt stora spritdryckerna alla kategorier.

  • Neptunia har fått sitt namn från havsguden Neptunus
  • Hendrick's två pannor kallas Carter-Head och Bennet
  • Receptet till Neptunia är Leslie Gracies hemlighet, men klassiska ginkryddor och ett fåtal strandväxter är kända
  • Cirka 15 olika ört- och kryddväxter ingår i receptet
  • Att smaksätta gin med infusion istället för macerering är en mycket ovanlig tillverkningsmetod, närmast unik för Hendrick’s

Producent Hendrick's

Det var i slutet av 1900-talet som tillverkningen av den skotska drycken Hendrick's Gin påbörjades. William Grant’s styrelseordförande, Charles Gordon, kom till Leslie Gracie med utmaningen att utveckla en ny sorts gin med kraft och karaktär. Charles Gordon hade köpt två gamla ginpannor på auktion, en Bennet still, som tillverkats i London 1860 och en Carter-Head still från 1948. Leslie Gracie började experimentera med olika recept. Hon provkörde batcher där hon laborerade med örter, blommor, kryddor. Uppdraget passade henne perfekt. Leslie kom till William Grant’s 1988 från läkemedelsindustrin. Där hade hon ägnat sig åt att ge bittra mediciner en mer angenäm smak. Hon var sedan barnsben en passionerad trädgårdentusiast och hade egna prunkande rabatter där det mesta fanns att hämta. Det tog henne nästan tio år innan hon var färdig med ginreceptet, som skulle komma att bli Hendrick's Gin. Kompositionen hon kom fram till var inspirerad av engelska trädgårdar; en kopp te och en gurksandwich i en försommarberså bland rosor och blomdoft. Kan det bli mer brittiskt?

Lär dig mer om gin i vår dryckesskola.

Inspiration