Smaknot
Hendrick’s Oasium har en komplex och fruktig arom med inslag av papaya, guava, ananas och grapefruktskal. Den fruktiga karaktären kompletteras också av blommiga toner som fläder och ros. Smaken är balanserad med citrus (framför allt grapefrukt), apelsinmarmelad och persika. Där finns också enbär och de omisskännliga ginsmakerna. Med luftning kommer mer tropiska frukter och en örtighet med dragon och vitpeppar. Eftersmaken är lång och mjuk med gröna, örtiga inslag samt en kvarhängande fruktig citrusfinal.
Gott att veta
Leslie Gracie är ginvärldens mest respekterade ”druid”. Hon är kvinnan som tog fram det som anses vara världens första hantverksgin. Leslie Gracie kom att förändra ginscenen och bana väg för en ny typ av smakrik kvalitetsgin.
Lesley Gracie är kemist och botaniker. Hon är känd för att resa jorden runt för att inspireras och samla in örter. I Hendrick’s imponerande växthus i viktoriansk stil, och i sin egen trädgård, odlar hon mängder med eteriska växter som hon använder i sina experiment. Essenserna som hon utvinner i laboratoriet förvarar hon i ett låst skåp hon kallar för The Cabinet of Curiosities. Det är också namnet på den serie med ginupplevelser hon nu för åttonde gången presenterar från sitt ”nyfikenhetens kabinett”.
Kamelpolo och ökenfest
Inspirationen till Hendrick’s Oasium fick Leslie Gracie under en resa till Fjärran Östern där hon spelade kamelpolo i en ökenoas. Hur i hela friden det kom sig är Hendrick’s själva frågande till, men historien är så udda att den knappast kan vara påhittad. Efter matchen bjöds det till fest i den lummiga oasen där dofterna av tropiska växter och örter slog emot henne. Denna doftbild bestämde hon sig för att försöka återskapa hemma i sitt laboratorium.
Precis som övriga utgåvor i Cabinet of Curiosities är Hendrick’s Oasium en limiterad buteljering och ett resultat av Leslie Gracies outtröttliga jakt efter nya smakvärldar. Varje utgåva är unik och fördjupar och förnyar upplevelsen av den moderna ginens möjligheter.
Kort om Hendrick’s Gin
Det var William Grants styrelseordförande Charles Gordon som i slutet av 1980-talet köpte in ett par unika ginpannor från ett nedlagt destilleri i London. Några omedelbara takar på att börja destillera gin hade han inte så pannorna magasinerades på Girvan Distillery. Först tio år senare fick planerna liv. Charles Gordon ville skapa en gin med djup och karaktär till skillnad från den industrigin som översköljde marknaden. Uppdraget gick till kemisten Lesley Gracie.
I slutet av 1900-talet var gin med djup och karaktär svårt att föreställa sig, sådan fanns helt enkelt inte. Det enda som existerade var stora industrimärken som såldes på barer över hela världen. Till sin hjälp hade Leslie Gracie två unika pannor, med en konstruktion som var helt olik de stora fabrikskolonnerna.
Hon fick dessutom tid och kapital som gjorde det möjligt att experimentera. Efter nio månader av utvecklingsarbete fann hon den smakprofil hon sökte. Hon ville fånga den engelska folksjälen genom att återskapa essensen av en engelsk lantgård. ”Vad är mer engelskt än rosor och gurkmackor”, tänkte hon, och med hjälp av rosenvatten och hemodlad slanggurka kunde hon efter nio månader presentera sina resultat. Resten är ginhistoria.
William Grant & Sons
Hendrick’s Gin produceras av William Grant & Sons i vad som kallas Gin Palace vid det stora grainwhisky-destilleriet Girvan i lågländerna. William Grant är världens största privatägda dryckeskoncern. Bolaget äger fem destillerier i Skottland och har även ett omfattande ägande i bland annat Irland och USA. Bolagets största märke är Glenfiddich, man är världsledande inom singelmaltsegmentet, topp fem inom blendwhisky och nummer två inom irländsk whiskey. Bolaget har även betydande ägarskap inom andra dryckessegment.
- Receptet till Hendrick’s Oasium är hemligt, men citrus, guava och papaya är sådant som kompletterar Hendrick’s karaktäristiska gin
- När Hendrick’s lanserade sin första gin fanns färre än tio gindestillerier i Storbritannien, idag finns fler än tusen
- Hendrick's destilleras i en så kallad Carter-head panna där ångorna leds genom en kryddkorg i halsen. Numera finns bara en handfull sådana pannor kvar i världen
- Leslie Gracie är en central person i ginvärldens Hall of Fame
- Namnet Hendrick’s kommer från en trädgårdsmästare som familjen Grant hade i början av 1900-talet
- Namnet Oasium kommer från den ökenoas där Leslie Gracie inspirerades av dofterna
Kommentarer