Hendrick’s Orbium

en flaska orbium gin hendricks

Hendrick’s Orbium

Med sin nya Hendricks Orbium kommer Leslie Gracie med ännu en innovation. Hon har infuserat en klassisk Hendricks Gin med kinin och malört för att efterlikna och förstärka smakerna i en gin och tonic

Hendrick’s Orbium har doft av gin och tonic. Aromerna känns mjuka och rena med fruktiga och blommiga toner. Den klassiska Hendrick’s stilen med gurka och små inslag av rosor är också tydlig. Blommigheten förstärks av smaken men följs av en skarpare ton av kinin och malört med bittra inslag som kittlar långt bak i gommen, där finns också citrus, enbär och lotusblomma. Eftersmaken är elegant bitter och mycket angenäm.

Betyg (7 röster)
4
Skriv ut
Art. nr.
57348
Storlek
70 cl
Alkohol
43,4 %
Land/Område
Skottland Storbritannien
Typ
Gin
Producent
Hendrick’s

Historia

När master distiller Leslie Gracie kom till William Grants i skotska Girvan 1988 var det med uppdraget att utveckla en gin med hjälp av två pannor som ägarfamiljen köpt från London, en antik Bennetpanna från 1860-talet och en unik Carter Head-panna som konstruerats strax efter andra världskriget. Leslie Gracie är sedan barnsben en passionerad trädgårdentusiast och med hjälp av egna prunkande rabatter, där det mesta fanns att hämta, skapade hon Hendrick’s gin. Det tog henne nästan tio år innan hon var färdig med receptet. Hon sökte efter en brittisk ton på ginen. Kompositionen hon kom fram till – en blandning av ett femtotal örter, blommor och växtdelar – inspirerades av engelska trädgårdar; en kopp te och en gurksandwich i en försommarberså bland rosor och blomdoft. Hendrick’s gin blev den första hantverksginen och kom på så sätt att förändra ginhistorien. Leslie Gracie har fortsatt att utveckla innovativa ginsorter. I serien ”Cabinet Of Curiosities” har hon tjusat dryckesvärlden med smaker från sin botaniska trädgård vars essenser och örter hon förvarar i ett låst och hemligt skåp på destilleriert.

Tillverkning

Hendrick’s gin tillverkas i en pannkonstruktion som knappast är i drift någon annanstans i världen. Först får Ingredienserna macerera i vetedestillat under ett dygn innan de körs genom Bennetpannan – som är en tidig traditionell potstill. I Carter-Head-pannan leds sedan spritångorna genom en kryddkorg på pannhalsen. En sådan panntyp förekommer knappt någon annanstans i ginvärlden. Hendrick’s-pannan är i stort sett den enda som ännu är i produktion. Tillsammans bidrar pannorna var för sig till att skapa en gin med stil och smak som bara kan vara Hendrick’s. När Laslie Gracie skapat Orbium har hon, förutom att ladda kryddkorgen i pannhalsen med de traditionella örterna, lagt till malört och kinin, och för att runda av smakerna spelar också blå lotusblomma en viktig roll.

Kort om familjen Grant

Sent i livet kunde bokhållaren på Mortlach Distillery i Dufftown, William Grant, förverkliga sin dröm om att bygga ett eget destilleri. 1887 kunde han med sina söners hjälp inviga Glenfiddich Distillery och därmed lägga den första grundstenen till det som i dag är världens största familjeägda dryckeskoncern. År 1963 kom familjen i dispyt kring tv-reklam med whiskybranschens företrädare. Det blev startskottet för ett rekordsnabbt bygge av ett eget graindestilleri i Girvan på Skottlands sydvästra kust. Tidigt började man fundera på att komplettera whiskytillverkningen med ginproduktion. De befintliga kolonnpannorna kunde inte användas för gintillverkning. Istället köpte man in två antika och mycket speciella ginpannor från London. Pannorna stod länge overksamma i Girvan, men så småningom byggde man ett särskilt gindestilleri inom destilleriet och började experimentera. Hendrick’s Gin lanserades 1999. Sedan dess har den ikoniska knubbiga svarta flaskan med sin blommiga och fruktiga gin blivit en av de verkligt stora spritdryckerna. I dag är William Grant & Sons världsledande inom singelmaltsegmentet, topp fem inom blended whisky och en av de absolut största inom hantverksgin, samt flera andra dryckessegment.

  • Namnet Orbium kommer av latinet och betyder ungefär evgihetscirkel, vilket sympboliser ginens oändliga smak
  • Hendrick’s Orbium förstärker en klassisk Gin & Tonic, men går också utmärkt att blanda med andra drycker där man vill ha en liten touch av bitterhet
  • Hendrick’s Orbium är perfekt till en Negroni
  • Att smaksätta gin med infusion istället för macerering är en mycket ovanlig tillverkningsmetod, närmast unik för Hendrick’s
  • Hendrick’s har fått sitt namn efter en trädgårdsmästare som var verksam hos familjen Grant i början av 1900-talet.

Producent Hendrick's

Det var i slutet av 1900-talet som tillverkningen av den skotska drycken Hendrick's Gin påbörjades. William Grant’s styrelseordförande, Charles Gordon, kom till Leslie Gracie med utmaningen att utveckla en ny sorts gin med kraft och karaktär. Charles Gordon hade köpt två gamla ginpannor på auktion, en Bennet still, som tillverkats i London 1860 och en Carter-Head still från 1948. Leslie Gracie började experimentera med olika recept. Hon provkörde batcher där hon laborerade med örter, blommor, kryddor. Uppdraget passade henne perfekt. Leslie kom till William Grant’s 1988 från läkemedelsindustrin. Där hade hon ägnat sig åt att ge bittra mediciner en mer angenäm smak. Hon var sedan barnsben en passionerad trädgårdentusiast och hade egna prunkande rabatter där det mesta fanns att hämta. Det tog henne nästan tio år innan hon var färdig med ginreceptet, som skulle komma att bli Hendrick's Gin. Kompositionen hon kom fram till var inspirerad av engelska trädgårdar; en kopp te och en gurksandwich i en försommarberså bland rosor och blomdoft. Kan det bli mer brittiskt?

Lär dig mer om gin i vår dryckesskola.

Produkter från Hendrick's

Inspiration