Gott att veta
Att lagra gin på ekfat är en intressant och ovanlig metod för att skapa nya smaker och stilar. Eklagrad gin har förekommit sporadiskt under många år, men först nu har en av de världsledande tillverkarna av både gin och whisky utvecklat en sådan. Botanist har producerats vid Bruichladdich destilleri sedan 2010 och är i dag ett av de allra mest omtyckta ginmärkena.
Eklagrad gin
När man lagrar gin på ett ekfat förändras smakbilden, eken bidrar med nötiga toner och en komplexitet där ekens laktoner delar med sig av vanilj och lätta stråk av kryddnejlika. På senare år har eklagrad tequila, så kallad reposado, blivit allt mer populär, och det är från den framgången som inspirationen till Cask Rested Gin har kommit.
Två världar möts
På Bruichladdich har Distillery Manager Adam Hannet tillgång till fler än 300 typer av ekfat, vilket ger i det närmaste unika möjligheter att experimentera med allt från exklusiva rödvinsfat, till sherryfat och klassiska bourbonfat. Mängden fat ger honom möjlighet att utveckla helt nya smakbilder där Islays unika natur, representerad av 22 lokala örter, och högklassig whiskydestillering förenas.
Till Botanist har Adam Hannet använt 16 olika ekfat som haft vitt skilda användningsområden. Botanist har sedan lagrats på dessa fat under minst sex månader.
Kort om Botanist och Bruichladdich
Bruichladdich Distillery ligger på den berömda whiskyön Islay of Islay – känd för framförallt sin rökiga whisky. Bruichladdich är ett av Skottlands mest intressanta och internationellt etablerade whiskydestillerier. I dag ägs destilleriet av den franska dryckesjätten Remy Cointreau.
Botanist utvecklades 2010 har sedan dess destillerats parallellt med whiskyn på Bruichladdich. The Botanist smaksätts med en unik kombination av 22 örter och växtdelar som skördas för hand av Bruichladdich egna botaniker.
Lomondpanna
För att destillera Botanist använder Bruichladdich en helt unik Lomondpanna, en av de få kvarvarande i världen. Den utrangerade pannan, som kallas Ugly Betty på grund av sitt speciella utseende, köptes in från Inverleven Distillery av den legendariske destillerichefen Jim McEwan sedan han anslutit till Bruichladdich vid millennieskiftet. Under flera år stod pannan verkningslös och användes bara för en del experiment. I dag är den helt dedikerad ginproduktionen.
Smak av Islay
The Botanist är en gin i klassisk torr stil. I receptet ingår 31 örter, kryddväxter och blommor. 22 av dem handplockas ur den lokala floran på Islay. Receptet kan inte kopieras och kanske just därför är det heller ingen hemlighet. Bland de mer ovanliga ingredienserna märks exempelvis klöverblommor, tistlar och björklöv. Nio ingredienser får dra över natten i vetesprit och destilleras sedan i Ugly Betty där ångorna leds genom en kryddkorg med de resterande ingredienser som smaksätter spriten.
- Kring gin finns inget omfattande regelverk, men den dominerande smaken måste vara enbär
- Till Botanist används två sorters enbär, varav en lokal unik sort
- Processvattnen blandningsvatten kommer från den berömda ”Dirty Dottie’s Spring på Octomore farm.
- De lokala örterna samlas in mellan mars och oktober
- Brucihladdich är ett av få destillerier i världen som har en social B Corp-certifiering
- Receptet till Botanist är till skillnad från många producenters helt officiellt och publicerat i många sammanhang
- The Botanist är buteljerad i en mycket elegant flaska med de latinska örtnamnen pressade i glaset
Kommentarer