The Botanist har på kort tid blivit en av världens mest hyllade ginsorter. Det är förståeligt, receptet är ytterst komplext, ingredienserna ovanligt många, ursprunget är unikt och den destilleras i något som brukar beskrivas som en upp och nedvänd soptunna i koppar – men framförallt görs The Botanist vid ett anrikt och innovativt whiskydestilleri – Bruichladdich på Isle of Islay.
Islay är på många sätt whiskyvärldens epicentrum. På denna lilla ö i Hebriderna görs flera av världens mest uppskattade whiskysorter. Ett av de mer fascinerande Islaydestillerierna är Bruichladdich. År 2000 kom den legendariske destillerichefen Jim McEwan till det då nedlagda destilleriet, en ny ägarkonstellation gav honom fria händer att förverkliga en lång rad idéer. Stor uppmärksamhet fick Bruichladdich när man köpte ”Ugly Betty”, en utrangerad Lomondpanna från nedlagda Inverleven Distillery i Dumbarton. Lomondpannan utvecklades i slutet av 1950-talet och installerades vid tre amerikanskägda destillerier i Skottland. Tanken var att den skulle producera en lättare whisky som efterfrågades på den amerikanska marknaden. Lomondpannorna blev aldrig någon succé, de gjordes så småningom om eller skrotades. Från början var Jim McEwan måttligt förtjust i tanken att börja tillverka gin, men efter att ha provat flera hantverksmässigt producerade ginsorter blev han mer och mer entusiastisk och idén att göra en Islay-gin med smak och karaktär från hemön växte till passion hos honom. Efter några år av experimenterande väcktes Ugly Betty till liv och The Botanist såg dagens ljus.
Korta fakta
Metod: Maceration ett dygn samt kryddkorg
Destillation: Mycket långsam under lätt tryck
Panna: Lomondpanna av koppar
Recept: Klassiska ginkryddor, dessutom 22 örter som handplockats på Islay: marockansk mynta, björklöv, romersk kamomill, åkertistel, fläder, ärttörne, ljungblommor, havtorn, gulmåra, citronmeliss, älggräs, pepparmynta, gråbo, rödklöver, spansk körvel, pors, renfana, timjan, vattenmynta, vitklöver, engelsk gamander och krusmynta
- The Botanist är buteljerad i en mycket elegant flaska med de latinska örtnamnen pressade i glaset
- Lomondpannan var tänkt att kombinera en klassisk potstill- med kolonndestillering. Pannan visade sig dock svår att göra ren vid whiskytillverkning
- I dag är endast en omgjord Lomondpanna vid Scapa Distillery och ”Ugly Betty” i drift
- kryddorna till The Botanist får macerera under ett dygn i 100 % vetesprit, vid destillationen leds ångorna genom en kryddkorg med de 22 lokala Islay-örterna.
- Destillationen pågår under 17 timmar, vilket är fyra gånger långsammare än den genomsnittliga whiskydestilleringen
The Botanist är en flerfaldigt prisbelönad torr gin med en mycket rik och komplex smakbild. Alkoholstyrkan på 46 % ger de intensiva och blommiga smakerna genomslag i många klassiska drinkar, inte minst i en Dry Martini. Att The Botanist tillverkas i en unik panna vid ett klassiskt whiskydestilleri gör upplevelsen än mer intressant.
Kommentarer
hej tack för den fina artikeln
Var kan köpa dom fina glasen.
Hej Carina. Tyvärr kan man inte köpa dessa idag men vi försöker att få in dem till Sverige. /Jonas
Hej Jonas, hoppas verkligen att ni lyckas få in dom till Sverige/ Carina